Melkesyre i beina i løpet av en hard treningsøkt har vi alle hatt, men er det egentlig melkesyre du får og hvorfor får du det? Vi svarer!
Har du, som meg, hørt at når det svir i musklene under trening så er det på grunn av melkesyre? Og at melkesyren kommer fordi musklene ikke får nok oksygen? Dette stemmer ikke! Vi har sjekket hva som faktisk skjer når du får «melkesyre» under trening!
Utstyret som er best i test, løpetrenerens anbefalinger og triks, og gratis treningsprogram; Her finner du alt vi skriver om løpetrening!
Hva er melkesyre?
Ifølge Olympiatoppen er det en utbredt misforståelse rundt hva melkesyre er og hvilken rolle den spiller i kroppen under trening. Og der mange tror at melkesyre forårsaker muskeltretthet og stivhet, er ikke dette helt korrekt. Melkesyre i seg selv er nemlig ikke ansvarlig for muskelstivhet under, eller smerter etter trening.
– Den grunnleggende misforståelsen ligger i selve ordet «melkesyre». Musklene danner laktat, ikke melkesyre! skriver de.
I virkeligheten er det heller ikke melkesyren som gjør musklene stive eller får dem til å føles utmattet.
– Laktatproduksjonen kan være en markør for tretthet, men altså ikke en betydningsfull medvirker. Laktat kan faktisk på flere måter motvirke muskeltretthet, skriver Olympiatoppen.
Løpesko til asfalt: Disse er best i test til dame og herre i 2024.
Hvorfor får man laktat (melkesyre) i musklene?
Når du trener hardt, skjer det en prosess i musklene der kroppen produserer energi raskt for å holde tritt med belastningen. Her tror flere feilaktig at melkesyre (eller laktat) i musklene er et resultat av for lite oksygen, spesielt når vi trener hardt, men forskere har funnet ut at svaret er et annet.
De oppdaget at muskler kunne produsere laktat selv om det var nok oksygen tilgjengelig. Dette betyr at produksjonen av laktat ikke handler om oksygenmangel, men om hastigheten på en prosess i musklene kalt glykolyse, som alltid foregår uten oksygen. Hjernen liker faktisk laktat bedre enn glukose (sukker) som energikilde.
Dette betyr at laktat ikke bare er et «avfallsprodukt», men en viktig energikilde som kroppen kan bruke effektivt under trening. Kort sagt er ikke laktat bare et resultat av oksygenmangel i musklene, men et viktig energimolekyl som kroppen bruker på flere måter. Den fungerer også som en markør for muskelaktivitet enn som en skadegjører i musklene.
Er det slik at alle kan få runner’s high?
Er det laktatet som gjør at man får vondt i musklene?
Det er ikke laktatet som gjør at det gjør vondt i musklene. Dette er en vanlig misforståelse. Når laktatproduksjonen øker, opplever mange en brennende følelse i musklene, men denne brennende følelsen kommer ikke direkte fra laktatet selv, men fra surhetsgraden i musklene som stiger sammen med laktatproduksjonen.
– Sammen med metabolitter fra energiomsetningen (ADP og H+-ioner) kan laktat muligens være med å bidra til det opplevde ubehaget under hardt muskelarbeid. Men laktat gir i seg selv ikke smerter eller ubehag, og det er heller ikke knyttet til muskelstølheten du opplever etter en treningsøkt, forklarer Olympiatoppen.
Etter treningsøkten vil laktatet fjernes relativt raskt fra musklene, og det brennende ubehaget forsvinner kort tid etter at aktiviteten stopper. Smerten du eventuelt kjenner dagen etterpå (stølhet) skyldes som nevnt mikroskader i muskelfibrene, ikke laktatet.
Det er ikke farlig å fortsette å trene med laktat i musklene, men det kan føre til redusert ytelse og potensielt økt risiko for overbelastning hvis du ignorerer kroppens tegn på utmattelse. Det kan også øke sjansen for feil utførelse av øvelser og derfor skade som følge av dette. Det er med andre ord en naturlig del av kroppens reguleringsmekanismer under trening for å signalisere at musklene snart har brukt opp kreftene sine.