På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Leca Safe, strøsingel eller salt? Slik strør du riktig

Bilde av strøsand og strøsingel på fortau med is, vann og snø. Vi har snakket med Alex Frank fra Vaktmesterkompaniet som forteller hvordan du best takler glatt oppkjørsel som følge av snø, is og hålkeføre. Han forteller hvorfor knust Leca (Leca Safe) har blitt så populært, hvorfor du ikke skal bruke salt på trapper eller ved inngangsparti, hva du bør bruke på steder hvor du kjører bil og der du går. Han forteller også hvilke feil mange gjør når de strør.
Vi har snakket med Alex Frank fra Vaktmesterkompaniet som forteller hvordan du best takler glatt oppkjørsel og inngangsparti som følge av snø og is. Han forteller også hvorfor knust Leca har blitt så populært, hvorfor du ikke skal bruke salt på trapper eller ved inngangsparti og hvilke feil mange gjør når de strør.

Ikke strø med salt på trapper og ved inngang og dette gjør folk flest feil! Vi har snakket med eksperten som forteller hvordan du strør riktig.

Snøen har begynt å dale i store deler av landet. Da er vi flere som må frem med strømiddelet for å strø oppkjørsel, inngangsparti og trapper. Og du har kanskje allerede strødd både én og flere ganger selv, men har du egentlig tenkt over hvilken type strømiddel du bruker, hvor mye strømiddel du skal bruke eller når det egentlig er lurest å strø?

Dette, samt hvilke typiske feil mange gjør, fikk vi svaret på da vi spurte Alex Frank fra snøavdelingen til Vaktmesterkompaniet, om hvordan man strør uteområdet i vinter.

Har du lyst på flere gode vinter-tips? Her samler vi alt vi skriver om vinter-problematikk som glatt underlag, is, snø og oppvarming.

Anbefalt strømiddel
Vinterstrø Leca Safe 10L

Vinterstrø Leca Safe 10L

Pris nå: 60 kroner hos BAUHAUS
Her får du den til laveste pris

Hvilke forskjellige typer strømiddel finnes det?

Frank har jobbet i snøavdelingen siden 2003, og før det brøytet han snø i fem år. Vaktmesterkompaniet hjelper hvert år med alt fra brøyting, snø- og is-problematikk hos både barnehager, skoler og privatpersoner. 

– Det finnes mange forskjellige typer strømiddel, men noen er mer brukt enn andre, sier Frank. Han forteller at strøsingel på to til åtte millimeter er mest brukt. Det er strøsingel med en blanding av fine små korn, samt større korn som er skarpe i kantene. 

– Noe som er mer og mer vanlig, og som flere og flere bruker er knust Leca, legger Frank til. Dette kan det være lurt å ha hjemme, fordi det er en type strømiddel som både fungerer veldig godt og som er lett i vekt.

Ekspert: Her må du ikke bruke strøsalt.

Frank forteller at alt fra aske fra peisen til sand, er også strømidler som brukes og tipser om p varme opp en bøtte med sand, på varmekablene på badet for eksempel, så er dette også supert å strø med. Dette begrunner han med at det vil legge seg nesten som sandpapir på isen og gi godt feste.

– Det brukes også salt, men det er ikke godt for miljøet og egner seg ikke til bruk på private eiendommer. I tillegg er det slik at begynner du med å salte så må du bare fortsette og da blir det tilslutt brukt mye salt. Saltet drar du også gjerne med deg inn i huset, som kan gjøre det skittent innendørs. Jeg anbefaler derfor bare salt til bruk på steder der man er avhengig av å ha det ganske isfritt. Det anbefales ikke på trapper fordi det rett og kan ødelegge eventuelle fuger på disse.

Snøfjerning: Disse er både imponerende og billige.

Hvorfor velge Leca som antiskli på is og snø

– Det fine med Leca er at den legger seg oppå isen, så mens strøsingelen vil synke til bunn av isen, vil knust Leca holde seg på toppen og bite seg fast. Da slipper du å strø gjentatte ganger slik du gjerne må med strøsingelen, hvor du kan ende opp med mange lag strøsingel som må fjernes når våren kommer, tipser Frank.

Tips: Frank anbefaler å gå til innkjøp av et 20-liters spann og ha dette stående innenfor døra og begrunner det med at det veier lite, tar lite plass og er enkelt å flytte rundt på.

– Så kan du strø deg ut av døra når det er glatt i stedet for å risikere hofter og bein på å komme deg til en bøtte med strøsand i garasjen. Dette er spesielt lurt for de over 60 år som synes det er skummelt å bevege seg på is.

Dette er det beste tidspunktet å strø på.

Knust leca
LECA SAFE STRØMIDDEL 50 L SEKK

LECA SAFE STRØMIDDEL 50 L SEKK

Pris nå: 179 kroner hos Thaugland
Her får du den til laveste pris

Hvilke forskjellige strømiddel anbefaler du til ulike typer underlag?

Frank anbefaler Leca til gangunderlag, altså steder hvor du skal gå, som fra døren til postkassen for eksempel.

– Leca funker også veldig godt når det er føre slik det er på Østlandet nå, hvor det er glatt på hardt underlag selv med bar asfalt og nesten ikke snø. På slikt føre fungerer strøsingel dårlig, sier Frank.

Han mener at Leca også er veldig fint til trapper fordi du enkelt kan børste eller spyle bort Lecaen når snøen smelter. Han sier at det krever mindre mekanisk arbeid å fjerne Leca i tillegg til at det bare er fint å få i hage eller bed når du koster det bort. Leca løser seg også opp og forsvinner, samt har ingen miljøgifter, forteller han.

– Strøsingel anbefaler jeg til underlag hvor du skal kjøre fordi det gir best feste for bil, sier Frank.

Dette må du ikke gjøre med varmepumpen i vinter!

strøsingel
Strøsingel fin 10 kg

Strøsingel fin 10 kg

Miljøvennlig norsk strøsand uten salt. Sørg for god fremkommelighet på egen tomt.
Pris nå: 59 kroner hos Megaflis
Her får du den til laveste pris

Hva er dine beste strø-tips? 

– Et veldig godt tips er å rydde bort snøen med en gang den kommer. Kost eller måk den bort med en gang, så vil du ikke ha behov for så mye strømiddel og det blir mindre glatt, sier Frank. Han legger også til at man ikke alltid trenger så veldig mye strø.

– Husk på at det kommer en vår hvor alt skal opp igjen. En huskeregel er at når du har mellom 8 og 12 sandkorn under foten så har du strødd masse nok. Det kan også være lurt å velge riktig strøtidspunkt: Hvis det er vått og isete utendørs kan det være lurt å strø akkurat når det fryser til igjen. Da får du strøsingelen til å sitte veldig godt. 

Hvilke feil gjør folk når de strør?

Frank sier at den største feilen er at folk ikke tar bort snøen, slik at man ender med å måtte strø veldig mye.

– Det kan føre til at når isen varmes opp igjen og smelter, så kan singelen synke tvers gjennom isen igjen. Så må du strø på nytt og så ender du opp med veldig værbestandige issåler som det tar lang tid å få bort. Da kan du strø deg frem til sankthans.

For å fjerne snøen anbefaler han en god og lett snøspade, gjerne i plast og en piassavakost.

– Kost snøen ordentlig bort. Da vil du se at behovet for å strø nærmest forsvinner, avslutter Frank.

Et snøskuffe-alternativ

Et snøskuffe-alternativ

Snøskuffe med en arbeidsbredde på 70 cm og en individuell tilpasning etter kroppslengden med 3-trinns teleskopfunksjon for stengene.
Sjekk prisen her