Mat og drikke

Pinnekjøtt med kålrabistappe: Oppskrift

Lag pinnekjøtt med kålrabistappe og løksaus med denne klassiske oppskriften. Perfekt til julens festmåltider – tradisjonelt og smakfullt!

Pinnekjøtt er en juleklassiker som mange nordmenn holder kjær. Med mørt, dampet kjøtt som nærmest smelter på tungen, og et mildt røkt preg, er dette et festmåltid i seg selv. Kombiner det med fyldig kålrabistappe og en sødmefull løksaus, så har du et komplett høytidsmåltid som samler familie og venner rundt bordet.

Pinnekjøtt

Bilder fra Foodie.no og Stian Broch
Tid
180 min
Porsjoner

Finn ut hva trenger og følg instruksjonene steg for steg. Denne oppskriften er laget av Simen Vatne og Stian Broch. Publisert i samarbeid med Foodie.no

Ingredienser

  • Pinnekjøtt

  • info
  • Kålrabistappe

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1. Pinnekjøtt

Start med å vanne ut pinnekjøttet i 24 timer, bruk gjerne litt lunkent vann og ikke bytt vann når du vanner det ut så lenge, da mister det en del smak. Ha en rist eller bjørkepinner i en stor nok gryte, legg pinnekjøttet lagvis og start gjerne med de mest fettrike bitene nederst. Damp pinnekjøttet i 3 timer.

2. Kålrabistappe

Skrell og skjær kålrot, gulrot og mandelpotet i mindre biter. Legg kålrot og gulrot i en ildfast form, tilsett halvparten av smøret, og dekk formen tett med aluminiumsfolie. Bak i ovnen på 175 grader i ca. 1,5 time, til grønnsakene er møre. Samtidig skreller du mandelpotetene og koker dem i en kjele til de er helt gjennomkokte. Når grønnsakene er klare, sil av vannet fra potetene og ha alt sammen i en stor bolle eller kjele. Mos grønnsakene til ønsket konsistens, og bruk gjerne en stavmikser for en ekstra jevn puré. Tilsett resten av smøret og fløte, og rør godt sammen. Smak til med salt og pepper før servering.

3. Løksaus

Skrell løken og kutt den i små terninger. Smelt smøret i en kjele på middels varme, tilsett løken og la den surre til den blir myk og lett karamellisert. Hell over kraft fra pinnekjøttet og la sausen småkoke i ca. 15 minutter. Rør inn sukker og fløte, kok opp igjen, og smak til med salt og pepper. Server pinnekjøttet med kokte mandelpoteter og den nydelige løksausen ved siden av.