Vedlikehold av grill: Dette må du ikke glemme
Er du i full gang med årets grillsesong? For deg som benytter gassgrill, er det noen viktige undersøkelser du må gjøre før pølsene legges på rista.
For mange nordmenn betyr sol og fint vær tid for grilling. Etter vinterdvale eller om det er en stund siden grillen ble brukt sist frister det å gå raskt i gang med å grille, men vent litt.
– Du trenger ikke mye nytt utstyr for å skulle starte opp igjen etter vinteren. Jeg vil anbefale å ha ny grillbørste og et par nye grillhansker og grillvotter . Så ville jeg eventuelt vurdert å kjøpe ny rist , forteller Anders Jensen, tidligere verdensmester i grilling og leder for Webers grillakademi, til ABC Startsiden.
«Ny» grill med nytt utstyr
En god grillrist kan fint vare i tre-fire år, men det avhenger naturligvis av hvor mye du har brukt den i løpet av grillsesongen. Dersom du kjøper ny grillrist etter et par år og legger den i, så har du en relativt ny grill en stund til.
– Hvis man har hatt grillen i tre-fire år, så ville jeg skiftet ut Flavorizer Bars. Som oftest inneholder en gassgrill to til tre brennerør, og Flavorizer Bars kan enkelt skiftes ut slik at du nærmest får en ny grill i selve grillen, forklarer Jensen.
Disse Flavorizer Bars sikrer grillsmaken samtidig som de fordeler varme og beskytter brennerørene mot dryppende fett fra oven. Hos Weber kan du velge mellom rustfritt eller porselensemaljert stål som passer til gassgriller i Spirit- og Genesis-seriene, og de kommer i fempakninger.
Les mer på våre temasider:
Se etter såpebobler i «slangetesten»
Dersom du har gassgrill, er det viktig at du gjør en grundig kontroll av gasslangen og gassfordeleren i den ene enden av slangen (også kalt manifold) for å forsikre deg mot at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene. Begge deler skal være helt tette når gassgrillen er i bruk.
– Du skal sjekke slangen og gassfordeler like grundig som du sjekker vannrørene på hytta. Dersom det er de minste tegn til at noe er galt, så skifter man fortløpende ut, sier Jensen med tydelig stemme før han fortsetter:
– Noen steder sør i Europa er det pålagt å skifte slange årlig, men det er ikke tilfelle her i Norden. Kvaliteten på slanger er som oftest meget gode, men både sollys og kulde kan påvirke levetiden. Det er derfor svært viktig at du sjekker slangen grundig for sprekker eller at den ikke er løs minst to ganger i året.
For å sjekke slangen for sprekker og andre defekter, kan du helt enkelt bøye på den. Det er samtidig anbefalt at du benytter deg av den såkalte «slangetesten» som går ut på å sjekke slangen for lekkasje ved å pensle på konsentrert såpevann. Når du åpner for gassen, vil det danne seg såpebobler dersom det er lekkasje.
Sjekk gassfordeleren
Når du skal ta en grundig sjekk av gassfordeleren, skal du først åpne gasstilførselen. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Deretter lukter du deg frem for å finne ut om det eventuelt er kommet lekkasjer på gassfordeleren.
– Dersom man kjenner lukten av gass mens man er i gang med å grille, så må du stoppe opp med en gang og gjøre en grundig sjekk, forteller Jensen.
Også her kan du benytte deg av det samme såpevann-trikset som du gjorde på slangen. Da smører du såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dersom det dannes bobler, så må du skifte ut manifolden.