Ribbe: Oppskrift på tynnribbe og familieribbe
Ribbe står øverst på manges ønskeliste på julaften hvert år. Her får du oppskrift på saftig ribbe med sprø svor ot tips til tilbehør.
Godt over halvparten av oss spiser ribbe til jul. I de senere årene har det kommet mange varianter av juleribba, og stadig flere forsøker seg på nye variasjoner av den tradisjonelle oppskriften.
Hvor mye ribbe per person?
Det er vanlig å beregne cirka 300 gram ribbe per person. Men dersom du skal ha mye tilbehør til, som medisterkaker og julepølser, kan det holde med 250 gram ribbe per person. Vil du sikre deg ribberester i romjulen, anbefaler MatPrat.no å gå opp til 450 gram per person.
Her finner du flere gode oppskrifter på tradisjonsmat.
Hvordan få sprø svor på ribbe
Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.
Ribbe til jul: Hvordan få ribbe med sprø svor
Ribbe med sprø svor
60 min
6
Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, men det store spørsmålet er om svoren blir like sprø i år som i fjor. Under finner du noen smarte tips for å få den beste ribba.
Ingredienser
Slik gjør du
Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni ribba godt inn med salt og pepper. Masser gjerne saltblandingen godt ned i sprekkene i svoren. Pakk ribba inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet av ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Pass på at folien ikke hviler mot ribba, da kan den sette seg fast. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket.
Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i 45-60 minutter. Nå “blåser” ribba seg litt opp og svoren spriker.
Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1,5 time. Fyll gjerne på litt vann i langpannen underveis. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er omtrent den samme om ribba er stor eller liten. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Tilbehør til tynnribbe og familieribbe
Tradisjonelt har juleribba blitt servert med kokte poteter, rosenkål, gulrøtter, rødkål og/eller surkål som tilbehør. Mange velger også å fylle opp porselensfat med medisterkaker og medisterpølser, og gjerne litt tytterbærsyltetøy for å friske opp smaken.
Sammen med potet er surkål og rødkål det vanligste tilbehøret å servere ved siden av juleribba. Mange velger dessuten å fylle fatet opp med medisterpølser og medisterkaker.
Visste du om disse geniale pinnekjøtt-triksene?
Det kanskje viktigste tilbehøret, er innholdet i sausenebbet. Noen velger å bruke ren sjysaus fra ribbefettet, andre sverger til en jevnet saus med smakstilsetninger som einer- eller tyttebær, geitost, rødvin og ulike krydder.
Tips til tilbehør:
- Surkål
- Rødkål
- Rosenkål
- Medisterpølser
- Medisterkaker
- Sosisser
- Tyttebærsyltetøy
- Honningstekte eplebåter, svisker og løk
- Poteter
- Saus
Ribbe som restemat
Hvis du skulle ha igjen litt rester etter julemiddagen, er ribba som sagt ypperlig å spise kald dagen etterpå, gjerne i lefse med grov sennep på. Eventuelt kan du lage en asiatisk ribbe dagen derpå. Bruk ribberestene i steam buns/bao buns sammen med litt grønnsaker som agurk, gulrot og vårløk og topp det hele med hoisin-saus og kanskje litt chili-majones.
Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.