På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Løpeesksperten svarer: Hvor fort kan man løpe 10 km?

Bilde av en hand med en apple-smartklokke som viser distanse, tid og lengde på en 15 kilometer. Damen har på seg blå løpesko fra Hoka og en grå treningstights. Løpeekspert Andreas Gossner forteller hvor fort man kan løpe 10 km på, både som nybegynner og erfaren. Han forteller også hvordan du kan løpe raskere på 10 km.
Løper du en del og er ute etter en bedre tid på 10 kilometer? Løpeekspert Andreas Gossner gir oss svaret på hvor fort det er vanlig å løpe 10 kilometer både som nybegynner, mosjonist eller erfaren, samt hvordan du kan løpe en mil raskere! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Løpeeskspert Andreas Gossner svarer på hvor fort man kan løpe 10 km? I tillegg forklarer han hvordan du kan løpe raskere på 1 mil!

Hvor raskt kan man løpe 10 km? Dette spørsmålet er det svært mange som stiller seg selv. Det enkle svaret er at du på sikt kan løpe veldig fort på en 10 km!

La oss se nærmere på svarene som kan trigge deg, dine ambisjoner og kanskje gi deg svar på nysgjerrigheten til at man stiller spørsmålet.

Bilde av løpeekspert Andreas Gossner som forteller etter hvor lang tid, eller når du kan forvente å se resultater av løpetreningen eller joggingen din!
Bilde av løpeekspert Andreas Gossner som forteller etter hvor lang tid, eller når du kan forvente å se resultater av løpetreningen eller joggingen din!

Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.

Det er opp til deg – er du klar?

Løping er en fantastisk måte å utfordre seg selv på. Og mange løpere, både nybegynnere og erfarne, lurer på hvor raskt de kan løpe en 10 km.

Svaret varierer basert på flere faktorer, inkludert trening, erfaring, og individuelle fysiske forutsetninger.

La oss gå i dybden å utforske hva som påvirker din 10 km-tid og hvordan du kan jobbe mot å nå dine mål.

Slik trener du deg opp til å løpe 1 mil!

Faktorene som påvirker tiden du løper 10 km på

1. Treningshistorie og erfaring

Nybegynnere

For de som nettopp har begynt å løpe kan 10 km virke som en stor utfordring. Noen klarer faktisk ikke løpe noe i det hele tatt når de er nybegynner. Men stort kudos for at de starter, det er utrolig morsomt å være med på en sånn reise.

Med tålmodighet og jevn trening kan du forbedre din utholdenhet og fart. Mye! Start forsiktig og ta hyppige pauser underveis i treningsturene når du er nybegynner. Pauser er med på å holde belastningen nede, og det er viktig selv om hodet er motivert.

Erfarne Løpere

De som har løpt regelmessig over tid, vil ha en bedre grunnkondisjon, være mer robuste og egnet for løping, og kan fokusere på å finjustere farten fremfor å holde tilbake mye.

For erfarne løpere som vil forbedre sin tid på 10 km vil det være viktig å øke antallet løpeøkter hver uke til å starte med. Når antallet økter er på et behagelig nivå og kroppen din tåler belastningen, da kan farten på enkelte kvalitetsøkter (kvalitetsøkter er økter hvor det løpes hurtig) skrus opp.

Løpesko til asfalt: Disse er best i test til dame og herre i 2024.

Treningsprogram, plan, struktur og strategi

Denne fasen er kanskje den mest motiverende, morsomme og samtidig får mange en «a-ha» opplevelse. Fasen der du kartlegger tiden du har til rådighet for å trene, hvor du skal løpe og når du skal nå målet ditt – du øker og blir bedre på dine egne muligheter.

Variasjon i treningen

Å inkludere en blanding av langkjøring, intervaller, og tempotrening kan forbedre både utholdenhet og fart. Tenk langsiktig og ikke konkurrer på trening. Vent til du merker at kroppen adapterer og blir bedre, la farten komme til deg og ikke motsatt.

Restitusjon

Hvile er like viktig som trening. Hvile og trening går hånd i hånd, på lik linje med søvn og det å være våken – det ene henger sammen med deg andre. Det er i hvileperiodene at kroppen bygger seg opp igjen, og blir sterkere. Du merker det nok ikke fra en måned til den neste, men det er likevel sant.

Dette er forresten løpeskoene som er best i test til dame og herre i 2024!

Fysiske forutsetninger

Alder og kjønn

Mens alder kan påvirke utholdenheten, viser mange at man kan holde seg i toppform lenge. Kjønn kan også ha en innvirkning, men individuell variasjon er stor.

En morsom erfaring jeg selv har er at på lange Ultraløp, galskap for mange, som strekker seg over 48-timer – her viskes kjønnsdebatten ut. Det er som kjønn ikke spiller noen rolle lenger da.

Genetikk

Noen mennesker har naturlig bedre forutsetninger for løping, men trening og innsats er alltid avgjørende. Trening slår talent 5 av 6 ganger er min erfaring. Med riktig og strukturert trening vel å merke.

Hvordan løpe raskere på 10 km?

  • Sett deg realistiske mål
  • Start med en selvvurdering, en kartleggingsfase
  • Hva er din nåværende form?
  • Hvor raskt løper du 5 km?
  • Bruk dette som en grunnlinje for å sette et realistisk mål for 10 km.

Følg et strukturert treningsprogram

Et godt treningsprogram er nøkkelen. Sørg for at det inkluderer en balanse mellom forskjellige typer trening. Velg treningsprogram som er spesifikke for 10 km-løp, det finnes utallige og noen finner du på Løpetrening.no. Dette kan være svært nyttig.

Husk at alle treningsprogram kan justeres avhengig av deg som løper, din tid, sykdom, jobb eller andre faktorer som dukker opp i din trening.

Løping og mat: Hva bør man spise før trening?

Fokuser på teknikk og form

Riktig løpsteknikk kan utgjøre en stor forskjell. Dette er både lett, og det er vanskelig da det tar lang tid å se forskjell på teknikken din idag og om 6-12 måneder. En tålmodighetsprøve, men det er verdt det.

Arbeid med å bedre steglengde, kadens (frekvens på føttene), og kroppsholdning. Vurder å få en løpsanalyse for å identifisere forbedringsområder. 

Tipset er å trene på punktene over på treningsturer der du løper rolig, og utfør arbeidet første halvdel av løpeturen før du fortsetter med å bare løpe uten fokus på teknikk.

Løping skal primært være lett og gøy, så teknikk er noe vi ikke gjør hele tiden, mens du på sikt blir en bedre løper.

Hvorfor gir løpetreningen meg vondter?

Typiske tider for 10 km

Husk at alle er forskjellige, og noen har et godt utgangspunkt før de starter med løping. Fra én nybegynner til en annen nybegynner kan det være store forskjeller.

Nybegynnere: En typisk tid for nybegynnere kan variere fra 75 til 120 minutter.

Mosjonisten eller rekreasjonsløpere: Mange løpere som trener regelmessig kan løpe 10 km på mellom 50 og 75 minutter.

Supermosjonisten: Løper du mye, ofte og er en robust løper – da kan du fullføre 10 km på under 35 minutter, og det er muligheter for å løpe ned mot enda raskere tider. Verdensrekorden for menn er godt under 27 minutter og kvinner under 30 minutter.

Hjemmetrening med treningsstrikk: 10 enkle øvelser for hele kroppen.

Oppsummering

Å finne ut hvor fort du kan løpe 10 km avhenger av mange faktorer, men med riktig trening, dedikasjon og tålmodighet kan du kontinuerlig forbedre dine tider.

Det er ikke uvanlig med fin fremgang fra et år til det neste året. Noen kan få fremgang flere ganger per år. Jo flere år du har løpt, og jo bedre trent du blir – jo mer krevende blir det å få god fremgang.

Sett deg klare mål, følg et godt treningsprogram, og lytt til kroppen din. Og husk, uansett hvor raskt du løper, er det viktigste at du nyter reisen og oppnår personlige mål underveis.

Vi her inne på Aktiv-delen av Startsiden, eller inne på Løpetrening.no, vi er her for å støtte deg på veien mot din beste 10 km-tid!

Løpetrening – må man trene styrke når man er glad i løping?

Les mer på våre temasider: