På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Løpeeksperten svarer: Hvordan blir du en robust løper?

Bildet viser en mann som løper utendørs på en solrik dag. Han har på seg en hvit t-skjorte med logoer og svarte shorts. På det venstre bildet ser vi mannen smilende og løpende mens han tar en selfie. Det høyre bildet viser mannen bakfra mens han løper på en asfaltert vei omgitt av grønn natur og trær. Dette bildet formidler glede ved løping og en aktiv livsstil utendørs i vakre omgivelser. Løpeeksperten Andreas Gossner fra løpetrening.no svarer, Hvordan blir du en robust løper?
Løpeeksperten Andreas Gossner fra Løpetrening.no svarer, Hvordan blir du en robust løper ved hjelp av riktig kosthold, hvile utstyr og mental trening? (Foto: Andreas Gossner / løpetrening.no )

Løpeekspert Andreas Gossner forteller hvordan du blir en robust løper med styrketrening, riktig kosthold og utstyr, hvile og mental trening!

Å bli en robust løper krever mer enn bare å tilbringe timer på veien eller stien. Det handler om en helhetlig tilnærming til trening, restitusjon og mental styrke. Alt dette er trenbart, og her er noen tips fra Løpetrening.no for å bygge et solid fundament for deg som er glad i løping:

Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.

Styrketrening for løpere:

Hvorfor:

Styrketrening hjelper med å bygge muskler som støtter leddene, forbedrer løpsøkonomien og forebygger skader. Du får nok ikke bedre kondisjon, men en mer robust løpekropp tåler og takler løpingen bedre.

Hvordan:
Inkluder øvelser som knebøy, bulgarsk utfall, sideplanken og hipthrust/hoftehev i treningsrutinen din. En annen klassisk øvelse som er effektiv er tåhev i trapp, på én og én fot uten sko.

Hoppetau-hopping uten hoppetau, ja det er også effektivt. Tren styrke et par ganger i uken, og husk å gjøre det til en vane.

Variasjon i treningen

Hvorfor:
Å variere løpeøktene dine reduserer risikoen for overbelastningsskader og forbedrer din generelle løpeprestasjon

Husk at du ikke sliter deg ut på løpetreningene, det er viktig at det er mest gøy og lett – da øker sjansen betraktelig for at du får inn kontinuiteten.

Hvordan:
Bland inn ulike typer økter som intervaller, tempoøkter, langkjøring og restitusjonsløp. Dette er klassiske løpeøkter som mange kjenner til, men de blir morsommere når du behersker dem bedre. Det får du til med flere måneder og år med løpetrening.

En god treningspartner vil dermed være med å øke mulighetene for å sørge for kontinuiteten.

Løpeprogrammet du trenger om du vil bli flink til å løpe!

Restitusjon og hvile

Hvorfor:
Dette er viktig, og vi gjentar det gjerne – hvile er den tiden når kroppen bygger seg opp igjen og blir sterkere. Uten tilstrekkelig med hvile kan treningsbelastningen føre til overbelastning og skader.

Hvordan:

Sørg for å ha minst én hviledag i uken. Lytt til kroppen og gi den hvile når du føler deg sliten eller opplever smerte. Det å lytte til kroppen er ikke alltid enkelt, oppsøk noen som kan hjelpe deg med å trene deg opp til å bli god til å lytte til kroppen.

Et eksempel kan være at du allerede etter kort tid på løpeturen din merker at kroppen ikke er som du ønsker eller som den pleier å være. Da bør du jogge enda roligere og korte ned løpeturen til halvparten.

Løpeeksperten svarer: Når ser man resultater av jogging?

Riktig kosthold og hydrering når man løper

Hvorfor:

God ernæring og hydrering er essensielt for å støtte treningen og forbedre restitusjonen. Visste du at jo flere måneder du trener jo bedre form blir du i? Og jo bedre form du blir i jo enklere er det å ta gode valg når det gjelder kostholdet ditt.

Det er få som ønsker å bryte gode vaner når helse og form virkelig er på topp. Dette henger sammen – god trening skaper gode vaner. Bedre form, bedre kosthold og bedre søvn.

Så enkelt, og noen ganger så vanskelig. Vi er her, still oss spørsmål så kanskje vi kan bistå deg å nå dine mål?

Hvordan:

Spis balanserte måltider som inkluderer karbohydrater, proteiner og sunt fett. Drikk rikelig med vann før, under og etter løpeøktene. Drikk nok, ikke for mye. Spis deg mett, ikke for mye.

Lag en plan for hva du har lyst å spise til frokost, lunch og middag. Velg noe ekstra godt i helgene. Jo større bevissthet du får rundt ditt eget kosthold jo større blir sjansen for at du får til en varig endring.

Mental trening

Dette er spennende. Og det er lett å få til mental trening. Du starter med enkle grep som kan spille deg selv god. 

Et eksempel er at du skriver ned det du skal gjøre på trening, gjennomfører det du skal gjøre på trening og etter trening så evaluerer du hvordan treningen ble gjennomført. Det har du dermed lagt et ekstra fokus på hva du skal gjøre, dermed øker sjansene for at du gjør det riktig. Det er en del av mentaltreningen. Så finnes det mye mer, men start enkelt.

Hvorfor:

Løping er like mye en mental utfordring som en fysisk en. Å ha en sterk mental tilnærming kan hjelpe deg å overkomme mer krevende økter og konkurranser. Det går på arbeidsoppgaver og hvordan du takler dem.

Hvordan:

Bruk teknikker som visualisering, positive tanker og dann deg bilder på hvordan du skal gjennomføre arbeidsoppgavene. Dette for å styrke mentaliteten din. Sett deg små, oppnåelige mål for å bygge selvtillit.

Utstyr til trening

Når du løper er det viktig at du har gode løpesko, at du liker de klærne du løper i og at du varierer på utstyret avhengig av hva og hvor du skal løpe.

Det er forøvrig motiverende å gjøre research på nytt treningsutstyr. Det kan øke motivasjonen for at du faktisk får trent gode løpeøkter.

Ved å integrere disse punktene i treningsrutinen din, vil du bygge et sterkt fundament som gjør deg til en mer robust og dyktig løper.

Husk at det å bli en solid løper tar tid, så vær tålmodig og konsekvent med treningen din. Løpetrening.no er her for å støtte deg på veien mot å nå dine løpemål.

Slik kommer du i form på bare 2 måneder!

Les mer på våre temasider: