På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Hvorfor gir løpetreningen meg vondter?

Bilde av en kvinne som sitter på bakken og holder seg på akillesen sin fordi han har vondt og smerter. Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hva det skyldes og hvordan du kan både forebygge og kvitte deg med smerter og vondter fra løpetrening.
Liker du å løpe vet du nok godt hvordan det fort kan gi vondter og smerter i knær, hofter, akilles eller hæl? Løpeeksperten Andreas Gossner fra Løpetrening.no svarer på hvorfor løpetreningen gir deg vondter, og hvordan du unngår smerter og samtidig har det morsomt med løpingen din! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Løpeeksperten svarer på hvorfor løpetreningen gir deg vondter, og hvordan du unngår smerter og samtidig har det morsomt med løpingen din!

Løping kan være en fantastisk måte å holde seg i form på, men det kan også føre til vondter og skader hvis det ikke gjøres riktig. Finnes det noen fast på hva som er riktig og hva som er feil? Egentlig ikke, men vi skal se nærmere på noen tips for å unngå smerter samtidig som du har det gøy og opplever fremgang med løpetrening.

Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.

Bilde av Andreas Gossner fra løpetrening.no som har fortalt oss hvordan man kan velge riktige solbriller til trening. Vi har snakket med en løpeekspert fra løpetrening.no som forteller hvordan du velger riktige solbriller til treningen din, enten solbrillene er til dame, herre eller barn! Han forteller hvordan man kan velge solbriller til alle typer treningsformer og både i raskt tempo, roligere, til løpeturer, skiturer og sykkelturer.
Andreas Gossner er faglig ansvarlig for Løpetrening.no, og svarer på hvordan du kan unngå smerter og samtidig ha det morsomt med løpingen din!

1. Start rolig og øk Gradvis

Når du går i gang med å løpe er det er viktig å begynne rolig og å heller gradvis øke både intensiteten og lengden på løpeturene. Dette gir kroppen tid til å tilpasse seg belastningen og reduserer risikoen for skader.

Denne enkle modellen er likevel for mange vanskelig fordi de fleste løper sine løpeturer litt for raskt og det er paradoksalt nok vanskeligere å løpe rolig enn å løpe raskt. Her forteller jeg mer om fordelene ved å løpe rolig.

2. Det er smart med riktig utstyr

Finn frem et par gode løpesko som gir riktig støtte for deg og ditt formål. Løpesko med riktig demping er også essensielt. Sørg for at skoene er tilpasset din type fot, og din type løpestil. Det finnes hundrevis av løpesko og ulike modeller til ulikt bruk. Det samme gjelder løpestil.

De fleste som får vondt når de løper kan ha noen svakheter som det er fornuftig å få kunnskap om, slik at man kan tilpasse både løpetreningen, løpeskoene og intensitet på treningen.

Her avslører vi forresten hvilke jogge- og løpesko (både med karbon og uten) som er best i test i 2024.

3. Oppvarming og nedjogg

En god oppvarming før løpeøkten din øker blodgjennomstrømningen til musklene og
forbereder kroppen for trening. I tillegg vil du oppleve at kroppen og hodet blir klare for å aktiviten som venter. Du sender på mange måter signaler til kroppen om at det er klart for trening, dette kan være en fin og god opplevelse når du merker at kroppen responderer etter en god oppvarming.

Når du avslutter treningsøkten din er det fornuftig å gjøre noen enkle stretchingøvelser, og deretter foreta en rolig nedjogg på 5 til 15 minutter.

4. Lytt til kroppen

Hvis du kjenner noe som er ubehagelig, noe som faktisk kan være smerter – ta det som et tegn på at kroppen enten trenger ekstra hvile eller at du bør justere intensiteten ned.

Det er viktig å skille mellom vanlig treningsvondt og smerter som kan indikere skade.

Løpeeksperten svarer: Når ser man resultater av jogging?

5. Variasjon i treningen

De aller fleste er ikke klar over at man trener de fleste treningsøktene med samme hensikt og utbytte. Inkluder forskjellige typer løpetrening. Du kan løpe økter som intervaller, langkjøring og styrketrening for å utfordre kroppen på ulike måter og unngå overbelastning.

Intensiteten kan styres på flere måter, vi anbefaler på trening å løpe enten rolig og veldig behagelig – eller så kan du ta i litt på trening å løpe intervaller. En intervalløkt løpes ofte med en følelse av at du flyter bra på uten å henge over knærne når økten er ferdig. Pass på så du ikke «konkurrerer» på trening, da tar du i for mye og kroppen trenger en god del lengre tid på å hente seg inn før du er klar for trening igjen.

Slik hjelper intervaller deg med å løpe bedre!

6. Fokuser på teknikk

Riktig løpeteknikk kan forebygge mange skader. Men hva er riktig og hva er galt med teknikk og løping? Tenk på å løpe med korte, lette skritt og unngå å lande for hardt på hælene.

Når du løper rolig er det enklere å utføre løpetreningen med kontroll, test gjerne ut selv å løpe med en god holdning og lette steg på denne måten;

  • Løp rolig med korte steg
  • Løp rolig med blikket festet i horisonten
  • Løp rolig med fokus på at du er relativt rett i ryggen

Slik forebygger og kvitter du deg med løpeskader.

7. Husk å ha det gøy!

Finn glede i løpetreningen ved å variere rutene, løpe med venner, eller sette deg morsomme mål. Løper du én ny rute hver uke så trener du også hodet, dette da du må bruke tid på å forberede deg og det gjør at du også trener tankesettet ditt – hvor og når skal du løpe? Finner du en ny rute hver uke så øker sjansen for at du faktisk får trent.

Når treningen er morsom, er det lettere å opprettholde kontinuiteten.

Hvor mye skal jeg løpe for å bli god i løping?

Skal vi driste oss til en konklusjon om at løpetrening gir vondter?

Ved å følge disse rådene kan du redusere muligheten til å oppleve vondter og skader. Og det øker sjansen for at du opplever løpetreningen som morsommere – rett og slett at du får en mer givende opplevelse. Husk at kontinuitet er nøkkelen til fremgang – ha tålmodighet og nyt reisen mot å bli en bedre løper. Uten vondter blir du en god løper. For flere tips og personlige treningsprogrammer, besøk Løptrening.no!

Løpeprogrammet du trenger om du vil bli flink til å løpe!

Les mer på våre temasider: