Løpeeksperten svarer: Hvorfor blir du ikke raskere?

Hvorfor blir du ikke raskere? Det er et spørsmål vi har tatt tak i og ønsker å belyse.
Andreas Gossner fra Løptrening.no forklarer hvorfor du ikke blir raskere og hvordan du bli raskere om det er målet! (Foto: Andreas Gossner / løpetrening.no )

Den følelsen du får når treningsformen blir bedre, den er avhengighetsskapende – den opplevelsen er nydelig, men hva skjer når den uteblir?

«Jeg blir ikke raskere». Den følelsen du får når treningsformen blir bedre, den er avhengighetsskapende – den opplevelsen er nydelig. Men hvorfor blir du ikke raskere? Det er et spørsmål vi har tatt tak i og ønsker å belyse.

Følelsen av å forbedre løpeformen er avhengighetsskapende og gir en enorm mestringsfølelse. Men, når du ikke lenger blir raskere, kan frustrasjon og mindre motivasjon fort ta over.

Dette er noe mange løpere opplever, men heldigvis finnes det løsninger. Her er tre enkle tips som kan hjelpe deg å bryte gjennom stadier og finne tilbake til fremgangen. Og husk, dette er noe alle opplever fra tid til annen.

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

Løpetrening: Hvorfor blir du ikke raskere?

Stemmer dette? Hvorfor blir jeg ikke en raskere løper når jeg legger ned tid på løpetrening hver uke?

Dette er noe mange løpere opplever, men heldigvis finnes det løsninger. Her er tre enkle tips som kan hjelpe deg å bryte gjennom stadier og finne tilbake til fremgangen. Og husk, dette er noe alle opplever!

Dette er løpeskoene som er best i test til maraton i 2024!

Bildet viser en rød gang- eller sykkelsti som strekker seg langt fremover i et åpent, øde landskap under en blå himmel med noen få skyer. Stien er markert med hvite, stiplete linjer i midten, og det er flere gatebelysningsstolper med solcellepaneler langs kanten av stien. På høyre side kan man se en bilvei parallelt med stien, og i bakgrunnen er det noen lave, fjellrike åser og noen få bygninger. Det ser ut til å være et tørt, karrig område, sannsynligvis i et varmt og solrikt klima. Hvorfor blir du ikke raskere? Det er et spørsmål vi har tatt tak i og ønsker å belyse. Andreas Gossner fra Løptrening.no forklarer hvorfor du ikke blir raskere og hvordan du bli raskere om det er målet!
Følg veien og stol på prosessen selv om du ikke blir raskere, over tid får du fremgang!

3 enkle tips for å bli raskere når du løper

Variasjon i treningen: Unngå rutinefella med økter som kun består av én type fart, én type varighet og én type intensitet. Tipset er å inkludere både rolige økter med variert varighet, intervalltrening, bakkeløp og tempotrening. Variasjonen trenger ikke være veldig stor men den må være der. Du vil utvikle deg både fysisk og mentalt med variasjon.

Varierte økter hjelper virkelig kroppen. Det samme gjelder utviklingen av opplevelsen på øktene, både for å forbedre farten, men også for å utvikle hvordan du gjennomfører løpetreningene.

Optimal restitusjon: Det er viktig å planlegge hvile, legg det inn i planen din. Sørg for nok søvn og bruk restitusjonsdager til lette aktiviteter for å la kroppen hente seg inn og bli sterkere.

Husk at lette dager med kort aktivitet ikke nødvendigvis betyr at følelsen er lett.

Styrketrening og teknikk: Bygg styrke i kjernemuskulaturen og beina, og finpuss løpsteknikken din. Stryketrening for løpere kan være løpetrening i bakke, styrkeøkter på et treningssenter eller egenvekts trening hjemme.

Små justeringer kan gi store resultater over tid. Spesielt gjelder det å bli mer robust i kjernemuskulatur for løpere ved å alltid holde litt igjen på trening.

Innen styrketrening hører man ofte om RR (repetisjoner i reserve). Tenk gjerne på samme måte når du løper intervaller, hold litt igjen og ikke løp deg tom.

Derfor ble disse «jukse-løpeskoene» forbudt!

Oppsummering

Når fremgangen stopper, er det naturlig å føle seg frustrert. Å nå et platå er vanlig for de som løper. Men ved å variere treningen, prioritere restitusjon, og jobbe med styrke og teknikk, kan du komme deg gjennom perioder med platåer. Med tålmodighet vil du fortsette å forbedre deg.

Husk, tålmodighet og små justeringer kan føre til store fremskritt over tid. Kontinuitet er den store fasiten, og da er det viktig å variere og trene kontrollert og variert.

Les mer på våre temasider: