Løpeeksperten hjelper: Jeg tørr ikke trene når andre ser meg løpe

Bildet viser en kvinne som står bøyd fremover, støttet på knærne, på en balkong eller uteområde. Hun har på seg en mørk caps med en "NY"-logo, en sports-BH, grå treningsbukser og joggesko. Kroppsspråket hennes gir inntrykk av at hun nettopp har fullført en treningsøkt eller tar en pause etter fysisk anstrengelse. I bakgrunnen ser man et nabolag med hus, trær og en klar blå himmel. Solen skinner, noe som skaper tydelige skygger og gir bildet en lys og frisk atmosfære. Dette bildet fanger et øyeblikk av restitusjon etter en treningsøkt på en rolig dag. Løpeeksperten hjelper, Jeg tørr ikke trene når andre ser meg løpe.
Kjenner du også på et ubehag når andre seg deg trene? Løpeekspert og løpetrener Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hva du kan gjøre! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Synes du det er ubehagelig å trene styrketrening eller løpetrening, når det er andre som kan se deg? Her er Løpeekspertens beste tips!

«Tenk om vi alle kunne være venner og respektere hverandre for akkurat

den vi er – det gjelder også for løpetrening – vi svarer her på en av våre lesere

som ikke tørr å løpe når andre ser på»

Det er helt forståelig at noen kan føle seg ukomfortable med å trene foran andre, enten det er på grunn av selvbevissthet, usikkerhet, eller tidligere opplevelser. Men det finnes flere måter å overkomme denne følelsen på, slik at du kan nyte løping uten bekymringer.

Her er noen tips fra «løpeeksperten» til deg som er nervøs for å bli sett mens du løper:

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

1. Velg mindre travle tider og steder

Tidlig morgen eller sen kveld: Hvis du kan, prøv å løpe tidlig om morgenen eller senere på kvelden når færre mennesker er ute. Dette kan gi deg mer privatliv og ro.

Mindre folksomme ruter: Velg løyper som er mindre trafikkerte, som skogsstier, parker eller rolige boligområder. Disse stedene kan gi deg en mer avslappet atmosfære.

2. Løp med en partner eller gruppe

Finn en treningsvenn: Å løpe med en venn kan gi deg en følelse av støtte og trygghet. Når du er sammen med noen, kan du føle deg mindre selvbevisst.

Bli med i en løpegruppe: Mange løpegrupper har et inkluderende og oppmuntrende miljø. Å være en del av en gruppe kan hjelpe deg med å føle deg mer komfortabel, og du kan dra nytte av deres motivasjon og erfaring.

Multi-dags løp: Hva er det og hva skal til for å gjennomføre?

3. Begynn forsiktig og bygg selvtillit

Start med korte runder: Begynn med korte og enkle løpeturer i nærheten av hjemmet ditt. Dette kan hjelpe deg å bygge opp selvtillit uten å føle på presset av å være i offentligheten for lenge.

Bruk musikk eller podcaster: Løping med musikk eller en podcast kan hjelpe deg å fokusere mindre på omgivelsene og mer på din egen opplevelse.

4. Kle deg i det som gjør deg komfortabel

Komfortable klær: Bruk klær som du føler deg bra i. Hvis du føler deg trygg i det du har på deg, vil det gjøre deg mer komfortabel med å løpe offentlig.

Caps eller solbriller: Noen finner det beroligende å bruke en caps eller solbriller, da dette kan gi en følelse av «beskyttelse» som gjør at man føler seg litt mindre synlig.

Løpetrener: – Derfor er de korte løpeturer de beste øktene!

5. Endre perspektivet ditt

Husk hvorfor du løper: Prøv å fokusere på de positive effektene av løping, som bedre helse, mental klarhet og velvære. Dette kan hjelpe deg å overvinne frykten for å bli sett.

Andre er opptatt av seg selv: Ofte er folk mer opptatt av seg selv enn av andre. Sjansen er stor for at de ikke legger merke til deg eller hvordan du løper.

Feir små seire: Gi deg selv ros hver gang du overkommer frykten og fullfører en løpetur, uansett hvor liten den måtte være. Hver gang du løper, blir du litt sterkere mentalt.

Hvorfor får man blodsmak i munnen når man trener?

6. Vurder alternative treningsmetoder

Tren hjemme: Hvis det fortsatt føles for ubehagelig å løpe ute, kan du vurdere å begynne med hjemmetrening som styrketrening eller løping på en tredemølle. Dette kan være en trygg start før du tar steget utendørs.

7. Søk støtte

Snakk om det: Hvis du har venner eller familie som forstår deg, del dine bekymringer med dem. 

De kan gi deg støtte og kanskje til og med bli med på en løpetur.

Vurder profesjonell hjelp: Hvis frykten for å bli sett mens du løper er sterk, kan det være nyttig å snakke med en mental helseekspert. De kan gi deg verktøy for å håndtere sosial angst.

Ved å bruke disse tipsene, kan du begynne å føle deg mer komfortabel og selvsikker med å løpe ute, uansett om andre ser på eller ikke. Husk at det viktigste er at du tar vare på deg selv og finner glede i løpingen.

Forbrenner du mer fett om du trener på tom mage?

Les mer på våre temasider: