Lege: For lite stress eskalerer aldringsprosessen vår

Bildet viser en person sett fra siden, som holder ansiktet i hendene noe som uttrykker stress eller overveldelse. Personen har lyst hår og er kledd i en enkel skjorte. Bakgrunnen er fylt med et virvar av kaotiske, abstrakte mønstre og spiraler, som strømmer ut fra personens hode. Disse mønstrene er laget av intrikate linjer og virvler som symboliserer overtenking, stress og mentale forstyrrelser. Stilen er i en retro, håndtegnet stil med kryss-skravering og enkle konturer, noe som gir bildet et vintage preg. Over dette bildet er det et bilde av en smilende kvinne sittende ved et bord nær et vindu. Hun har på seg en hvit legefrakk og har håret trukket tilbake i en løs hestehale. Kvinnen ser direkte inn i kameraet med et vennlig uttrykk. Bak henne kan man se et vindu, som slipper inn naturlig lys. Atmosfæren er lys og behagelig. Vi har snakket med lege Trude Salte som forklarer hvorfor det faktisk er viktig med litt stress i livet, og hvordan mangelen på stress kan være skadelig på lik linje med for mye stress. Hun forklarer også hvordan man vet hva som er positivt eller dårlig stress og hvordan man kan stresse mindre.
Dette er det alle vi som stresser over at vi stresser trenger å høre. For visste du at stress virkelig ikke bare er dårlig for deg? Stresser du for lite kan nemlig også det være dårlig for både livslengde og livskvaliteten din. Vi har snakket med trude Salte fra Grunnlegene om hva dette skyldes. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden og Trude Salte Grunnlegene)

Stresser du også over at du stresser? Lege Trude Salte forklarer hvordan stress kan være bra for både livskvalitet og livslengde.

Stress. Et ord man nærmest blir stresset bare av å nevne. For stress blir veldig ofte, omtalt som noe negativt. «Folk er for stresset», «man må lære seg å stresse ned» og «prøv meditasjon, yoga og mindfullness», Dette er blant strofene man gjerne hører, men er det bare negativt å stresse?

– Nei, sier lege Trude Salte, som forteller at også mangelen på stress i livet kan ha betydning for livskvalitet og hvor gamle vi blir.

Salte er utdannet lege ved Universitetet i Oslo og er straks ferdig spesialist i allmennmedisin. Hun er også av en del av Grunnlegene, en klinikk for forebyggende og behandlende medisin, på Nesodden. De siste årene har hun også jobbet som fastlege, men har også erfaring fra legevakt og som kommuneoverlege.

Hvorfor du lever lenger om du er gavmild, eller hvorfor du ikke bør drikke kaffe om morgenen; dette og mer får du svar på under samlesiden vår «helse».

For lite stress eskalerer aldringsprosessen vår

Bildet viser en smilende kvinne sittende ved et bord nær et vindu. Hun har på seg en blomstrete bluse med rysjer og har håret trukket tilbake i en løs hestehale. Kvinnen ser direkte inn i kameraet med et vennlig uttrykk. Bak henne kan man se en grønn plante med røde blomster ved vinduet, som slipper inn naturlig lys. Atmosfæren er lys og behagelig, og interiøret gir en varm og hjemmekoselig følelse med grønne vegger og naturlige detaljer. Vi har snakket med lege Trude Salte som forklarer hvorfor det faktisk er viktig med litt stress i livet, og hvordan mangelen på stress kan være skadelig på lik linje med for mye stress. Hun forklarer også hvordan man vet hva som er positivt eller dårlig stress og hvordan man kan stresse mindre.
Trude Salte har holdt årlige retreats i stressmestring, hvor man lærer å bygge bedre stresstoleranse. «Jeg har et brennende ønske om å hjelpe mennesker ved å finne frem til hvilke mål de har for sin helse (på kort og lang sikt), hvilke utfordringer de har og hvilke muligheter de har», sier Salte.

– På samme måte som negativt stress har en innvirkning på vår livslengde, ser
også for lite stress ut til å påvirke livslengden og hvor gamle vi blir, forklarer hun.

Salte forteller at stress har en overordnet betydning for om vår aldringsprosess er optimal. Både ved at for lite og for mye stress eskalerer aldringsprosessen vår.

På spørsmål om hva stress er og hvordan det påvirker oss forklarer Salte at overordnet defineres stress som en livsnødvendig fysiologisk respons på en indre eller ytre påkjenning, en belastning eller et krav. Hun sier at responsen oppstår for å tilgjengeliggjøre ressursene i oss.

– Vi deler gjerne stress inn i kortvarig eller langvarig stress ut fra varighet, samt positivt og negativt stress i forhold til helsekonsekvensene knyttet til det.

Ernæringsfysiologens oppskrift på hjemmelaget og sunn granola.

En av de viktigste sykdomsdriverne vi har idag

Salte forteller at når man prater om stress idag, tenker man gjerne på konsekvensene av langvarig negativt stress. Noe som gjerne oppleves som å stadig gå på akkord med ressursene våre.

– Å ha en hverdag med vedvarende negativt stress gir en lavgradig
betennelsesrespons, noe som ser ut til å være en av de viktigste sykdomsdriverne
vi har idag.

Målet er ikke å unngå alle former for stress

Bildet viser en tegneserieillustrasjon av en kvinne med mørkt hår satt opp i en toppknute, kledd i en prikkete topp. Hun ser stresset og bekymret ut, og holder hodet med begge hender. Rundt henne er det en kaotisk bakgrunn med spørsmålstegn, spiralformer og andre symboler som understreker følelsen av forvirring og overveldelse. Det er også en snakkeboble med teksten "RAA?" i røde bokstaver, som bidrar til å formidle følelsen av frustrasjon og stress. Hvordan vet du at du er for stresset? Hva symptomene på stress og hvordan reduserer og håndterer du stress i hverdagen? Legen forklarer.
Når vi opplever stressresponsen som styrkende for oss, vil det ha helt konkrete positive og mobiliserende fordeler i hjernen og i hjerte og karsystemet vårt sammenlignet med om vi opplever påkjenningen for overveldende og stor, forklarer lege Trude Salte. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden med hjelp av Dal-E )

Det er mye snakk om hvor negativt det er med for mye stress. Og jeg har selv aldri hørt før at det faktisk også er negativt å ikke stresse. Hva skyldes det?

– Målet er ikke å unngå alle former for stress. Faktisk er det slik at vi trenger det
vi kaller positivt stress.

Salte forteller at positivt stress er påkjenninger eller belastninger som
utfordrer kroppen. Dette fkan være når vi utsetter kroppen for stressende
situasjoner vi opplever som krevende og som får oss ut av komfortsonen, uten
at vi føler oss maktesløse eller overveldet.

– Det kan være å holde foredrag, det kan være kraftigere fysiske anstrengelser, kaldbad eller badstu, for å nevne noen.

Hun forklarer at når vi utsetter oss for denne typen stress, under positive rammer og på våre premisser, er det med en tro på at vi skal mestre det. – Uten en opplevelse av å gå på akkord med hva vi klarer, er dette med på å bygge opp vår stresstoleranse og vår robusthet mot negativt stress, sier Salte.

Derfor blir du sunnere og lykkeligere av å være snill.

Stress er nødvendig for en god helse og en god livskvalitet

Bildet er en illustrasjon som viser en person i tre forskjellige posisjoner og stemninger. I midten ser vi personen sittende ved et bord med hodet i hendene, tydelig preget av bekymring eller stress. På venstre side står den samme personen med hendene i lommene og blikket ned, som om han reflekterer eller er tynget av tanker. På høyre side står han og ser på en mobiltelefon, som kan indikere distraksjon eller noe som forårsaker stress. Illustrasjonen er i en dempet, bruntonet fargepalett med tydelige skyggeeffekter, noe som skaper en melankolsk stemning. Stresser du også over at du stresser? Lege Trude Salte forklarer hvordan stress kan være bra for både livskvalitet og livslengde.
Når vi opplever stressresponsen som styrkende for oss, vil det ha helt konkrete positive og mobiliserende fordeler i hjernen og i hjerte og karsystemet vårt sammenlignet med om vi opplever påkjenningen for overveldende og stor, forklarer lege Trude Salte. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden med hjelp av Dal-E)

– På samme måte som negativt stress har en innvirkning på vår livslengde, ser
det også ut til at for lite stress påvirker livslengden vår og hvor gamle vi blir. Stress har en overordnet betydning for om vår aldringsprosess er optimal, ved at både for
mye og for lite stress eskalerer aldringsprosessen vår.

Salte forklarer at dette har å gjøre med at også for lite stress påvirker det vi kaller telomerlengden vår. Dette er et lite stykke ytterst på kromosomene i DNA-et vårt som er sentrale for hvor gamle vi blir.

– Positivt stress gjør at vi kan få utfolde oss og oppleve mestring og mening,
noe som er nødvendig for en god helse og en god livskvalitet i alle faser av
livet.

– En av de kjappeste og enkleste måtene å bli lykkeligere på.

Dette avgjør om stress er positivt eller negativt

Salte forteller at overordnet er det den individuelle opplevelsen av de kravene som stilles – det vil si de ressursene man besitter i det gitte øyeblikk man møter et krav eller en forventning – som avgjør om stressoren har en positiv eller negativ innvirkning på fysiologien vår.

Bildet viser en tegneserieillustrasjon av en kvinne med langt, blondt hår og en prikkete topp som ser bekymret og stresset ut. Hun holder hendene mot hodet som om hun forsøker å håndtere intense tanker eller stress. Rundt henne er det spørsmålstegn, forvirrende symboler og tekstbobler med ord som "STRESS?", "SRES?", "HHCH?", og "KOT ME?". Disse elementene formidler en følelse av kaos, forvirring og overveldelse. Bakgrunnen er fylt med symboler som spiraler, spørsmålstegn og linjer, som forsterker følelsen av at hun er omgitt av stressende og forvirrende tanker. Stresser du også over at du stresser? Lege Trude Salte forklarer hvordan stress kan være bra for både livskvalitet og livslengde.
Stress kan komme til uttrykk i form av økt irritabilitet, redusert tålmodighet, vansker med å regulere følelsene sine, eller at man har dårlig konsentrasjon og hukommelse.

– Hva som oppleves som bra eller dårlig stress vil derfor kunne være svært individuelt.

Hun forklarer at bra stress er kortvarige og tidsbegrensede utfordringer, belastninger eller påkjenninger vi opplever å håndtere godt. Ting som utfordrer oss på en god måte uten å oppleves for overveldende eller for stort ut fra de ressursene man har fysisk og/eller psykisk.

– Bra stress møter vi gjerne med en tro på at vi skal få det til. Hvordan vi ser på påkjenningen vil i seg selv påvirke de helsemessige effektene på kroppen. Når vi opplever stressresponsen som styrkende for oss, vil det ha helt konkrete positive og mobiliserende fordeler i hjernen og i hjerte og karsystemet vårt sammenlignet med om vi opplever påkjenningen for overveldende og stor.

Hjerneforsker: Overrasket over viktigheten av dette for et langt og godt liv.

Kan få kroppslige plager av å gå med vedvarende dårlig stress

Salte forklarer at man kan oppleve forskjell på bra og dårlig stress ved å kjenne etter hvordan man opplever belastningen.

– Om man går med en vedvarende følelse av utilstrekkelighet, overveldelse eller maktesløshet over de hverdagskravene man har, lever man mest sannsynlig i et negativt stress som stadig overskrider ressursene sine.

Dette forklarer hun at kan komme til uttrykk i form av økt irritabilitet, redusert tålmodighet, vansker med å regulere følelsene sine, eller at man har dårlig konsentrasjon og hukommelse.

– Noen får også kroppslige plager av å gå med vedvarende dårlig stress, disse kan variere mye ut fra hvilket organsystem de kommer fra, sier Salte.

Hun forklarer at vedvarende forhøyet stress har en proinflammatorisk effekt som
fremmer betennelse i kroppen og som overordnet påvirker alle de største organsystemene våre.

Så lite aktivitet skal egentlig til for en sunnere og sterkere hjerne.

Les mer på våre temasider: