Løping: Hvordan unngå vondt og smerter i kne og hofter?
Løpeeksperten Andreas Gossner forteller hvordan du kan både forebygge og bli kvitt løpeskader, som smerter og vondt i knær, ankler og hofter!
Skader og smerter, løperens verste fiende? Når man har funnet hobbyen sin, funnet rytmen og blitt glad i løping – da har du strengt tatt bare én fiende og det er når kroppen sier «au».
En «løpevondt» eller løpeskade – det er nært sagt roten til alt ondt for noen som er glad i å løpe, og det er når kroppen sier ifra at du merker at det har dukket opp en løpeskade.
Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!
Hva gjør de som løper når skaden kommer?
Tenk på løpeskader som den uunngåelige opphopningen av arbeidsoppgaver etter
en lang ferie. Du kommer tilbake til kontoret, og der venter det en haug av e-poster og oppgaver som har hopet seg opp mens du var borte. På samme måten kan en skade sette deg tilbake, og det krever tid og innsats å komme ajour igjen.
Ikke det du ønsket å lese? Vel, det er heldigvis mulig å minimere løpeskader, og det er faktisk også mulig å bli kvitt løpeskader.
Løpeskader kan også sammenlignes med en irriterende teknisk feil på jobb. Den ene dagen fungerer alt perfekt, og neste dag nekter printeren å samarbeide. Slik er det med kroppen også; en dag løper du problemfritt, og neste dag er du stoppet av en plantar fasciit eller en annen betennelse som kan være vondt i et kne eller at ryggen ikke fungerer.
Dette er forresten løpeskoene som er best i test til dame og herre i 2024!
Løsningen på smerter ved løping: Ikke hastverk
Så, hva gjør man? Som med tekniske feil, må du ta deg tid til å finne løsningen.
Riktig diagnose og behandling er avgjørende. Kanskje trenger du en naprapat,
fysioterapeut eller spesialist, akkurat som du noen ganger trenger IT-hjelp for å fikse tekniske problemer?
Vi kan muligens fortsette alle sammenligninger fra arbeidslivet og sammenligne det med om du er blitt uenig med nærmeste leder – en løpeskade kan sånn sett nesten være som en arbeidskonflikt. Det er smertefullt og ofte er det nødvendig å ta en pause og finne en løsning for å komme sterkere tilbake. Men med løpeskader er det ofte fine muligheter for å få til en aktiv pause, der du får støtte til å enten løpe lite og rolig – eller at du får veiledning til å opprettholde deler av formen ved alternativ kondisjonstrening.
Er du spesifikt ute etter testvinnere med karbon? Her finner du flere løpesko med karbonplate som er best i test i 2024!
Tålmodighet og fremgang
Kontinuitet er nøkkelen, men det betyr også å lytte til kroppen. Det er ingen skam i å
ta en pause, restituere og komme tilbake sterkere. Alle kan oppleve fremgang, selv
etter tilbakeslag, så lenge man tar vare på seg selv underveis.
Trener du 80% av dine løpeturer i et roligere tempo, med tålmodighet og med «brekket» på tåler kroppen løpingen bedre og fremgangen kommer. Husk at kroppen ikke merker stor forskjell på om du løper intervaller på 10 km/t (6.00 minutter per kilometer) eller 10,5 km/t (5.30 minutter per kilometer).
Her avslører vi forresten hvilke løpesko til terreng som er best i test i 2024!