Lege: Slik går du ned i vekt og blir kvitt livsstilsplager på under 6 uker

Dette bildet viser tre ulike matvarer og et portrett av en mann lagt inn i et rektangel nederst til venstre. Matvarene som er avbildet inkluderer: Sukkerbelagte nøtter (muligens mandler) til venstre. Havregryn i midten. Fullkornspasta (penne) til høyre. Matvarene ligger spredt på en marmoroverflate. Portrettet viser en skallet mann i mørk skjorte med et nøytralt ansiktsuttrykk, sannsynligvis relatert til temaet ernæring eller helse. Lege, Pål Branæs, forfatter av boken Karbofellen, mener at på under 6 uker kan du både gå ned i vekt og bli kvitt en rekke livsstilsplager.
Pål Branæs, forfatter av boken Karbo-fellen, mener at nøkkelen til å få mer energi, bli kvitt eller redusere livsstilsplager eller livsstilssykdommer som diabetes, migrene, psoriasis eller overvekt ligger i kostholdet vårt. Her forteller han hva du må gjøre! (Foto: Cecilie Aasland (ABC Startsiden) / Lina Hindrum (Cappelen Damm) )

Lege, Pål Branæs, forfatter av boken Karbo-fellen, mener at på under 6 uker kan du både gå ned i vekt og bli kvitt en rekke livsstilsplager.

Sliter du med sure oppstøt, psoriasis, eksem, migrene, lite energi, overvekt eller diabetes? Lege, Pål Branæs, og forfatter av boken Karbo-fellen, mener at på bare 5-6 uker kan du både gå ned i vekt og bli kvitt livsstilsplager som disse. Han forteller at det er for mye karbohydrater, og det han kaller karbohydratintoleranse eller svekket insulinfunksjon, som fører til plagene, og at mange av plagene forsvinner etter bare et par dager med riktige kostholdsendringer.

Vi snakket med Branæs og ville høre hvordan og hva man skal gjøre for å gå ned i vekt og bli kvitt livsstilsplager, eller risikoen for sykdommer som diabetes eller hjerte- og karsykdommer, på bare 5-6 uker.

Hva er «karbo-fellen»?

I boken sin kaller Branæs dette for «en månelanding innen behandling av livsstilsplager og sykdommene de fører til». Dette forklarer han med at de ikke har visst at det er en forstyrret blodsukkerregulering som ligger til grunn for alle disse symptomene og sykdommene.

– Problemet er en insulinresistens, som etterhvert fører til en karbohydratintoleranse. Han sier at akkurat som en med cøliaki har fått gluten intoleranse så har en med svekket insulinfunksjon fått karbohydratintoleranse. Begge gjør da klokt i å fjerne det man ikke tolererer lenger, ellers blir de syke.

Hvordan merker man om man er insulinresistent? 

Bildet viser en nærbildeopptak av tre typer matvarer som er plassert på en trefjøl: Sukkerbelagte nøtter til venstre, som ser sprø og søte ut. Havregryn i midten, med en naturlig og lett tekstur. Fullkornspasta (penne) til høyre, med en brunaktig nyanse som indikerer at den er laget av fullkorn. Trefjølen ligger på en lys marmoroverflate, og bildet fokuserer på detaljene i teksturene til matvarene. Det kan være knyttet til temaer som ernæring, balansert kosthold, eller en diskusjon om karbohydrater i mat. Lege, Pål Branæs, forfatter av boken Karbofellen, mener at på under 6 uker kan du både gå ned i vekt og bli kvitt en rekke livsstilsplager.
Branæs forteller at problemene med insulinresistens merker man typisk ved at energien forsvinner og at kroppens fettreserver som skulle vært brukt som energi til hverdagen blir liggende igjen på kroppen som overvekt.  (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Branæs forteller at problemene merker man typisk ved at energien forsvinner og at kroppens fettreserver som skulle vært brukt som energi til hverdagen blir liggende igjen på kroppen som overvekt. Når insulinet virker dårligere så må kroppen nemlig sende ut mer av det for å forsøke å regulere blodsukkeret, men insulin har dessverre til oppgave å hemme fettforbrenningen også, så det betyr at energien forsvinner og fettet vinner. 

