Dette er grønnsakene og frukten som ikke skal i kjøleskapet
Når det gjelder frukt og grønt, er det mange som oppbevarer dem feil. Visste du for eksempel at verken agurk eller tomat skal i kjøleskapet?
Ferske frukter og grønnsaker danner ryggraden av de fleste menneskers kosthold, og er livsviktige for at vi skal få i oss vitaminer og næringsstoffer som holder oss gående gjennom livene våre.
Heldigvis er ikke bare frukt og grønt viktig for helsen vår, det kan også være skikkelig godt. Det er lite som er så tilfredsstillende som å bite i et saftig og friskt eple, eller å nyte en salat med faste og crispy grønnsaker.
Ble du sulten? Sjekk ut vår samleside for smakfulle oppskrifter her!
Da er det jo på sin side tilsvarende lite godt når frukt og grønt blir slapp og kjip. Selvfølgelig begynner jo matvarer å råtne og brytes ned over tid, men det er noen enkle grep du kan gjøre for å maksimere levetiden til de grønne godsakene.
Hva skal i kjøleskapet, og hva skal ikke det?
Det er nemlig slik at ikke alt av frukt og grønt nødvendigvis har godt av å bli lagt i kjøleskapet. Norsk institutt for bioøkonomi skriver blant annet via Matportalen.no at frukt som høstes grønne og faste, som epler og pærer, helst skal oppbevares på 2-3 grader celsius. Det er der temperaturen på kjøleskapet ditt også skal ligge. Ligger de utenfor kjøleskapet blir de fort gule og myke.
Vil du spare penger på matbudsjettet? Slik får du matvarene dine til å vare lenger!
Andre fruktslag, som melon, banan, papaya og avocado kan derimot ta skade av for kald lagring.
Såkalt steinfrukt, altså frukt som plommer, moreller og kirsebær høstes tett opp mot naturlig fullmodning, og bør derfor oppbevares kjølig. Det samme gjelder bær.
Disse bør oppbevares i romtemperatur:
- Melon (hel)
- Banan
- Papaya
- Avocado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Fersk ingefær
- Aubergin
- Squash
Disse bør oppbevares i kjøleskap:
- Epler
- Pærer
- Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær)
- Bær
- De aller fleste grønnsaker