Trener du med riktig ansiktsrutrykk løper du raskere! Vi forklarer hvorfor og hvor mye det er snakk om.
Visste du at hvilket ansiktsutrykk du har når du løper kan utgjøre en forskjell på hvordan treningsøkten din føles og blir? Skal man for eksempel vise kroppen at den må trene hardere ved å ha et konsentrert uttrykk? Smile og late som om treningen er lett. Eller kanskje være sinna for å virkelig mobilisere det som er av muskler?
Vi har tatt et dypdykk i forskningen, og dette sier den om hva som gir best effekt når du trener!
Hva skjer egentlig med kroppen når du løper? Og stemmer det at du forbrenner mer om du løper på tom mage? Dette og mer får du svar på under vår samleside «visste du at».
Jo lavere opplevd innsats, jo lettere
Både gener, dagsform, mat, kondisjon, muskler og hvor mye du har trent tidligere spiller inn på hvor langt man kan løpe. Det vet de fleste av oss. Men at mimikken i ansiktet også spiller inn på hvordan en treningsøkt kjennes eller hvor langt man kan løpe, er mindre kjent.
– For atleter av alle nivå, er utholdenhet – hvor lenge de kan holde ut i sin utvalgte sportsgren – påvirket av fysiologiske og psykologiske faktorer, skriver CNN.
Fysiologiske faktorer, forklarer de er for eksempel kardiovaskulær utholdenhet og hvor god en utøver er på å bruke sin egen bevegelsesenergi. Psykologiske faktorer, beskriver de som hvor hardt vi føler at vi jobber under en aktivitet.
– Jo lavere vår opplevde innsats er, jo lettere føler vi at en aktivitet er, fortsetter CNN.
Disse løpeskoene med karbon er best i test i 2024!
For når melkesyren kommer sigende, pusten blir tyngre og det enda gjenstår noen kilometer til løpeturen er over. Eller når du gir alt i en trappe-intervall eller er i innspurten av et løp og det føles som om du ikke har mer å gi, kan det faktisk ha noe å si hvorvidt du smiler eller surmuler.
– Viktigst, en hver strategi som reduserer hvor mye en atlet anser det som en innsats har generelt en positiv effekt på utholdenhetsytelse. En av de mer overraskende tilnærmingene er å bevisst manipulere ansiktsuttrykket.
Ingebrigtsen-familien i ny dokumentar-serie: Se video her.
Er det slik at alle kan få runner’s high?
Deltakerne som smilte da de løp brukte mindre oksygen
Eliud Kipchoge, for mange kjent som mannen som var den første til å løpe et maraton på under to timer, er også kjent for å bevist benytte seg av ansiktsmimikk for å roe seg ned og holde ut når han løper.
Hvorfor det hjelper kommer frem i en studie gjort ved Ulster University and Swansea University. Her fikk 24 testpersoner på seg en pustemaske for å måle oksygenbruken under en intervalløkt. De skulle alle enten smile eller rynke pannen («surmule»). Her kom det frem at deltakerne som smilte når de løp brukte mindre oksygen og løp mer «løps-økonomisk». De hadde også en mindre opplevd anstrengelsesrate enn de som rynket pannen mens de løp.
– De var 2,8 prosent mer løps-økonomiske når de smilte enn når de rynket pannen, skriver Runnersworld.com.
Hvorfor hjelper det å smile når man løper?
– Når vi lager et ansiktsutrykk, opplever vi gjerne den følelsesmessige tilstanden vi assosierer med ansiktsutrykket, forklarer Noel Brick til Runnersworld. Han underviser i sport og treningspsykologi ved Universitetet i Ulster.
Videre forteller han at vi assosierer det å smile og å være glad med nytelse og tilstander som gjør oss mer avslappet. – Så når vi smiler prøver vi bevist å gjøre oss selv mer avslappet.
– Når vi bruker et ansiktsutrykk hvor vi rynker pannen, derimot, så opplever vi en følelsesmessig tilstand som føles mer anstrengt og mindre avslappet, fortsetter han.
I samme forskning kommer det frem at du under et maraton kan spare så mye som fem minutter ved å smile versus å rynke pannen når du løper.