Multi-dags løp: Hva er det og hva skal til for å gjennomføre?

Bilde av en dame med to lyseblå løpesko fra Hoka på beina, stående på en brygge med treplanker. Damen har også på en svart treningstights. Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hva multi-dags løp er og hva som skal til for å gjennomføre et?
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hva multi-dags løp er og hva som skal til for å gjennomføre et!

Hva er et multi-dags løp og hvordan i alle dager forbereder man seg, og ikke minst gjennomfører man et? Løpetreneren svarer!

Løping har de siste 10 årene vokst og blitt en fragmentert måte å ta vare på helsa på. For mange er det en hobby med en miks mellom frisk luft, bevegelse og nydelig tid til friminutt for egne tanker. Og mange får både gode idéer og løser problemer mens de løper.

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

Løping og multi-dags løp, hva er det?

«Sommeren 2025 arrangeres det et multi-dagsløp som heter Oslo-Bergen Trail 500 km…»

Løping er en av de mest populære formene for trening og de siste årene har det utviklet seg andre typer løp enn de klassiske 5 km- og 10 km-gateløpene. Løping krever lite utstyr, og kan utføres nesten hvor som helst. Men hva er multi-dags løp?

Å løpe fra A til B, eller på en rundløype, i flere dager – det kalles multi-dags løping. Multi-dags løping er ofte lange ultraløp (et ultraløp er å løpe en distanse som er lengre enn et maratonløp). Et maratonløp er 42 195 meter langt.

Gir en rekke helsemessige fordeler

Løping er en fysisk aktivitet som innebærer at man beveger seg raskere enn ved gange. Det gir en rekke helsemessige fordeler, inkludert forbedret helse, økt muskelstyrke, bedre mental helse og vekttap. Regelmessig løping kan også bidra til å redusere risikoen for kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdom og noen typer kreft.

Løping er altså noe som er meget positivt. For alle.

Løpetrener: – Derfor er de korte løpeturer de beste øktene!

Multi-dags løp

Multi-dags løp er en smal gren innen løping, og ofte noe som for mange kan være en ekstrem form for løpekonkurranse. Multi-dags løp varer over flere dager. Disse løpene kan variere i distanse, men de fleste strekker seg over minst 100 kilometer og kan vare fra to til syv dager eller mer.

Deltakerne må ikke bare være fysisk forberedt, men også være mentalt sterke for å takle utfordringene som ofte kommer «løpende» på rekke og rad. Det tar lang tid å forberede seg til et multi-dags løp.

Forberedelse:

For å delta i et multi-dags løp, kreves det grundig forberedelse. Treningen bør inkludere langdistanseløping, styrketrening og restitusjon. Det er også viktig å planlegge ernæringen nøye, både under trening og selve løpet. Hydrering, elektrolytter og kaloritett mat er essensielt.

Mange som er glad i løping kjenner seg nok igjen ved deler av denne beskrivelsen når det gjelder forberedelser, men for multi-dags løp er dette langt mer viktig enn i de mer normale løpene som 10 km eller et halvmaraton.

Utfordringer og fordeler:

Multi-dags løp tester kroppens og dine mentale grenser. Utfordringene inkluderer søvnmangel, værforhold, og ekstrem fysisk utmattelse. Likevel gir gjennomføringen en enorm følelse av prestasjon, forbedret utholdenhet og sterkere mental utholdenhet.

Hvordan spisse toppformen til konkurranser?

Vanskelighetsgrad

Et multi-dags løp på for eksempel 6 dager krever mye av deg underveis mens løpet pågår i seks dager, men trolig krever dedikasjonen i treningen din de foregående 10-20 månedene langt mer.

Konklusjon:

Løping, spesielt multi-dags løp, er en krevende, men givende aktivitet som kan føre til bedre helse og personlige oppturer og fordeler. Enten du er en erfaren løper eller nybegynner, kan multi-dags løp være en spennende måte å utfordre deg selv på.

Bruk noen å sparre og kartlegge med hvis du ønsker å begi deg ut på trening mot et multi-dags løp. Oppfølging underveis er en solid fordel.

Hva gjør du om du blir syk rett før konkurransedagen?

Les mer på våre temasider: