På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Hjernen, hår og vann: Stemmer disse 10 helsemytene?

Bildet viser en person som står med kroppen delvis synlig, med fokus på hendene. Personen har på seg en mørk topp med tynne stropper og en klokke på venstre håndledd. Hendene er plassert foran kroppen, og personen knekker fingrene. Bakgrunnen er ute av fokus, noe som gir bildet en myk, uklar effekt. Det ser ut som om bildet er tatt innendørs i naturlig lys. Vi svarer på 10 helsemyter; får man gikt av å knekke fingrene, blir man forkjølet av kaldt vær, bør man drikke 8 glass med vann hver dag, er høyre hjernehalvdel kreativ og venstre logisk, er brune egg sunnere enn hvite, bør man tisse på noen som er brent av en brennmanet, bruker kroppen 7 år på å fordøye en tyggegummi, får man tykkere hårstrå etter barbering, bruker man bare en liten del av hjernekapasiteten vår og svelger man egentlig åtte edderkopper mens man sover hver år? Vi svarer!
Får man gikt av å knekke fingrene? Blir man forkjølet av kaldt vær? Bør man drikke 8 glass med vann hver dag? Er høyre hjernehalvdel kreativ og venstre logisk? Er brune egg sunnere enn hvite og bruker kroppen 7 år på å fordøye en tyggegummi? Vi gir deg sannheten på 10 helsemyter! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Svelger du åtte edderkopper hvert år mens du sover, bør du tisse på noen som er brent av en brennmanet eller blir du syk av kaldt vær? Vi svarer!

Bråstopper du på vei ut døra om gradestokken viser minusgrader og du har glemt lue? Eller er du den første som tilbyr seg å tisse på noen som er brent av en brennmanet på stranda? Da kan det hende de som vet bedre vil rynke litt på nesen, eller på sistnevnte kanskje også flire litt, for hjelper det egentlig? Vi svarer på hva som er sannheten om 10 velmente, og kjente helsemyter!

Hvorfor klarer du ikke å stramme opp magen og er det sånn at noen legger enklere på seg enn andre? Dette og mer får du svar på under emnesiden vår «helse»!

1. Hår på leggen blir tykkere og mørkere etter barbering

Har du også hørt at når du barberer bort hår på leggene, lår, overarmer eller enda verre, overleppen så kommer det tilbake både mørkere, tykkere og i hopetall? Det er gjerne et velment råd fra et familiemedlem eller venn. Men også ofte rett etter at du har gjennomført jobben.

Heldigvis stemmer ikke det gode rådet, og myten kan avskrives hva gjelder både fargeendring, mengde og tykkelse. Healthline forklarer at grunnen til at hårene kan oppleves forandret er fordi håret nå har en kvassere avslutning, gjerne ikke er bleiket av elementer som solen eller kjemiske produkter som såpe eller kremer. Håret kommer med andre ord ut akkurat som det gjorde sist – Phew!

2. Du får gikt av å knekke fingre

Fikk du også høre av foreldre eller lærere at du ikke måtte komme på å gjøre noe så herlig forløsende som å knekke fingre? Det nydelige lille «poppet» med den gode følelsen i etterkant ble raskt bare forbeholdt de tøffeste guttene i klassen – de som ville bevise at de ikke lot seg skremme av litt gikt.

Det er nok ingen på bakerste rad som sitter igjen med hverken leddgikt eller slitasjegikt fordi de har knukket fingre hvis vi skal tro Forskning.no. Her viser de til en studie hvor lege Donal Unger knakk fingrene på sin venstre hånd minst to ganger om dagen, uten å knekke fingrene på høyre hånd. Resultatet fikk han femti år senere og og her var det ingen forskjell på hendene hans.

Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen!

3. Kroppen bruker syv år på å fordøye en tyggegummi

Nei, du har hverken Hubba Bubba, Extra eller V6 liggende i magen den dag i dag. Kroppen bruker ikke tid på å fordøye den, men sender den – som alt annet du stapper i munnen – rett ut i andre enden, avslører Bestlifeonline.com.

Som barn så jeg for meg at tyggiegummien satte seg fast i epletreet jeg trodde grodde i magen min som følge av å ha spist eplefrø.

4. Brune egg er sunnere enn hvite

Har du også en oppfatning av at brune egg er sunnere enn hvite? Matprat kan avsløre at det er akkurat samme næringsinnhold i brune og hvite egg, samt at de også smaker det samme. Oppskriftssiden skriver også at det er et lite bein i øret på høna som bestemmer fargen på eggene!

5. Du bør drikke minst åtte glass vann hver dag

Har du hørt at åtte er det magiske antallet vannglass man bør drikke hver dag? Det stemmer ikke skriver Forskning.no. De henviser til den britiske legen Margaret McCartneys undersøkelser på forskning på feltet. I kommentarartikkel i British Medical Journal , skriver hun at rådet ikke bare er nonsens – men at det er grundig motbevist nonsens.»

Dette er Johanne Sundby, professor ved avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo enig i og forklarer at det ikke er dokumentert noen spesifikke helsebringende effekter av å drikke mer vann.

