Finnes det egentlig noe som heter «sunn» sjokolade?

Bildet viser flere biter av mørk sjokolade som ligger på et lite skjærebrett av tre. Sjokoladebitene har et preg av et bladmotiv på overflaten. Bitene er ujevnt stablet, og noen har små hakk i kantene. Skjærebrettet har en naturlig tretekstur og en sirkelformet åpning på venstre side. Bakgrunnen er enkel, med en lys grå eller hvit flate som gir fokus til sjokoladen og brettet. Vi forklarer hvorfor sjokolade er sunt, hvilken sjokolade som er sunn og hvordan det å spise sjokolade kan være godt for både hjerne, hjerte, kolesterol og humør!
Er skjokolade egentlig sunt? Og hvorfor? Vi forklarer hva det er som gjør sjokolade sunt, men også hvilken sjokolade som er sunn og hvordan det å spise sjokolade kan være godt for både hjerne, hjerte, kolesterol og humør! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

«Derfor bør du spise mer sjokolade» eller «sjokolade er sunt» er to sannheter med modifikasjoner, vi forklarer!

Du vet når du undersøker noe med et klart mål for øyet, og for å bekrefte noe du gjerne vil at skal være sant? Det er faktisk ikke det som skjedde her. For den gode nyheten om at sjokolade kan være sunt, kom faktisk ganske bardust på denne sjokoladeelskeren. Og velkommen var den, for all del, men hvor sann er den egentlig?

La oss bare si at «du bør spise sjokolade hver dag» eller «det er sunt med sjokolade» er en sannhet med modifikasjoner. Det spørs nemlig helt hvilken type sjokolade du spiser.

Mistanken om at sjokolade er sunt stammer fra Kunaene

Spiser du den riktige, kan det riktignok være bra både hjerte, hjerne, inflammasjoner, kognitiv funksjon og ikke minst humør. Så hvilken sjokolade kan man egentlig spise med god samvittighet?

La oss ta det helt fra begynnelsen. For mistankene om at sjokolade, eller rettere sagt kakao, er sunt for oss er basert på studier av en folkegruppe kalt Kunaene. Kunaene som bor på øyer utenfor kysten av Panama hadde nemlig et nært forhold til kakaobønner.

– De plukker kakaobønner av trærne, maler dem opp, og lager noe som ligner varm sjokolade, skriver Newsinheath (NIH). De behandler det som om det var vann, og drikker mange, mange kopper om dagen, fortsetter de.

Det som fanget forskernes interesse er det at Kunaene har mye lavere forekomst av hjertesykdom, til og med i forhold til andre fra samme region.

Visste du at Disse matvarene bremser fettforbrenningen.

Hvorfor er sjokolade sunt?

Bildet viser en åpen sjokoladeeske malt i vannmalingstil. Esken inneholder flere delikate sjokoladebiter i forskjellige former og farger, som er nøye plassert i individuelle rom. Sjokoladene har myke nyanser av brunt og rosa, og fargene smelter naturlig sammen med den lette, akvarellaktige stilen. Esken har en lyseblå farge, og lokket er delvis åpent. Rundt esken er det subtile vannmalingsflekker i nyanser av brun og blått, som gir en flytende og kunstnerisk følelse til hele komposisjonen.
Takket være næringstoffer kan mørk sjokolade ha positive effekter på både hjertehelse, kognitiv funksjon og humør, samt redusere betennelser. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden med hjelp av Dal-E)

For det første så er det ikke snakk om melkesjokolade fra hverken Freia eller Nidar. Det er heller ikke snakk om den fristende Kvikk Lunsjen eller Cuba-baren i disken på Narvesen. Den sunne sjokoladen med alle godene er mørk sjokolade, med mye kakaoinnhold. Dette takket være sjokoladens antioksidanter, polyfenoler og flavonoider.

Denne studien fra NCBI tar for seg både fordeler og ulemper med mørk sjokolade, og forklarer at det er polyfenoler og flavonoider som gjør mørk sjokolade sunt. Takket være disse kan mørk sjokolade ha positive effekter på både hjertehelse, kognitiv funksjon og humør, samt redusere betennelser.

Men, selv om flavonoider og polyfenoler gir helsemessige fordeler, legger artikkelen til at mengden av disse ofte reduseres under bearbeiding av sjokolade. Derfor peker artikkelen på at tilsetning av ingredienser som frukt, krydder og probiotika kan øke næringsinnholdet i mørk sjokolade. Spesielt ved å bevare eller øke antioksidantnivået som ofte går tapt under bearbeiding.

Alt (også mørk sjokolade) med måte

– Men du får ikke på langt nær samme mengde kakao-flavonoider fra en plate sjokolade, selv ikke om det er mørk sjokolade, forklarer Laura Baker, ekspert på aldring fra Wake Forest University til Newsinheath (NIH).

Hun forteller at kosttilskudd er mye mer potente enn selv de mørkeste sjokoladene, og legger til at å spise jokolade rett og slett ikke er det samme. Dette i tillegg til kalorier og mettet fett fra kakaosmør og sukker gjør det best å kose seg med sjokoladen «med måte».

Les mer på våre temasider: