På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Nye kostråd (2024): Dette bør vi spise, mener Helsedirektoratet

Bildet viser en papirpose fylt med ulike matvarer som ser ut til å være sunne og økologiske valg. Innholdet inkluderer en stor blomkål, en squash, en ost fra Rygge Meieri, en pakke med rød linsepasta fra merkevaren "The Bio Deli", en krukke med grønnsaksbuljong, og noen urter. Posen står på et mønstret gulv, og utvalget av matvarer ser ut til å reflektere et fokus på helsekost, ferske grønnsaker og naturlige ingredienser. Dette kan være relatert til nye kostholdsråd, med vekt på mer plantebaserte og naturlige matvarer. Vi forteller hva som er de nye kostråd: Dette mener Helsedirektoratet at vi bør spise i 2024.
Mer plantebasert, variert og med glede, men ingen råd hva gjelder trening. De nye kostrådene er mer generelle enn de tidligere i et håp om å gjøre dem mer motiverende- Dette mener Helsedirektoratet at vi bør spise i 2024! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Helsedirektoratets kostråd er presentert og listen har gått fra 12 til syv punkter. Spis mer mat fra planteriket og med glede er blant rådene i 2024!

Under Arendalsuka 2024 presenterte Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, de nye kostråd. Her har de redusert mengden kostråd fra tolv til syv råd.

– Vi håper de nye rådene er enklere å forstå og mer motiverende enn de gamle var, sier Granlund.

Hva anbefaler Helsedirektoratet at man spiser?

Måler man rådene opp mot hverandre er de nye rådene mer generelle og ikke så spesifikke som de tidligere rådene var.

Hvor de gamle rådene anbefalte å spise «minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag» er anbefalingen nå å la de tre være en del av alle måltider. Og mens tidligere råd var å spise fisk to til tre ganger i uken, er rådet nå «velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt.» De nye rådene inneholder heller ingen anbefalinger hva gjelder trening.

Hva gjelder alkohol er rådet å drikke minst mulig alkohol for helsens skyld.

Skal holde oss friske og forebygge kronisk sykdom

På direktoratets egne nettsider skriver de at vi trenger tilstrekkelig med rette næringsstoffer hver dag for å fungere godt her og nå, men også for å forebygge kronisk sykdom.

– Følger du kostrådene reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Du vil også få dekket kroppens behov for næringsstoffer, skriver de.

Helsedirektoratets nye kostråd (2024):

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
  • La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
  • Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
  • Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
  • Drikk vann!

De tidligere kostrådene:

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  4. Spis grove kornprodukter hver dag.
  5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
  10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  11. Velg vann som tørstedrikk.
  12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag

Les mer på våre temasider: