Ost, rømme og poteter er eksempler på matvarer du ikke bør fryse. Vi gir deg hele oversikten og forklarer hvorfor!
I en tid hvor de fleste har blitt mer bevisst på det å ikke kaste for mye mat, er matvare-tips som vi kommer med her fint å ha med seg.
Vi forteller nemlig hvilke matvarer som ikke egner seg til frysing, og gir deg eksempler på hvordan du kan fryse andre matvarer. På denne måten vil maten egne seg til å spises, eller bli brukt til matlaging selv etter tining. Visste du forresten om at det også er mye mat som ikke skal i kjøleskapet?
Dette er matvarer du ikke bør fryse:
Det er nemlig enkelte matvarer der ute som ikke vil ta seg like godt ut etter en tur i fryseren, om du ikke fryser dem riktig riktignok. Under finner du matvarene du ikke bør oppbevare i fryseren, for da blir du mest sannsynlig skuffet når de skal brukes igjen etter tining.
Liker du artikler med fakta som denne? Her finner du alle våre «visste du at»-artikler
1. Rå egg i skall
Dette er rett og slett fordi de kan sprekke. Et tips er å vispe sammen egget og ha det i en lufttett beholder. Eller så kan du for eksempel dele eggene og ha eggeplomme og eggehvite i forskjellige beholdere til forskjellig bruk. Her har du forresten 15 ting du ikke visste om egg – og svaret på om det var høna eller egget som kom først?
2. Grønnsaker vi vanligvis spiser rå
Agurk, salat, tomat, paprika og selleri egner seg ikke til å fryses. Dette er fordi at når de tiner vil mye av vannet forsvinne fra grønnsakene og du vil sitte igjen med grønnsaker som ikke lenger hverken er sprø eller saftige. En god huskeregel her er at frukt, grønnsaker og mat som generelt inneholder mye vann ikke bør fryses.
3. Myke urter
Persille, gressløk og basilikum mister friskheten i bladene sine og blir misfargede dersom de fryses. Kjennetegnet på dem er at de har myke stilker. Ha heller urtene sammen med olje i en blender og frys i isbitformer, foreslår godt.no.
6 gode råd: Slik får du matvarer til å vare lengre
4. Syrlige melkeprodukt
Enten det er yoghurt, rømme eller creme fraiche. De har en tendens til å korne seg og blir derfor ikke like som de var før ved opptining. Til bruk i bakst, som i kaker, brøddeiger og vafler, fungerer de derimot fint etter opptining skriver Melk.no.
5. Poteter
Poteter smaker annerledes om du fryser dem rå. Forveller du dem først, som vil si å «blanchere», ved å la dem ligge noen minutter i kokende vann som du deretter heller av (SNL) vil du sitte igjen med et godt resultat. Dette gjelder ifølge Matportalen de aller fleste grønnsaker.
5 matvarer du blir lurt av – disse matvarene gir seg ut for å være noe annet enn det de er…
6. Ost
Ost kan godt fryses, men vær obs på at den ikke vil være den samme som før du frøs osten. Etter tining er de derimot fortsatt veldig fine til bruk i varme retter, men gjerne ikke like gode på brødskiva.
Kan fryses:
- Blåmuggoster og hvitmuggoster (men bør spises så snart de er tint.)
- Ferskoster: Cottage cheese og kvarg.
Ikke like gode etter frysing:
- Brunost: men den er fortsatt god i varme retter.
- Kremoster: Blir kornete og mister væske, men er god i varmretter. Dette gjelder alle oster som har høyt vanninnhold.
7. Majones
Majones er nemlig et produkt som vil skille seg når det tines etter nedfrysning. Jeg vil helst se eggeplommene og oljen som en kremet majones-masse og ikke som to adskilte vesker under skinken på knekkebrødet mitt i alle fall.
Svaret på noe vi alltid har lurt på, hvorfor legger noen mennesker aldri på seg?
8. Ris
Vi i villa skriver at ris vil bli både smuldrete og grynete når du fryser den, og at den derfor ikke egner seg til å fryses.