Fullmåne og søvn: Derfor sover du dårligere
Sliter du også med å sove når det er fullmåne? Dette sier forskningen om sammenhengen mellom søvn og månesyklusen, og disse berøres mest.
Da jeg kom på kontoret i dag utbrøt en kollega:
– Åh, i dag er jeg trøtt altså.
Han er visst ikke den eneste for flere stemmer i, og han legger til:
– Det har vært fullmåne og da sover jeg alltid dårligere.
Selv om det høres ut som en veldig alternativ forklaring på linje med krystaller som gir ro eller rikdom viser det seg å være alt annet enn alternativt sludder.
Mindre empatisk, tidligere aldring og overvekt: Dette vil du ikke tro at søvnmangel gjør med deg.
Bevis for at månesyklusen påvirker menneskers søvn
Forskning har nemlig funnet en sammenheng mellom fullmåne og både søvn og vold. Harvard skriver om fenomenet:
– En studie publisert i Science Advances 27. januar 2021 fant at mennesker sovnet senere og sov mindre totalt i løpet av de tre til fem dagene før fullmåne. Effekten var enda mer uttalt i områder hvor folk hadde begrenset tilgang til kunstig lys.
Her studerte forskerne mennesker i tre lokalsamfunn i Argentina: ett i utkanten av en by, en liten rural bosetning med begrenset tilgang til strøm, og en gruppe mennesker i et avsidesliggende område uten tilgang til elektrisk lys i tillegg til 464 studenter ved University of Washington som deltok i en søvnstudie. Forskerne sammenlignet søvnmønstrene deres med månefasene.
– Deltakerne brukte 30 til 80 minutter lengre tid på å sovne i dagene før fullmåne, og mistet mellom 20 og 90 minutter total søvn på disse nettene, forklarer Harvard.
Forskerne antydet at fullmånen kunne ha gjort folk mer aktive om natten, noe som kan forklare hvorfor søvnforskjellene var mer uttalte i lokalsamfunn med mindre tilgang til strøm. De mente også at kunstig lys kunne ha en lignende effekt.
Skyldes den dårlige søvnen kanskje en dårlig seng? Disse kontinentalsengene er best i test og slik velger du riktig!
Menn er mest påvirket av fullmånen
NRK skrev også om temaet og kunne avsløre at søvnforstyrrelsene som følge av månesyklusen overraskende nok påvirket menn mer enn det gjør kvinner.
– Vi fant blant annet at søvnen er dårligere i perioden når månen vokser, og at det er menn som sliter mest, sier Christian Benedict til NRK. Han er søvnforsker ved universitetet i Uppsala.
Hos mennene var pårvirkningene på søvnen, når den er på sitt verste, på 20 minutter, mens den hos kvinnene var på kun 12 minutter. Studien, som er gjennomført ved universitetet i Uppsala, er visstnok den største av sitt slag og tok for seg søvndata fra 852 svenske menn og kvinner.
Sov kortere i dagene før fullmåne
Også i artikkel hos Current Biology fra 2013 tyder på at månesyklusen kan påvirke menneskers søvn og hormonelle rytmer.
Her fant de ut at mennesker sov mindre og hadde redusert søvnkvalitet rundt fullmåne, selv i kontrollerte omgivelser uten tilgang til naturlig måneskinn. Ved å undersøke søvn under strengt kontrollerte laboratorieforhold, fant forskerne at søvnkvaliteten og melatonin-nivåene varierer avhengig av månefasene.
Dette fant de ut:
- Rundt fullmåne reduseres dypsøvn (målt med EEG) med 30 %.
- Den totale søvntiden reduseres med 20 minutter, og det tar i gjennomsnitt 5 minutter lengre tid å sovne.
- Melatonin-nivåene, et hormon som regulerer søvn, er lavere rundt fullmåne.
Klare bevis på en sammenheng mellom månesyklusen og søvn
Studien analyserte søvnstruktur og hormonelle nivåer uten ytre forstyrrelser som lys eller subjektiv oppfatning av månens effekt. Dette ekskluderte potensielle feilkilder og ga klare bevis på en sammenheng mellom månesyklusen og menneskers søvn.
Forskerne antyder at effekten av månesyklusen kan være et resultat av en evolusjonær tilpasning til naturlige rytmer, selv om mekanismene bak dette fortsatt er uklare.
Sliter du med å sove? Disse tipsene trenger du om du sliter med å sovne