Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen

Bildet viser en enkel, lyseblå kopp fylt med kaffe, sett ovenfra. Kaffen har en lett skumdannelse på overflaten, og lyset som faller inn skaper en ren og minimalistisk atmosfære. Koppens enkle design og den mørke kaffen mot den lyse bakgrunnen gir bildet en rolig og hverdagslig stemning, perfekt for å illustrere en morgenrutine. Kaffe er for mange selve grunnen til å komme seg ut av sengen om morgenen, men forskere mener du bør utsette koppen til etter ni, vi forklarer.
Mens dagens første kopp med kaffe gjerne er en av dagens, eller i alle fall morgenens, høydepunkt, advarer forskere deg mot å drikke kaffe før etter klokken ni. Vi forklarer hva dette skyldes og gir deg svaret på når de heller råder deg til å drikke det «sorte gull». (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Kaffe er for mange selve grunnen til å komme seg ut av sengen om morgenen, men forskere mener du bør utsette koppen til etter ni, vi forklarer.

Ifølge SSB er nordmenn i verdenstoppen når det kommer til hvor mye kaffe vi drikker. Vi er faktisk bare slått av Finland. De kan også avsløre at vi årlig importerer hele 40 000 tonn kaffe til Norge, noe som tilsvarer over ti kilo per voksne innbygger.

Når det er sagt er det ikke til å stikke under stol at de fleste av våre kaffedrikkende innbyggere har morgenkaffen som obligatorisk tilskudd til morgenrutinen. Dette viser seg å ikke være så lurt.

Forskere: Revurder dagens første kopp med kaffe

De fleste vil nok si seg enig i at en rimelig god gulrot for å slepe en sliten kropp ut av en varm og god seng, er tanken på det sorte gull som venter i kaffemaskinen.

Forskning viser derimot at det kan være lurt å revurdere dagens første kaffe. Klarer du det har du en selvdisiplin mange kan beundre og uavhengig av om du kommer til å gjennomføre eller ikke er dette de kalde fakta om dagens første kopp med det – i nordmenns tilfelle – ofte brasilianske gullet. 

Lyst på oppskrifter, best i test eller smarte kaffe-triks? Her samler vi alt vi skriver om kaffe

Påvirker døgnrytmen

Påstanden kommer blant annet frem i en artikkel skrevet av Antonhony Wing Kosner i Forbes. Her nevnes det at kaffekoppen vil påvirke vår egen døgnrytme og at dette igjen kan føre til at vi blir enda trøttere senere på dagen. AsapSCIENCE forklarer hvordan dette hører sammen i en video på sin Youtube-kanal.

De sier at i løpet av dagen vil vår egen døgnrytme regulere mange prosesser i kroppen, inkludert hvor trøtte vi er gjennom dagen. Døgnrytmen er også det som styrer når og hvor mye av hormonet kortisol som slippes ut i kroppen i løpet av dagen. Kortisol blir gjerne kalt stresshormonet fordi det er det som blir sluppet i en situasjon hvor kroppen er stresset eller i det som kalles «fight-or-flight-responsen» eller «kjemp eller flykt»-respons på norsk. Men dette er også hormonet som har innvirkning på vår egen oppmerksomhet og våkenhet i løpet av dagen. 

Visste du også at det ikke er lurt å drikke kaffe til maten?

Unngå å drikke kaffe på tider med høyt kortisolnivå

Bilde som viser når på dagen du ifølge forskning bør drikke kaffe og ikke pga forhøyet korstisolnivå.
Bildet viser når det ifølge forskere er anbefalt å drikke kaffe i løpet av dagen. Drikker du utenom dette, eller før 9, kan du i følge forskning ende opp med å bli enda trøttere. (Foto: Startsiden Guider)

Mellom klokken 8 og 9 får vi alle (så sant du står opp til en noenlunde normal tid) ifølge denne forskningsartikkelen en forhøyning i kortisolnivå – som er en del av kroppens eget system for å vekke oss opp.

Og det er her det blir interessant. Fordi, mens man gjerne skulle tro at kaffe på toppen av et forhøyet kortisolnivå ville gi en ekstra boost til energinivå og våkenhet har forskere funnet ut at det ikke stemmer. Washington Post har forenklet forskningsartikkelen og skriver at når folk snakker om at de har blitt tolerante til kaffe er realiteten, uten å vite det, at kaffedrikkingen har gjort at kroppen selv produserer mindre kortisol i løpet av en dag.

Dette skriver de at igjen vil føre til at morgentrøtte kaffedrikkere sannsynligvis har endret sin egen døgnrytme i den grad at de trenger en dose kaffe for å føle på samme våkenhet som de tidligere gjorde uten kaffe.

Eksperten svarer: Er det egentlig slik at noen legger lettere på seg enn andre?

Når bør du drikke kaffe?

Bilde av en blå keramikk-kopp med sort kaffe på marmorbord. Vi forteller om overraskende forskning som tilsier at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen og hvorfor!
Mellom klokken 8 og 9 får vi alle en forhøyning i kortisolnivå og dette har innvirkning på når du bør drikke dagens første koppe med kaffe. Vi forklarer.

Forskerne følger heldigvis opp påstanden og gir deg svaret på når du heller bør drikke kaffen din med utgangspunkt i at du våkner rundt 06:30. Ifølge Forbes øker kortisolnivået mellom 08:00-09:00, 12:00-13:00 og 17:30-18:30. Du har dermed «vindu» hvor du kan drikke kaffe fra 09:30-11:30 og 13:30-17:00. Noe også denne forskningsartikkelen slår fast.

Nå lurer du kanskje på om dette betyr at du kan drikke kaffe før åtte? Svaret er nok dessverre fortsatt at kaffen bør vente til etter ni. Ifølge AsapSCIENCE slår forskere nemlig fast at kortisolnivået ditt øker med rundt 50% når du våkner – uansett når på døgnet du våkner.

Du gjør vel ikke denne «vanntabben»?

Våkner du veldig tidlig har dette derimot noe å si for vinduene med høyere nivå av kortisol ifølge Inc.com. De skriver at for å regne ut dine egne vindu kan du legge til eller dra fra tre timer. De bruker eksempel som å dra fra tre timer om du våkner rundt tre om natten, eller legge til tre timer om du våkner rundt ti.

Lykke til med det som kanskje er verdens minst etterlevde råd!