– Det gir ikke bedre hud, det renser ikke kroppen for slaggstoffer bedre. , Det gir ikke bedre konsentrasjonsevne, sier hun og fortsetter «Det fører først og fremst til at man må tisse mer.»

«Vanntabben» som kan sende deg opp i vekt.

6. Du svelger til sammen åtte edderkopper hvert år mens du sover

Myten om at vi alle i gjennomsnitt svelger hele åtte edderkopper mens vi sover og hvert år, er sjelden kjærkommen hos noen, men så forklarer også Scientificamerican at det heller ikke stemmer.

Rent biologisk så stemmer ikke myten hverken for edderkopper eller mennesker, forteller edderkopp-kurator Rod Crawford fra Burke Museum of Natural History and Culture i Seattle.

– Edderkopper har heller ingen interesse i mennesker. De anser oss mye som de anser en stor stein, sier Bill Shear, professor i biologi ved Hampden–Sydney College in Virginia. Vi er så store at vi blir mer som en del av landskapet, forklarer han.

– I tillegg vil nok edderkopper finne mennesker skremmende, sier Crawford. Dette på grunn av pusten vår, hjerteslagene våre og kanskje til og med snorkelyder, alle faktorer som ut fra en edderkopps ståsted varsler om fare, forklarer han.

Vibrasjoner er en stor del av edderkoppers sanseunivers, fortsetter han og legger til at «en sovende person er ikke noe en edderkopp ville nærmet seg av fri vilje.»

Dette er like ille som å røyke 15 sigaretter om dagen.

7. Vi bruker bare 10 prosent av hjernekapasiteten vår

– Det er noe forlokkende ved tanken på at vi har en stor og «ubrukt» hjernekapasitet som potensielt kan få oss til å bli enda smartere. Men dette er feil. Vi bruker hele hjernen, sier NTNU-forsker Fride Flobakk-Sitter til Forskning.no. Hun forteller at hjernen er det organet i kroppen som krever mest energi. Den er også begrenset i omfang på grunn av hodeskallen, ergo gjelder det å utnytte ressursene best mulig.

– Ideen om at vi har rundt 80–90 prosent ubrukt kapasitet i hjernen blir helt absurd på bakgrunn av det vi i dag vet om hjernen, sier forskeren.

8. Du bør tisse på noen som er brent av en brennmanet

Er du den første, gode samaritaner som tilbyr seg å vrenge av seg badebuksen eller bikinitrusa for å tisse på andre som er brent av en brennmanet? Det bør du ikke gjøre. For det kan godt hende de vet det jeg vet nå, og det er at det hjelper ikke. Det som derimot hjelper, skriver Bestlifeonline.com, er å helle lunkent vann på området. Tisset kan nemlig i værste fall gjøre vondt verre!

Disse matvarene bremser fettforbrenningen!

9. Du blir syk av å være ute i kaldt vær

Er det alle gangene foreldre og besteforeldre har pakket på oss noen ekstra lag med klær, eller knyttet skjerfet i halsen litt ekstra stramt at tanken om at kaldt vær gjør oss syke har blitt en sannhet? Eller er det kanskje fra kommentarer om at vi ikke må gå ut med vått hår når minusgradene herjer? Uansett hvordan de dukket opp så er det ikke sanne. Man får hverken influensa eller forkjølelse av kulde, men av virus.

– Det kan ha noe med klima å gjøre, forklarer Kjersti Margrethe Rydland (cand. pharm), seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og vaksine hos Folkehelseinstituttet(FHI)

Svaret fikk vi da vi spurte hvordan man får influensa, og hun forklarer at faktorer som tørrere luft og at vi er mer innendørs og derfor tettere sammen om vinteren og høsten også gir bedre spredning. 

– Når det kommer til smittsomme sykdommer, så er det bakterier som gjør deg syk, ikke det kalde været i seg selv. Du må komme i kontakt med rhinovirus for å bli forkjølet. Og du må bli smittet med influensavirus for å få influensa, skriver Healthline.

Du blir overrasket! Dette skjer ved søvnmangel.

10. Den høyre hjernehalvdelen er kreativ, mens den venstre er logisk

Myten om at de som er kreative bruker mer av den høyre hjernehalvdelen, mens de mer logiske og akademisk anlagte av oss bruker den venstre, tror jeg de fleste av oss har hørt.

– Dette er en klassisk og relativt seiglivet hjernemyte, sier NTNU-forsker Fride Flobakk-Sitter til Forskning.no.

Hun forklarer at vi bruker ulike nettverk og flere deler av hjernen hver gang vi utfører en oppgave. Og at selv om noen oppgaver kan aktivere den ene hjernehalvdelen mer enn den andre så er det ingen grunn til å tro at personer er markant forskjellige i hvilken side av hjernen som «dominerer» i ulike læringsaktiviteter.

– Så dette med at venstrehendte er mer kreative stemmer heller ikke?

– Nei, det er en del av den samme myten. Hvis du er veldig kreativ og liker å tegne, bruker du både høyre og venstre hjernehalvdel. Store nettverk i hele hjernen er i sving.

Derfor bør du pusse tennene med feil hånd.

Les mer på våre temasider: