Lege: Derfor er vi tykkere, trøttere og sykere enn før

Bildet viser en trefjøl med tre typer matvarer plassert på en marmoroverflate, sammen med et portrett av en mann nederst til venstre. Matvarene på fjølen inkluderer: Sukkerbelagte nøtter til venstre. Havregryn i midten. Fullkornspasta (penne) til høyre. Portrettet viser en skallet mann i mørk skjorte, presentert i svart-hvitt. Han ser tankefull ut, og bildet er tatt gjennom en glassflate, med en uklar bakgrunn som inneholder lysrefleksjoner og detaljer fra et interiør. Bildet ser ut til å illustrere temaer som ernæring, helse og livsstil, med vekt på kostholdsvalg og konsekvenser for helsen. Lege Pål Branæs forteller om «karbofellen» han mener at er grunnen til at vi er tykkere, trøttere og sykere enn før.
Vi har flere medisiner, har senket kolesterolnivået og inntaket at mettet fett er på et bunnivå, i tillegg røyker vi knapt, men likevel er flere sykere, trøttere og tykkere enn før. Dette mener lege Pål Branæs at skyldes karbohydrater. Ha fortalte hvordan det henger sammen! (Foto: Cecilie Aasland (ABC Startsiden) / Lina Hindrum (Cappelen Damm) )

Lege Pål Branæs forteller om «karbo-fellen» han mener at er grunnen til at vi er tykkere, trøttere og sykere enn før.

Hvorfor blir vi tykkere, trettere og sykere enn før, selv om vi har flere medisiner, har senket kolesterolnivået og inntaket at mettet fett til et bunnivå – og knapt nok røyker lenger? spør spesialist Pål Branæs seg i boken sin Karbo-fellen.

Branæs har i tillegg bakgrunn fra indremedisin, medisinsk biokjemi og patologi. I Karbo-fellen tar han for seg feilen så mange av oss gjør, og som gjør oss både slitne, overvektige, syke og deprimerte. Vi snakket med Branæs og ville høre hvordan og hva man skal gjøre for å gå ned i vekt og bli kvitt livsstilsplager eller sjansen for sykdommer som diabetes eller hjerte- og karsykdommer på bare 5-6 uker.

Ernæringsfysiolog: Disse matvarene bremser fettforbrenningen.

Hvorfor blir vi tykkere, trøttere og sykere enn før?

– Det er fordi over 80 prosent av befolkningen over 50 år og svært mange yngre enn dette har forstyrret blodsukkerregulering og det er som følge av maten vi spiser.

Han forteller at vi sliter ut blodsukkerreguleringen og insulinfunksjonen vår ved å spise for mye raske karbohydrater og for lite fett.

– Vi utsettes år etter år og dagen lang for raske blodsukkersvingninger. Når blodsukkeret øker brått, brutalt og dagen lang så må insulinet hele tiden ut og rydde opp, og når insulinet etter noen år med overbelastning blir svakere så må kroppen sende ut stadig mer og mer av det for å gjøre samme jobben med blodsukkeret som før. Dette er noe som sliter veldig på insulinet, som til slutt vil svikte stadig mer med blodsukkerreguleringen selv om det er skilt ut i enorme mengder, med de konsekvensene det får.

Her forteller Branæs hvordan du går ned i vekt og får energien tilbake på under 6 uker.

Hemmer fettforbrenningen vår

Bildet viser et utvalg matvarer plassert på en marmoroverflate. De ulike ingrediensene er spredt ut og består av: Sukkerbelagte nøtter nederst til venstre. Innpakkede karameller øverst til venstre. En bolle med ferske blåbær øverst i midten. Fullkornspasta (penne) til høyre, ved siden av en gul banan. En bolle med havregryn nederst i midten. Matvarene er arrangert for å illustrere ulike typer karbohydrater, både naturlige og bearbeidede. Dette kan knyttes til temaer som ernæring, helsebevissthet og valg av matvarer. Lege Pål Branæs forteller om «karbofellen» han mener at er grunnen til at vi er tykkere, trøttere og sykere enn før.
Når kroppen må sende ut mer og mer insulin blir fettforbrenningen vår gradvis mer hemmet. Om du hemmer fettforbrenningen så hemmer du også energien din, fordi det er fettforbrenningen som gir den daglige energien, forteller lege Pål Branæs. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Branæs forteller at dette også går ut over insulinets andre oppgave som er å hemme fettforbrenning.

– Når kroppen må sende ut mer og mer insulin blir fettforbrenningen vår gradvis mer hemmet. Om du hemmer fettforbrenningen så hemmer du også energien din, fordi det er fettforbrenningen som gir den daglige energien.

Branæs sier at da er vi inne i det hyperaktuelle spørsmålet «hvorfor er så mange trøtte om dagen?» Det er fordi fettforbrenningen er skrudd av som følge av det høye og svake insulinet. 

Dette er de verste «karbo-fellene».

– Det er feil brennstoff for en som har mistet insulinfunksjonen og blitt  karbohydratintolerant. Når kroppen ikke klarer å bruke brennstoffet lenger er løsningen at kroppen må endre brennstoff til fettforbrenning i stedet, og ved å spise færre karbohydrater får du kroppen til å brenne fett. Med dette vil den insulinresistente finne tilbake til seg selv. Det er imponerende å se hvor friske de blir i kropp, utstråling, vekt, blodtrykk og blodprøver. Vi kan bare drømme om å oppnå tilsvarende med piller. Det er faktisk ikke mulig. Kostendring er årsaksfjerning og derfor en behandling. Når det kommer til livsstilssykdommer så må piller anses som alternativ terapi, påstår han. 

Branæs forklarer at det rett og slett er snakk om en karbohydratintoleranse.

– Da er løsningen, som med alle andre sykdommer, at det lønner det seg å fjerne eller redusere årsaken.

Lege: – 80 prosent av befolkningen går i «karbo-fellen».

Les mer på våre temasider: