Løpeeksperten forklarer: Hvordan lage ditt eget løpeprogram?

Bildet viser en mann som løper utendørs på en solrik dag. Han har på seg en hvit t-skjorte med logoer og svarte shorts. På det venstre bildet ser vi mannen smilende og løpende mens han tar en selfie. Det høyre bildet viser mannen bakfra mens han løper på en asfaltert vei omgitt av grønn natur og trær. Dette bildet formidler glede ved løping og en aktiv livsstil utendørs i vakre omgivelser. Løpeeksperten Andreas Gossner fra løpetrening.no svarer, Hvordan lager du ditt eget løpeprogram?
Får du det ikke til å fungere med andres løpeprogram, eller vil du ha en ny utfordring med løpingen? Løpeeksperten Andreas Gossner fra Løpetrening.no svarer på hvordan du lager du ditt eget løpeprogram!

Visste du at du kan lage ditt eget løpeprogram? Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forklarer hvordan du gjør det!

Løping er en fantastisk måte å holde seg i form på, men for å få mest mulig ut av treningen din er det viktig å ha en plan. Og visste du at du kan lage ditt eget? Har du for eksempel prøvd andres løpeprogram uten hell, eller er lysten på å lage din egen utfordring? Da skal jeg forklare deg hvordan du lager ditt eget løpeprogram!

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

Hvordan lager du ditt eget løpeprogram?

Her er noen tips fra Løpetrening.no for å lage ditt eget løpeprogram:

Sett klare mål for løpingen din

Hva ønsker du å oppnå? Det kan være alt fra å fullføre en 5 km til å delta i en maraton. Kanskje ønsker du løpe i fjellet, på stien eller et flatt asfalt løp?

Skriv ned målene dine og bruk dem som motivasjon.

Vurder ditt nåværende nivå

  • For mange er dette punktet som er mest viktig
  • Det gir deg muligheten til å trene på en behagelig måte
  • Fremgangen skapes ved at du trener balansert

Start med en realistisk vurdering av din nåværende kondisjon og erfaring med løping. Juster treningsplanen din basert på dette.

Planlegg progresjonen din:

  • Visste du at du kan bestemme når du skal være i toppform?
  • Ved riktig struktur på treningen din får du best fremgang
  • En god plan skaper forutsigbarhet for deg og dine treningsturer

Øk lengden på øktene gradvis for å unngå skader. Variere tiden du er ute og løper. Pass på å løpe litt saktere enn du selv tror er smart det er ikke lett, men det går med litt øvelse. Løp gjerne også litt kortere økter enn du selv tror du burde. Hvis du i tillegg kan løpe litt oftere enn du tror, da har du en meget god oppskrift på fremgang.

Start med korte økter og øk distansen eller tiden med 5-10% per uke.

Inkluder variasjon i løpingen

Varier treningsøktene dine med ulike typer løping, som intervaller, tempoøkter, og langkjøring. Sørg for at du løper med en følelse av at det er behagelig, også på tempoøkter og intervalløkter.

Dette holder treningen interessant og utfordrende. Still spørsmål til noen du har tillit til, og sørg for å bli mer bevisst på hvordan du opplever treningene dine.

Så lite skal egentlig til før du opplever helsegevinstene ved aktivitet!

Lytt til kroppen

Det er viktig å ta hensyn til kroppens signaler. Hvis du føler smerte eller ubehag, ta en pause. Lag deg selv en smerteskala som går fra 0 til 10. Når 0 er normal trening, så er 1-2 på smerteskalaen signaler på at du bør ta intensitet og belastning ned for en kort periode.

Hvis du når 3 på smerteskalaen så innebærer det at du har gått forbi ubehag, og er nå på litt vondt. Da er det viktig å ta en ekstra hviledag. Går du til 4 så bør du oppsøke en naprapat eller fysioterapeut – gjerne en som virkelig kjenner til løping som aktivitet.

Hviledager er like viktige som treningsdager for å gi kroppen tid til å restituere. Det er når kroppen hviler, spesielt sover, at kroppen tar til seg treningen.

Løpeksperten forklarer: Slik forebygger og kvitter du deg med løpeskader.

Søk inspirasjon til løpetreningen

Bruk ressurser som Startsiden.no for å finne inspirasjon og tips til løpetreningen din. Finn nye ruter, løpeutfordringer, og artikler som kan hjelpe deg på veien. Avtal med en venn/venninne at dere skal ha noen faste dager eller tidspunkt dere skal møtes, en avtale med noen du er glad i brytes sjelden.

Å lage ditt eget løpeprogram krever tid og planlegging, men det gir også en stor følelse av prestasjon. Med disse tipsene fra Løpetrening.no kan du komme godt i gang og nå dine løpemål.

Dette er maten du bør spise før og etter trening.

Masse lykke til! 😃

Les mer på våre temasider: