Dette er de væste «karbofellene», og klarer du deg uten kan du gå ned i vekt, bli kvitt lidelser som migrene, risikoen for hjerte og karsykdommer og sette diabetes i remisjon på bare et par uker.
Du kan bli kvitt lidelser som irritabel tarm, risikoen for hjerte og karsykdommer og sette diabetes i remisjon på bare et par uker med riktig fokus på karbohydrater, sier lege Pål Branæs. Branæs er forfatter av boken Karbofellen hvor han skriver hvordan du også går ned i vekt og får energien tilbake på under 6 uker.
Vi ville høre hvordan så mye som åtti prosent av befolkningen går i «karbofellen» som ikke bare kan føre til alvorlige livsstilssykdommer, men gjør oss slitne, deprimerte og fører til overvekt.
– Det er først og fremst sukker som er det verste, men også alle andre raske karbohydrater som ris, poteter, pasta, juice, søtsaker og brød. Brød er kanskje den største kilden i det norske kostholdet, svarer Branæs.
Disse matvarene bremser fettforbrenningen.
Hva er mat med mye karbohydrater?
Han forteller at etter en periode på 5-6 uker er det ingen som er insulinresistente som ikke har hatt effekt av å kutte ut eller redusere karbohydratene, og disse er alt av mat og drikke som øker blodsukkeret.
– Brød, poteter, pasta, ris, godteri og juice. Det som ikke er karbohydrater er kjøtt, fett og grønnsaker over bakken, forteller Branæs.
Han forklarer at hvis en diabetiker legger om kostholdet sitt så vil personen kunne bli kvitt pillene sine, og blodsukkeret vil være tilbake etter bare noen dager. Løsningen er at kroppen må endre brennstoff til fettforbrenning i stedet, og ved å spise færre karbohydrater må kroppen forbrenne fett, som den uansett foretrekker.
Lege: Slik går du ned i vekt og får energien tilbake på under 6 uker.
Branæs er svært nøye med å legge til at diabetikerne vi snakker om er de med type 2 diabetes. Han legger også til at de må måle blodsukkeret flere ganger i døgnet og avtale tett oppfølging med legen sin, siden blodsukkeret blir svært raskt normalisert.
– Da må man ikke finne på å ta samme mengde medisiner som før. Dette er grundig, men enkelt forklart i boken, og det er viktig å vite at karbohydratreduksjon også er anerkjent gjennom svært mye og god forskning, også hos helsedirektoratet.
Lege: – 80 prosent av befolkningen går i «karbo-fellen».
Hva er mat med lite karbohydrater?
Branæs sier at når man skal spise karbohydratfattig så må man holde seg langs veggene i dagligvarebutikken, der hvor meieridisken, kjøttdisken og grønnsaksdisken er.
– Alle produktene med mest karbohydrater er i senter av butikken, så det gjelder å ikke lage mat av noen av dem. Hvis man vil gjøre dette helt perfekt så lager man ikke mat med noe som inneholder mer enn 5 gram (5 prosent) karbohydrater per 100 gram av matvaren. Og da må man snu matvaren, se på næringsinnhold og også står det der, karbohydrater. Så hvis det står 5 gram på den, så klarer de færreste å få i seg så mye karbohydrater at kroppen må sende ut så mye insulin at prosjektet parkeres. For så fort du kommer over tåleransegrensa for karbohydrater så må insulinet ut og da kan insulinet skru av fettforbrenningen igjen eller fremkalle disse symptomene.
Dette er ifølge Harvard verdens beste mageøvelse. Dette svarer eksperten: – Kun én grunn til at man ikke klarer å stramme opp magen.