Støl etter trening? Hvorfor er gangsperre verst på dag to?

Støl etter trening? Hvorfor er gangsperre værst på dag to?
Hvorfor blir man støl og får gangsperre, og hvorfor i alle dager er den værst på dag to? Vi forklarer hva som skjer med musklene, hvilke aktiviteter som gjør en støl og hvorfor smerten ofte lar vente på seg. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Har du gangsperre etter trening? Da har du kanskje også blitt mest støl på dag to? Vi forklarer hva dette skyldes!

Vi har alle vært der. Treningsøkten i går sitter igjen i musklene selv dagen etter, og for ikke å snakke om to dager senere. Da kommer «den sure svie» uansett hvor søt eller u-søt treningsøkten har vært, men hva skyldes det egentlig? Hvorfor gjør det bare vondt noen ganger og hvorfor i alle dager gjør det enda mer vondt om treningsøkten fant sted i forgårs? Vi svarer!

Her finner du alt vi skriver om trening og svar på alt fra myten om melkesyre, til hva som kalles verdens beste treningsformer.

Du har kanskje også lagt merke til et mønster i stølheten? Ja, nemlig det at det gjerne gjør ekstra vondt om du har trent nye muskler, eller på en måte du sjelden trener? Og et ikke-kjært barn har også mange navn. Vi kaller det jo nemlig både for å være støl, DOMS (Delayed-Onset Muscle Soreness), å ha gangsperre eller å være lemster.

Gangsperre er vanlig ved nye typer trening eller etter treningsopphold

– Delayed-Onset Muscle Soreness utvikles når spesifikke muskelgrupper gjennomgår uvant anstrengende trening, skriver Sciencedirect.

De kan fortelle at det også ofte skjer dem som trener etter et lengre opphold, som skader for eksempel.

– Klinisk utvikles diffuse muskelsmerter 12 til 24 timer etter aktivitet, og den påvirker flere kroppsdeler og forverres av eksentriske samentreninger, forklarer de.

Disse pulsklokkene er best i test i 2024!

Stølheten er uavhengig av hvor godt trent man er

Bildet viser en kvinne iført svart treningstøy som gjør en utfalløvelse på en landevei. Hun står i profil, med den ene foten langt foran den andre i en dyp lungeposisjon. Hennes høyre ben er bøyd, mens venstre ben er strukket bakover. Hendene hennes hviler på høyre kne for støtte. I bakgrunnen er det et gyllent åkerlandskap og en skog med mørkegrønne trær under en overskyet himmel. Stemningen i bildet er rolig og naturskjønn, med fokus på trening i friluft. Hvorfor blir man støl og får gangsperre, og hvorfor i alle dager er den værst på dag to? Vi forklarer hva som skjer med musklene, hvilke aktiviteter som gjør en støl og hvorfor smerten ofte lar vente på seg.
Gangsperre kan komme av alt fra styrketrening til det å bære tunge handleposer opp trapper. Akkurat hva det skyldes, er som i så mange kroppslige tilfeller, ikke helt sikkert. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Medicalnewstoday.com forteller at alle kan oppleve å bli støle, uavhengig av hvor god kondisjon eller hvor godt trent man er. De legger også til at det kan komme av alt fra styrketrening til det å bære tunge handleposer opp trapper. Akkurat hva det skyldes, er som i så mange kroppslige tilfeller, ikke helt sikkert. Det er nemlig opptil seks hypoteser, forteller NCBI.

Hvorfor får man blodsmak i munnen når man trener?

– Melkesyre, muskelspasmer, bindevevsskade, muskelskade, betennelse og noe kalt the enzyme efflux-theory(teorien om enzym-utstrømming), er blant hypotesene skriver de. De legger til at det nok sannsynligvis skyldes en blanding av to eller flere av teoriene.

Gangsperren skyldes mest sannsynlig mikrotraumer

Medicalnewstoday.com skriver at til tross for at forskere ikke enes om en definitiv årsak så skyldes det mest sannsynlig mikrotraumer. Dette er gjerne små rifter eller blødninger i muskelfiber og/eller bindevev. Dette fører igjen til betennelser som frigjør prostaglandin E2 og leukotriener som kan forårsake smerte og hevelse.

– DOMS-symptomene når vanligvis sin topp 24-48 timer etter anstrengende aktivitet og forsvinner innen 4 dager, skriver de.

Sceincedirect nevner muskelsmerter, muskeltretthet og ømhet som vanlige symptomer ved gangsperre.

Dette kalles verdens beste mageøvelse!

Les mer på våre temasider: