Legen forklarer: Dette er symptomene og slik reduserer du stress

Bildet viser to bildet, et stort med en kvinne som står utendørs på en åker med modne, gyldne korn, med en skog i bakgrunnen. Kvinnen er litt ute av fokus og har på seg en mørk, langermet topp. Hun har håret i en hestehale og står med ansiktet i profil mot høyre, smilende. Bakgrunnen er klar og viser grønne trær under en overskyet himmel, noe som gir bildet en naturlig og rolig atmosfære. Det lille bildet viser en smilende kvinne sittende ved et bord nær et vindu. Hun har på seg en blomstrete bluse med rysjer og har håret trukket tilbake i en løs hestehale. Kvinnen ser direkte inn i kameraet med et vennlig uttrykk. Bak henne kan man se en grønn plante med røde blomster ved vinduet, som slipper inn naturlig lys. Atmosfæren er lys og behagelig, og interiøret gir en varm og hjemmekoselig følelse med grønne vegger og naturlige detaljer.
Ifølge ny rapport opplever 9 av 10 nordmenn over 18 år stress. Vi har snakket med lege Trude Salte som forteller hva vanlige symptomer på stress er, hvordan du vet om du er stresset samt hva du kan gjøre for å håndtere og redusere stress. (Foto: Mari-Ann Greiner Green / Trude Salte (Grunnlegene.no))

Hvordan vet du at du er for stresset? Hva symptomene på stress og hvordan reduserer og håndterer du stress i hverdagen? Legen forklarer.

Vi har alle i større eller mindre grad kjent på stress. Den utløsende faktoren som gjør deg stresset og irritert på at kassadamen som bruker litt for lang tid på å slå inn varene på butikken. Som får deg til å bestemme deg for at salaten til middagen får vente til i morgen fordi den tar for lang tid å lage. Eller enda verre, at du rett og slett ikke strekker til lenger. Hva skyldes egentlig stress, hva gjør det med oss kroppslig, og ikke minst, er det bare negativt å stresse?

Ny rapport fra forsikringsselskapet If viser at halvparten av norske arbeidstakere er så stresset at det påvirker arbeidsevnen. Her forklarer de at hele 9 av 10 nordmenn over 18 år opplever stress og at nær halvparten (44%) har opplevd stress i mer enn et halvt år. 45% sier at stress har gått utover arbeidsevnen deres.

Hvorfor du lever lenger om du er gavmild, eller hvorfor du ikke bør drikke kaffe om morgenen; dette og mer får du svar på under samlesiden vår «helse».

bildet er det et bilde av en smilende kvinne sittende ved et bord nær et vindu. Hun har på seg en hvit legefrakk og har håret trukket tilbake i en løs hestehale. Kvinnen ser direkte inn i kameraet med et vennlig uttrykk. Bak henne kan man se et vindu, som slipper inn naturlig lys. Atmosfæren er lys og behagelig.
Trude Salte har holdt årlige retreats i stressmestring, hvor man lærer å bygge bedre stresstoleranse. «Jeg har et brennende ønske om å hjelpe mennesker ved å finne frem til hvilke mål de har for sin helse (på kort og lang sikt), hvilke utfordringer de har og hvilke muligheter de har», sier Salte.

Påvirker vår sårbarhet til å utvikle sykdom

– Vedvarende forhøyet stress har en proinflammatorisk effekt som fremmer betennelse i kroppen, som overordnet påvirker alle de største organsystemene våre, forklarer lege Trude Salte.

Salte er utdannet lege ved Universitetet i Oslo og er straks ferdig spesialist i allmennmedisin. Hun er også av en del av Grunnlegene, en klinikk for forebyggende og behandlende medisin, på Nesodden. De siste årene har hun også jobbet som fastlege, men har også erfaring fra legevakt og som kommuneoverlege.

Hun forteller at negativt stress over lang tid vil kunne føre til langvarige emosjonelle, psykologiske, atferdsmessige og fysiologiske reaksjoner i hjernen og kroppen vår. – Og det påvirker vår sårbarhet til å utvikle sykdom.

– Stress er kort forklart sentralt i utviklingen av mange av de vanligste sykdommene vi behandler idag, forteller Salte.

Hun forklarer at dette har å gjøre med at kortisol har omfattende effekt både i hjernen og i kroppen, blant annet ved at miljøet og kjemien i cellene våre endres. De naturlige forsvarsmekanismene som til vanlig beskytter oss mot sykdom etterhvert svikter.

Hjerneforsker: Overrasket over viktigheten av dette for et langt og godt liv.

Dette er de vanligste symptomene på stress

Ifølge rapporten fra If var de vanligste symptomene på stress hos nordmenn uro og engstelse (61 %), søvnproblemer (58 %) og irritasjon (53 %).

Salte sier også at stress kan komme til uttrykk i form av økt irritabilitet, redusert tålmodighet, vansker med å regulere følelsene sine, eller at man har dårlig konsentrasjon og hukommelse.

– Noen får også kroppslige plager av å gå med vedvarende dårlig stress, disse kan variere mye ut fra hvilket organsystem de kommer fra, sier Salte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bildet viser en person i dress som står med et nøytralt ansiktsuttrykk, men hodet deres er omgitt av et kaotisk virvar av abstrakte linjer og spiraler som stiger opp og fyller det øvre området. De kompliserte linjene, sirklene og symbolene som kommer ut av hodet, ser ut til å representere forvirring, stress eller overtenking. Personens ansikt er delvis dekket av de svarte, krøllete linjene, noe som gir inntrykk av at tankene deres har tatt over. Stilen er håndtegnet, med detaljerte kryss-skraveringer og en minimalistisk bakgrunn i lys beige, noe som gir bildet et vintage og kunstnerisk uttrykk. Vi har snakket med lege Trude Salte som forklarer hvorfor det faktisk er viktig med litt stress i livet, og hvordan mangelen på stress kan være skadelig på lik linje med for mye stress. Hun forklarer også hvordan man vet hva som er positivt eller dårlig stress og hvordan man kan stresse mindre.
Salte forteller at overordnet er det den individuelle opplevelsen av de kravene som stilles som avgjør om stressoren har en positiv eller negativ innvirkning på fysiologien vår. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden ved hjelp av Dal-E)

Selv om stress veldig ofte blir omtalt som noe negativt forteller Salte at stress langt ifra bare er negativt.

– Overordnet er det den individuelle opplevelsen av de kravene som stilles. Det vil si de ressursene man besitter i det gitte øyeblikk man møter et krav eller en forventning, som avgjør om stressoren har en positiv eller negativ innvirkning på fysiologien vår.

– Hva som oppleves som bra eller dårlig stress vil derfor kunne være svært individuelt.

Hun forklarer at når vi opplever stressrespons som styrkende for oss, vil det ha helt konkrete positive og mobiliserende fordeler i hjernen, hjerte og karsystemet vårt, sammenlignet med om vi opplever påkjenningen for overveldende og stor. Vil du lese mer om hva som er forskjellen på positivt og negativt stress finner du svaret her.

Så lite aktivitet skal egentlig til for en sunnere og sterkere hjerne.

Bildet viser en tegneseriestil illustrasjon av en kvinne med gråblått hår og en gråblå genser, som ser ut til å være under stress. Hun holder hodet med begge hender og har et uttrykk av bekymring eller ubehag i ansiktet. Rundt henne er det flere spørsmålstegn og symboler, som hvirvler og linjer, som gir et inntrykk av forvirring, overveldelse, eller stress. Noen snakkebobler inneholder ord som "STRESS?" og et forvirrende "OHAT? OU??", som forsterker følelsen av kaos i tankene hennes. Hvordan vet du at du er for stresset? Hva symptomene på stress og hvordan reduserer og håndterer du stress i hverdagen? Legen forklarer.
Å håndtere og redusere stress sterter gjerne med å bli bevisst at man lever i en hverdag som ikke oppleves god, som ikke er lystbetont eller som domineres av psykiske, kognitive eller fysiske plager, forklarer lege Trude Salte.

Hvordan håndtere og redusere stress?

Pappa har plutselig begynt med yoga, lillesøster har lært seg pusteteknikker og tante skal på stressmestringskurs. Stress ser ut til berøre store og små, men ifølge rapport fra forsikringsselskapet If er kvinner og unge under 45 år er mer utsatt for stress enn andre. Hva bør man egentlig gjøre for å dempe stresset?

– Hva som er viktigst for den enkelte når man føler seg stresset, vil være veldig
individuelt. Det avhenger blant annet av hvem man er og i hvilken livsfase man
er i.

Salte forteller at det er viktig å nøste opp i hvor skoen trykker som mest for den enkelte. Dette sier hun at gjerne starter med å bli bevisst at man lever i en hverdag som ikke oppleves god, som ikke er lystbetont eller som domineres av psykiske,
kognitive eller fysiske plager.

– Da må man se på totalbelastningen, og forsøke å rydde unna det som kan vente til en periode eller en tid med mer overskudd. Noen ganger er dette lett å se selv gjennom en bevisstgjøring. Andre ganger kan det være nødvendig med profesjonell hjelp.

– En av de kjappeste og enkleste måtene å bli lykkeligere på.

Pust, meditasjon, bevegelse og kosthold: Hva hjelper mot stress?

Bildet viser en kvinne som jogger langs en vei omgitt av grønn, frodig vegetasjon. Hun er kledd i svarte treningstights og en svart langermet topp, og smiler bredt mens hun løper. Hun ser avslappet og glad ut, og bildet formidler en følelse av glede og energi knyttet til løping i naturen. Bakgrunnen viser høye trær og busker, og det ser ut til å være en overskyet dag, men stemningen er likevel positiv og oppfriskende. Bildet understreker viktigheten av å smile og ha det gøy mens man trener. 

Hvordan vet du at du er for stresset? Hva symptomene på stress og hvordan reduserer og håndterer du stress i hverdagen? Legen forklarer.
Pust, meditasjon, tilpasset mengde og intensitet med bevegelse, et råvarebasert kosthold, tid sammen med de man er glade i og god søvn er sentralt når man vil bygge opp evnen til å tåle stress sier Salte. (Foto: Mari-Ann Greiner Green)

Hun anbefaler at om man stadig føler seg stresset, er det nødvendig å investere i verktøy som er med på å bygge opp evnen til å tåle noe stress.

– Her står pust og meditasjon i en særstilling, men også tilpasset mengde og intensitet med bevegelse, et råvarebasert kosthold, tid sammen med de man er glade i og god søvn er sentralt.

Hun avslutter med å legge til at hvilke av de ulike livsstilsfaktorene som er viktigst, i stor grad vil kunne variere for den enkelte.

Derfor blir du sunnere og lykkeligere av å være snill.

Les mer på våre temasider: