På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Mat og drikke

Norsk kjøkken på listen over verdens beste

Bildet er en kollasj som viser både norsk matkultur og naturskjønnhet. Hovedbildet i midten viser et klassisk landskap fra Lofoten, med de ikoniske røde rorbuer på en steinete kystlinje, omgitt av snødekte fjell under en dramatisk himmel. Til venstre er tre bilder av tradisjonelle norske retter: Øverst: En blokk brunost med norske flagg, sammen med en ostehøvel og fine osteskiver. Midten: En tallerken med kokte poteter, grønne bønner og sild, som representerer en klassisk norsk sjømatrett. Nederst: En tallerken med kjøttkaker, saus, kokte poteter og en kremet kålsalat. Bildet fremhever Norges rike kulinariske tradisjoner og spektakulære landskap, som begge har fått internasjonal anerkjennelse. .... men ikke hopp i taket av den grunn. For med en liste som rangerer verdens hele 100 beste kjøkken er vår plassering ikke noe å skryte av.
Kjøttkaker, pinnekjøtt, ribbe eller sild og poteter; En av dem er middagsrettene nettsiden Tasteatlas mener at er vår beste middagsrett. Dette kommer frem i det de kårer det norske kjøkken til et av verdens 100 beste. (Foto: Montasje av Cecilie Aasland (ABC Startsiden) av bilder fra Canva)

…. men ikke hopp i taket av den grunn. For med en liste som rangerer verdens hele 100 beste kjøkken er ikke vår plassering noe å skryte av.

Vi er kanskje ikke viden kjent for vårt kjøkken, men vi kommer faktisk på listen over verdens 100 beste. Vi sjekket hvilken plassering vi fikk, og ikke minst hva Tasteatlas mener at er vår beste julemiddag, dessert og middagsrett.

BBC Science Focus skriver at avhengig av hvem du spør, så varierer det totale antallet land på jorden mellom 193 og 237, og vi havner på 73-plass på listen til Tasteatlas kalt «100 best cuisines in the world». Av landene som havner lenger ned på listen finner vi nasjoner som ikke nødvendigvis er viden kjent for sitt formidable kjøkken. For eksempel ringer kanskje ikke det belarusiske, paraguayanske eller maltesiske kjøkkenet noen bjeller?

Støpejernsgryte: Derfor er jerngryten kongen av kjøkkenet!

Hvilke norske retter mener Tasteatlas at man må smake?

Norge drar i havn 4.01 poeng hos Tasteatlas, men det kanskje mest spennende er hvilke retter de mener man må smake. Ikke overraskende kommer laks høyt opp på lista over vinnerne, og det i flere former:

  • Norwegian Salmon (4.8)
  • Røkelaks (4.7)
  • Sild og poteter (4.5)
  • Salmon sushi (4.4)
  • Møsbrømlefse (4.3) 

Her har Tasteatlas tatt utgangspunkt i hvilke retter som får mest poeng, men hvor blir det av nordmenns egne favoritter som fårikål, pinnekjøtt og kjøttkaker? Og hvilken julemiddag rangeres egentlig som den beste?

Hvilken norsk julemiddag er den beste?

Er du ute etter Norges visstnok beste julemiddag bør du velge pinnekjøtt, og når det kommer til hvem som bør servere den er det ikke mamma, men Maaemo, Tasteatlas anbefaler. Den neste julemiddagen på lista er ribbe.

Har du forresten prøvd disse 4 geniale pinnekjøtt-triksene?

Norges beste bakst eller dessert

Vil du smake vår beste bakst eller dessert er det visstnok Kalvedans (Oven cheese) man bør prøve, mens lefser, skillingsboller (også kalt kanelbolle, kanelsnurr eller kanel i svingene) og Kvæfjordkake (også kalt Verdens Beste) kommer like etter.

Den beste norske middagsretten

Vil du imponere middagsgjestene med å servere det som ifølge nettsiden er den beste middagen fra Norge bør førstevalget være sild og poteter. Vil du være litt mindre tradisjonell kan du lage laksesushi eller velge blant finnbiff, pinnekjøtt, kjøttkaker eller ribbe. Vår trofaste lapskaus sikrer seg en 20-plass.

Disse 5 kaffetrakterne er best i test!