Nye kostråd (2024): Dette bør vi spise, mener Helsedirektoratet
Helsedirektoratets kostråd er presentert og listen har gått fra 12 til syv punkter. Spis mer mat fra planteriket og med glede er blant rådene i 2024!
Under Arendalsuka 2024 presenterte Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, de nye kostråd. Her har de redusert mengden kostråd fra tolv til syv råd.
– Vi håper de nye rådene er enklere å forstå og mer motiverende enn de gamle var, sier Granlund.
Hva anbefaler Helsedirektoratet at man spiser?
Måler man rådene opp mot hverandre er de nye rådene mer generelle og ikke så spesifikke som de tidligere rådene var.
Hvor de gamle rådene anbefalte å spise «minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag» er anbefalingen nå å la de tre være en del av alle måltider. Og mens tidligere råd var å spise fisk to til tre ganger i uken, er rådet nå «velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt.» De nye rådene inneholder heller ingen anbefalinger hva gjelder trening.
Hva gjelder alkohol er rådet å drikke minst mulig alkohol for helsens skyld.
Skal holde oss friske og forebygge kronisk sykdom
På direktoratets egne nettsider skriver de at vi trenger tilstrekkelig med rette næringsstoffer hver dag for å fungere godt her og nå, men også for å forebygge kronisk sykdom.
– Følger du kostrådene reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Du vil også få dekket kroppens behov for næringsstoffer, skriver de.
Helsedirektoratets nye kostråd (2024):
- Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
- Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
- La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
- Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
- Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
- Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
- Drikk vann!
De tidligere kostrådene:
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag