Stølhet og gangsperre er helt vanlig og ufarlig. Men bør man egentlig trene når man er støl? Vi har funnet svaret!
Vi har alle opplevd å ha gangsperre eller å være støle. Men når det brenner i armer eller lår, bør man egentlig trene? Vi har sjekket hva forskningen sier om det å trene når du har gangsperre.
Hvorfor du bør smile når du løper, hva blodsmak i munnen kommer av eller best i test-avsløringer; Her finner du alt vi skriver om trening!
Hvorfor får man gangsperre?
Stølheten kommer visstnok gjerne fra nye treningsformer og ofte av typen som kalles «eksentriske samentrekninger». Dette er for eksempel når du løper i nedoverbakker eller når du senker vekten ned igjen og musklene dine må jobbe med å bremse bevegelsen.
Sciencedirect skriver at muskelsmerter gjerne utvikles 12 til 24 timer etter aktivitet, og at de påvirker flere kroppsdeler og forverres av eksentriske samentrekninger.
Hvordan bli kvitt gangsperre? Her får du 6 effektive tips mot stølhet som faktisk fungerer!
Trening er mest effektivt når man er støl
Ifølge Pubmed.com er trening er det mest effektive du kan gjøre for å lindre smerte under DOMS (forsinket muskelsårhet eller gangsperre).
– Men den smertestillende effekten er også midlertidig, skriver de og oppfordrer derfor idrettsutøvere som må trene daglig til å redusere intensiteten og varigheten av treningen i 1–2 dager etter intens trening som forårsaker DOMS.
– Alternativt bør øvelser som retter seg mot mindre berørte kroppsdeler oppmuntres, for å gi de mest berørte muskelgruppene mulighet til å komme seg.
De legger til at eksentriske øvelser eller nye aktiviteter bør introduseres gradvis over en periode på én til to uker i begynnelsen av, eller under, idrettsesongen for å redusere graden av fysisk svekkelse og/eller treningsforstyrrelser.
Vanntette joggesko til dame og herre: Disse er best i test i 2024!
Bør man trene når man er støl eller har gangsperre?
– Det korte svaret er at det er ok å trene når du er støl. Så lenge det ikke påvirker bevegelsene dine på en måte som gjør at du kompenserer – altså beveger deg på en måte som avviker fra det normale, og som kan øke risikoen for skader, skriver NHI.
De forklarer at dersom du er veldig støl, kan det føre til redusert leddbevegelse, støtdemping og toppmoment, noe som igjen kan føre til at vi gjør øvelser feil og som kan føre til skader. Anbefalingen er derfor å ikke gjøre øvelsene om du ikke kan gjøre de riktig, men heller ikke å la være å trene for da kan plagene bli verre.
– Lett trening, aktiv restitusjon, kan være lindrende om du er veldig støl. Kanskje er det nok å gå en tur.
Har du også lurt på hvorfor gangsperren er værst på dag to? Her får du svaret!