Når man er syk før konkurransedagen – hva gjør man?

Bilde av løpeeksperten Andreas Gossner fra løpetrening.no som løper utendørs på en solrik dag. Han har på seg en hvit t-skjorte med logoer og svarte shorts. På det venstre bildet ser vi mannen smilende og løpende mens han tar en selfie. Han står på Aker Brygge med Oslofjorden, båter, blå himmel og en brygge i bakgrunnen. Dette bildet formidler glede ved løping og en aktiv livsstil utendørs i vakre omgivelser. Løpetreneren snakker om når man er syk siste periode før konkurransedagen – og fprteller hva du bør gjøre.
Løpetrener Andreas Gossner fra Løpetrening.no snakker om når man er syk siste periode før konkurransedagen – og forteller hva du bør gjøre om det skjer. (Foto: Andreas Gossner / løpetrening.no )

Har du blitt syk rett før en løpekonkurranse? Løpetreneren forteller hvordan du kan håndtere sykdom siste periode før konkurranse.

Vi sannsynligvis har alle vært der – etter uker og måneder med dedikert trening, nærmer konkurransedagen seg og så plutselig våkner du opp med en sår hals eller en rennende nese. Det er fryktelig irriterende og ingen ønsker å bli syk.

Sykdom kan være en kjip opplevelse rett før et viktig løp, men det trenger ikke nødvendigvis å være en katastrofe.

Vi har sett på noen overraskende positive tanker og tips for å håndtere sykdom den siste perioden før konkurransen!

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

Sykdom som en mulighet

Aller først, er du syk er det naturlig å vurdere et besøk hos legen for å få en fagperson til å vurdere alvorlighetsgraden.

Sykdom trenger ikke å være negativt når det skjer noen dager før konkurransen, så lenge du blir frisk i tide. Kroppen din får en ufrivillig, men ofte velkommen hvileperiode. Dette gir muskler og ledd tid til å restituere seg fullt ut, noe som kan gi deg ekstra overskudd når konkurransedagen kommer.

Fordelene ved ufrivillig hvile

Når du er syk, reduseres belastning du leverer på trening på kroppen. Dette kan faktisk være en fordel. Mange løpere har erfart at etter noen dager med sykdom – så lenge de føler seg friske på konkurransedagen – presterer de bedre enn forventet.

Kroppen har hatt tid til å lade batteriene, og det kan gi en ekstra boost i ytelsen. Det er noe å tenke over slik at du ikke går rett i kjelleren mentalt sett.

Løpetreneren forklarer: Slik formtopper du før en 10 km-konkurranse.

Tilpasning og forsiktighet

Du må likevel selvfølgelig vurdere hvor syk du er, hva som feiler deg, og hvor lenge sykdommen varer. Og hvis du føler deg alvorlig syk, er det som nevnt over viktig å oppsøke lege.

Det er viktig å lytte til kroppen og gi den tid til å komme seg. Ikke tving deg selv til å delta i konkurransen hvis du ikke føler deg klar.

Praktiske råd:

Vær realistisk: Hvis du bare har en mild forkjølelse og føler deg bedre dagen før konkurransen, kan du trolig fortsatt delta så lenge du føler deg bra på selve konkurransedagen og er feberfri. Kroppen din vil sannsynligvis være mer uthvilt enn vanlig.

Unngå mentalt stress: Ikke la sykdommen stresse deg unødvendig med negative tanker. Ta det med ro og fokuser på å bli frisk.

Oppsøk lege: Hvis du er i tvil om helsen din, oppsøk alltid en lege for å få profesjonell veiledning.

Mulig justering på konkurransedagen

Tilpass forventningene: Juster dine mål og forventninger for konkurransen basert på hvordan du føler deg. Det viktigste er å gjennomføre og å ha det gøy, ikke nødvendigvis å sette ny rekord.

Hvor fort er det egentlig vanlig å løpe 10 km?

Stol på treningen og prosessen

Det viktigste er å holde seg positiv. Sykdom rett før en konkurranse kan være frustrerende, men det trenger ikke å ødelegge prestasjonen du har trent for i lang tid. Med riktig tilnærming og forsiktighet kan du fortsatt nyte konkurransedagen og prestere på ditt beste.

Vi heier på deg og håper du får en fantastisk løpsopplevelse, uansett hva som skjer i dagene før konkurransen. Husk at din helse og glede er det viktigste. Masse lykke til!

Vi her inne på Aktiv-delen av Startsiden, eller inne på Løpetrening.no, er her for å støtte deg på veien mot din beste tid og gode treningsopplevelser – resten av livet!

Løping: Hvordan unngå vondt og smerter i kne og hofter?