Mat og drikke

Porchetta: Enkel oppskrift

Lag porchetta med sprø svor og saftig kjøtt. En smakfull oppskrift som passer perfekt til fest og spesielle anledninger!

Porchetta, den italienske ribberullen, er en smakfull og aromatisk vri på den klassiske juleribba. Fylt med en kryddermiks av fennikelfrø, appelsinskall, urter som timian og salvie, sjalottløk og hvitløk, er dette en rett som virkelig imponerer. Stekt til perfeksjon med sprø svor og mørt kjøtt, passer porchetta både som festmiddag og som kald i en sandwich med god sennep og karamellisert løk.

Porchetta

Bilder fra Foodie.no og Stian Broch
Tid
240 min
Porsjoner
6

Finn ut hva trenger og følg instruksjonene steg for steg. Denne oppskriften er laget av Simen Vatne og Stian Broch. Publisert i samarbeid med Foodie.no

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

Start med å lage kryddermiksen. Rist pepper og fennikelfrø i en tørr, varm panne til de begynner å dufte aromatisk. Knus dem deretter sammen med saltet, gjerne i en morter. Bland inn revet appelsinskall, finhakket sjalottløk, finhakket hvitløk, salvie og timian. Sett kryddermiksen til side.

Forbered ribba ved å snitte svoren hvis dette ikke allerede er gjort. Lage 1 cm brede striper i samme retning som kjøttet skal rulles. Snitt godt ned i fettlaget, men unngå å skjære helt ned til kjøttet.

Legg ribba med svoren ned mot fjøla og fjern alle ben. Skjær deretter et snitt midt på kjøttet, halvveis ned, og brett det ut til begge sider som en bok. Pass på at kjøttet fortsatt henger sammen.

Gni kjøttet inn med halvparten av kryddermiksen. Brett klaffene tilbake på plass og gni resten av krydderet jevnt inn i hele stykket. Hvis noe av svoren ligger slik at det risikerer å havne inni rullen, kan det fjernes for å sikre jevn tilberedning.

Rull ribba stramt sammen til en kompakt rull og bind den opp med hyssing. Gni hele rullen grundig inn med olivenolje og salt.

Plasser ribberullen på en rist i en ildfast form som passer til størrelsen. Hell noen centimeter vann i formen og stek porchettaen i ovnen ved 170 grader i 2 timer til kjernetemperaturen når 70 grader. Øk deretter temperaturen til 230 grader og bruk gjerne grillfunksjon eller varmluft for å poppe svoren. Snu rullen forsiktig for å sikre jevn sprøhet rundt hele.

La ribberullen hvile i minst 20 minutter før du skjærer den i pene skiver. Server gjerne porchetta med tilbehør som rødkål, sennep, stekte poteter og karamellisert løk.