– Også er det svært mange som har sure oppstøt, irritabel tarm, migrene, eksem og psoriasis. Noen av disse, som migrene og irritabel tarm, forsvinner etter bare et par-tre dager hvis de skyldes karbohydratintoleranse, sier han.

Han legger til at irritabel tarm er noe man vanligvis sliter veldig med å behandle, og selv det, i likhet med sure oppstøt, er borte etter bare noen dager.  

Branæs forteller at for mye av dette går ut over søvn og fordøyelse, man kan få smerter og overvekt, også kommer hjerte- og karsykdommer etter hvert. Han legger til at når kroppen ikke kan bruke det brennstoffet som den spiser mest av, er det mye i kroppen som ikke fungerer lengre.

Hvorfor liker vi så godt karbohydrater?

Branæs forteller at karbohydrater gir en belønningsrespons ved å stimulere belønningssenteret vårt og ved å sende ut et belønningshormon som heter dopamin. Det ligger i navnet (dop-amin).

Bildet viser tre typer matvarer arrangert på en lys marmoroverflate. De inkluderer: Sukkerbelagte nøtter øverst, som ser sprø og søte ut. Havregryn nederst til venstre, med en flakete og naturlig tekstur. Fullkornspasta (penne) nederst til høyre, med en brunaktig farge som indikerer at den er laget av fullkorn. De tre ingrediensene er plassert i separate hauger, og bildet kan være ment å illustrere ulike typer karbohydrater og deres visuelle forskjeller. Det kan relateres til diskusjoner om kosthold, ernæring og matvalg. Bildet viser tre typer matvarer arrangert på en lys marmoroverflate. De inkluderer: Sukkerbelagte nøtter øverst, som ser sprø og søte ut. Havregryn nederst til venstre, med en flakete og naturlig tekstur. Fullkornspasta (penne) nederst til høyre, med en brunaktig farge som indikerer at den er laget av fullkorn. De tre ingrediensene er plassert i separate hauger, og bildet kan være ment å illustrere ulike typer karbohydrater og deres visuelle forskjeller. Det kan relateres til diskusjoner om kosthold, ernæring og matvalg.
Branæs forteller at karbohydrater gir en belønningsrespons ved å stimulere belønningssenteret vårt og ved å sende ut et belønningshormon som heter dopamin. 

– Etter mye stimuli får vi etter hvert behov for å opprettholde et høyt dopamin-nivå, og blir avhengige av å fylle på med karbohydrater for å bevare et normalt humør. Da har vi malt oss inn i et hjørne, for hvis vi da slutter å spise karbohydrater så blir vi i dårlig humør bare fordi vi ikke opprettholder dopamin-utsendingen.

Han sier at samfunnet har blitt sånn at vi konstant putter på dopamin-poletter i form av Redbull, snus, Pepsi Max, karbohydrater, røyk, gaming eller scrolling.

– Hele samfunnet har blitt dopamin-avhengige uten å vite det. Vi blir veldig misfornøyd hvis ikke vi får poletter og i dette tilfellet så er polletten karbohydrat. Det er riktignok sånn at etterhvert så forsvinner belønningsfølelsen og dette nye nivået av dopamin blir den nye normalen. Da er du der at du blir i dårlig humør om du prøver å ta det bort. 

Hvordan går man ned i vekt og blir kvitt livsstilsplager på seks uker?

Branæs sier at når man har fått en forstyrret blodsukkerregulering, noe det er ekstremt mange som har nå, så tålererer man ikke karbohydrater lenger. Da er det viktigste og enkleste grepet man kan gjøre en karbohydratreduksjon. Han sier at det største utbyttet får man ved å fjerne raffinert sukker og deretter så er det vel brødet.

– Hvis man vil ha tilbake energi og gå helt tilbake til normalvekten så vil det kreve mest karbohydratreduksjon og over lengst tid. Det som er lettest å gjøre noe med, er å redusere risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdom, det krever ikke så mye tiltak. 

Han forteller at etter en periode på 5-6 uker er det ingen som er insulinresistente som ikke har hatt effekt av å kutte ut eller redusere karbohydratene. Karbohydrater forklarer han at er alt av mat og drikke som øker blodsukkeret.

– Hvis en diabetiker legger om kostholdet sitt så vil personen bli kvitt pillene sine, og blodsukkeret vil være normalisert etter bare noen dager.

Han sier at karbohydrater er feil brennstoff for en som har begynt å få svekket insulinfunksjon. Løsningen mener han at er at kroppen må endre brennstoff til fettforbrenning i stedet, og ved å spise færre karbohydrater tvinges kroppen til å forbrenne fett, men det er uansett det kroppen foretrekker. 

Hvordan spise mindre karbohydrater?

Branæs sier at når man skal spise karbohydratfattig så må man holde seg langs veggene i dagligvarebutikken, der hvor meieridisken, kjøttdisken og grønnsaksdisken er.

Bildet viser et grønnkålblad (kale) formet som et hjerte, plassert på en lys bakgrunn. Bladet har en bølgete kant og en tydelig midtribbe som gir det en naturlig struktur. Den dype grønne fargen og den symboliske formen kan representere sunnhet, bærekraft og kjærlighet til naturlig mat. Bildet kan være knyttet til temaer som ernæring, plantebasert kosthold eller sunne alternativer til karbohydratrik mat. Lege, Pål Branæs, forfatter av boken Karbofellen, mener at på under 6 uker kan du både gå ned i vekt og bli kvitt en rekke livsstilsplager.
Branæs sier at mange forsøker populære tiltak som å telle puls, trene yoga, isbade, kalorislanke seg eller kaste fullt av piller på forskjellige symptomer, men det mest effektive er å rette på årsaken først.

– Alle produktene med mest karbohydrater er i senter av butikken, så det gjelder å ikke lage mat av noen av dem. Hvis man vil gjøre dette helt perfekt så lager man ikke mat med noe som inneholder mer enn 5 gram karbohydrater per 100 gram av matvaren.

Han sier at holder du deg til disse hvor det står fem gram, eller under, så får de færreste i seg så mye karbohydrater at kroppen må sende ut så mye insulin at prosjektet parkeres.

– Så fort du kommer over tåleransegrensa for karbohydrater så må insulinet ut og da kan insulinet skru av fettforbrenningen igjen eller fremkalle disse symptomene. 

Lønner seg å fjerne årsaken

Over 95% av pasientene jeg forklarer dette for de tar sjansen på å kjøre noen uker på dette her og når de står på enden av disse seks ukene og kjenner på kroppen selv, og tar kontrollblodsprøvene og ser og kjenner hvordan dette har gått så skjønner jo alle hvorfor de har blitt syke, trette og overvektige. 

Han sier at mange forsøker populære tiltak som å telle puls, trene yoga, isbade, kalorislanke seg eller kaste fullt av piller på forskjellige symptomer, men det mest effektive er å rette på årsaken først.

– Så kan man justere med alt dette andre i tillegg, dersom det i det hele tatt er nødvendig lenger. 

Hva bytter du karbohydratene ut med?

– For meg hjelper det å tenke at mat er et drivstoff, også kommer humøret av seg selv med å spise riktig. Da har man ikke behov for å leite i matveien for å bli i godt humør.

Branæs mener at det er slik vi gjør det i dag, og at vi bygger hele tilværelsen rundt det å kose seg med noe vi putter i oss. Så det gjelder å fokusere på at man får veldig god energi og godt humør om kroppen fungerer som den skal.

– De som retter opp i kostholdet igjen og blir kvitt alle betennelsene og det gale drivstoffet ser vi at gløder av energi igjen, og at vekten går ned, selv om de spiser seg mette og ikke kaloriteller eller løper.

Han sier at faller du av så må du huske på at alt all reduksjon hjelper, og at i alle periodene man får det til så har kroppen det bedre og reparerer seg selv.

– Da er det bare å komme seg opp på hesten igjen. Dette er en avhengighetstilstand, så folk må ikke dømme seg selv for hardt.

Han forteller om pasienter som har gått syke og med fettlever eller diabetes i flere tiår, og på under en måned kan de være helt friske igjen.

– Da kan du jo tenke deg hvordan det er å jobbe med dette her som lege og se dette hver dag. Etter en periode på 5-6 uker er det ingen som er insulinresistente som ikke har hatt effekt, avslutter Branæs.

Les mer på våre temasider: