Løpetreneren: – Det finnes ingen snarveier

Bilde av en dame med to lyseblå løpesko fra Hoka på beina, stående på en grusvei med blå himmel, oslofjorden og skyer i bakgrunnen. Damen har også på en svart treningstights. Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller at det finnes det ingen snarveier til suksess innen løping. Løpetreneren deler også en enkel filosofi som sikrer langsiktig fremgang på løpingen din kalt «sko»!
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller at det finnes det ingen snarveier til suksess innen løping, men at en strukturert treningsplan og gradvis opptrapping gir best resultat. Han deler også en enkel filosofi som sikrer langsiktig fremgang på løpingen din kalt «sko»! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Det finnes det ingen snarveier til suksess innen løping. Løpetreneren deler en enkel filosofi som sikrer langsiktig fremgang!

Ærlig og direkte svar – det finnes ingen snarveier for å bli god!

I løpetrening, som i livet generelt, finnes det ingen snarveier til suksess. Vi ønsker å være tydelige på akkurat det, uten at det gjør det vanskelig å bli en bedre løper. Det kan absolutt alle få til.

Enkel oppskrift: Den riktige reisen

Bygg en solid grunnmur

Ved å følge en strukturert treningsplan legger du grunnlaget for langsiktig fremgang. Å hoppe over grunnleggende treningsøkter kan føre til skader og tilbakefall.

Det er sjeldent smart å hoppe over flere dager med våre normale rutiner, som å pusse tennene, spise flere ganger og variert daglig eller å sove 7-8 timer hver natt. Tar du en lengre periode uten tannpuss får det normalt ubehagelige konsekvenser, og det kan bli kostbart. Står du over en hel dag med måltider blir du både sur, lei og irritert – står du over to dager, vel, det går sjelden. Sover du ikke så går ikke det heller i lengden.

Ja, du skjønner sikkert poenget. Men det fungerer på akkurat samme måten når det kommer til fremgang med løpetreningen.

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

Gradvis forbedring – gradvis opptrapping

Fremgang i løping skjer over tid. Det er en prosess. Å presse seg selv bare litt for hardt, litt for raskt, det kan føre til litt og litt overtrening. Det kan også føre til vondter, og i verste fall skader.

Å bli en bedre løper, og oppleve fremgang – det er noe vi alle ønsker. Det er noe vi alle strever etter. Det er helt naturlig å ønske raskest mulig fremgang, men det fungerer ikke.

Treningsfilosofi

Det finnes mange steder å hente kunnskap og treningslære. De fleste er solide. Vår er om mulig den enkleste, og den mest individuelle fordi den følger alltid både din dagsform og ditt nivå. Den er styrt utifra hvem du er og hvilket nivå du er på.

Disse løpeskoene med karbon er best i test i 2024.

En enkel modell å ha i bakhodet er denne enkle filosofien:

Løp litt Saktere enn du selv tror du må

Løp litt Kortere økter enn du selv tror du må

Løp litt Oftere enn du selv tror du må

S K O – Saktere, Kortere, Oftere

Er du en habil og solid løper, som tåler mye – vil du ha et solid utbytte av denne modellen.
Er du helt i starten, nybegynner, så vil du også ha meget godt utbytte av å ha denne modellen i bakhodet når du trener.

Tålmodighet er nøkkelen

Balanse mellom trening og hvile

Restitusjon er like viktig som selve treningen. Uten tilstrekkelig hvile kan kroppen din ikke reparere og bygge seg selv opp igjen til å bli litt sterkere enn sist du trente, noe som er essensielt for å forbedre ytelsen. Du vil merke fremgang flere ganger per år med god kontinuitet, en god plan og riktig struktur for deg og din tid.

Men husk å være tålmodig. Da kan du virkelig oppleve solid fremgang.

Drømmemål – langsiktige mål

Å ha langsiktige mål, som du kanskje drømmer om å oppnå, det holder deg motivert og på rett spor. Kortsiktige løsninger kan virke fristende, men de gir sjelden de varige resultatene du ønsker.

Slik lykkes du med å løpe din raskeste halvmaraton!

Læringsprosessen

Hver treningsøkt, hver konkurranse og hver restitusjonsdag er en mulighet for å lære deg mer om deg selv og din trening. Å forstå kroppens behov og reaksjoner tar tid og erfaring.

Tid har vi, men den må benyttes riktig – tålmodighet er en dyd hører man ofte. Det stemmer også for løping.

Hold fokus, vær tålmodig og følg treningsplanen din nøye. Det finnes ingen snarveier til suksess, men med kontinuitet, vilje og dedikasjon vil du nå målene dine og bli en sterkere, mer robust løper.

Det er viktig å være ærlig og direkte, det er kontinuiteten over en lengre periode som gir god fremgang.

Pass også på at du ikke tar igjen tapt trening, men heller finner en plan og en struktur du vet du har tid til.

Les mer på våre temasider: