– En av de kjappeste og enkleste måtene å bli lykkeligere på

Bildet er en pop art-illustrasjon som viser en person som gir en gave. Personen har på seg en brun dress og en rød prikkete slips. Den åpne hånden strekker seg ut, og på den ligger en gave innpakket i gult papir med et rosa og rødt bånd, toppet med en sløyfe. Bakgrunnen er en enkel ensfarget stil med et mønster av blå prikker og oransje stråler som skaper en energisk, livlig effekt typisk for pop art-stilen.
Forskere har funnet ut at selv små gavmilde handlinger trigger noe i hjernen vår. Det ender med å gi oss positive følelsesmessige opplevelser. Vi forklarer hvordan gavmildhet er positivt for både hjertehelse, lykke og til og med forventet levetid! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden med hjelp av Dal-E)

Det å være gavmild har visstnok en utrolig effekt på alt fra helse, lykke og til og med hvor lenge du lever. Vi forklarer hva som må til!

– Å være generøs er ‘en av de kjappeste og enkleste måtene å bli lykkeligere på — og dette er grunnen, skriver CNBC.

De forteller om en liten studie utført på 50 personer.Testpersonene fikk alle utdelt 100$ (ca 1000 norske kroner) over en periode på noen uker. Halve gruppen fikk i oppgave å bruke pengene på seg selv. Mens den andre halvparten fikk i oppgave å bruke pengene på å kjøpe gaver til andre. Da testperioden var over rapporterte de som brukte pengene på gaver til andre høyere nivåer av lykke enn det resten av testpersonene gjorde.

– Men generøsitet handler ikke bare om å gi penger. På noen måter så er det det minst interresante ved det hele, forklarer Chris Anderson, forfatter av boken «Infectious Generosity: The Ultimate Idea Worth Spreading», i en artikkel skrevet av CBNC.

Anderson forklarer at du også kan få disse positive følelsene forbundet med lykke ved å være generøs på andre måter. Eksempler på dette er å gjøre frivillige tjenester i samfunnet eller ved å være snill med personer du kjenner eller fremmede.

Naturens catch-22

Det er riktignok viktig å gi uten å forvente å få not tilbake.

– Men når vi er vennlige uten forventning om noe tilbake – kanskje spesielt da – kan belønningen føles enda søtere, skriver Harvard.

Forfatter av bøker som «It’s the Thought That Counts», «It’s the Thought That Counts» og «The Joy of actually giving a f*ck», Dr David Hamilton, forklarer hvorfor det er viktig at vennligheten er genuin.

– Vi produserer oksytocin hver gang vi er genuint snille. Og jeg sier genuint forav en grunn. Dette er fordi genuin vennlighet lager en varm følelse i kroppen og det er denne varme følelsen som produserer oksytocin. Er det ikke genuint, kommer det ikke noe oksytocin. Det er som naturens catch-22, skriver Hamilton.

Hvorfor blir vi lykkelige av å gi?

Bildet viser en pop art-illustrasjon av en mann og en kvinne som smilende ser på hverandre. Mannen, som er kledd i en brun dress og rød slips, rekker kvinnen en kopp varm drikke på et fat. Kvinnen har langt blondt hår og er iført en rosa jakke. Det stiger damp opp fra koppen, formet som et hjerte mellom dem, noe som gir bildet en romantisk og koselig stemning. Bakgrunnen består av strålende farger i gult, oransje og blått, med prikker og linjer som gir et livlig og energisk uttrykk, typisk for pop art-stilen. Vi forklarer hvorfor generøsitet kalles «En av de kjappeste og enkleste måtene å bli lykkeligere på».
Når vi er vennlige uten forventning om noe tilbake – kanskje spesielt da – kan belønningen føles enda søtere, skriver Harvard. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden med hjelp av Dal-E)

Det er Grant Herbert som forteller at generøsitet er forbundet med både lykke, minsking av stress og bedre livskvalitet.

– Forskere har funnet ut at selv små gavmilde handlinger trigger noe i hjernen vår. Det ender med å gi oss positive følelsesmessige opplevelser.

Han forteller om en studie som konkluderte med at personer som jobbet som frivillige 5.8 timer i måneden var lykkeligere enn dem som jobbet som frivillig 0.6 timer i månenden. Herbert siterer Dr. Stephen G. Post, direktør ved Center for Medical Humanities Compassionate Care:

– Ved å jobbe frivillig er folk mer tilstede i nuet og det distraherer dem fra nåværende stress og problemer. Mange studier viser at en av de beste måtene å håndtere motgang i livet på er ved å ikke bare fokusere på deg selv, men ved å bruke muligheten til å gjøre enkle, snille handlinger.

Hva skjer med oss når vi er gavmilde?

Det finnes nå mange studier som beviser at generøsitet har gode følger for både unge og gamle.Og at det er positivt for alt fra blodtrykk, depresjon og angst, hvor lenge du lever, sjansene dine for demens og hjertesykdom.

Denne forskningen for eksempel, peker mot at det å bruke penger på andre kan være like effektivt for å senke blodtrykk som både medisiner og trening. Denne studien viser til resultater som taler for at gavmildhet gjør at en lever lengre.

Hvor gavmild må man være?

Nå lurer du kanskje på hvor gavmild man må være for å høste godene av den snille gesten? Er det snakk om å gi bort alt en eier og har til veledighet hver måned, jobbe utrettelig som frivillig eller er det nok å kjøpe en kaffe til en bekjent en gang i blant?

– En annen god nyhet er at det ikke ser ut til å spille noen rolle hvor gavmilde folk var. Å planlegge å bare gi bort litt penger hadde samme effekt på lykke som det å gi mye. I vår studie spilte det i hvert fall ikke noen rolle hvor mye penger som ble brukt, skriver Time i det de siterer studien.

– Det er altså verdt å huske på at selv små ting har en god effekt—som det å ta med kaffe til kollegaene sine om morgenen, fortsetter de.

Les mer på våre temasider: