Mat og drikke

Julekake: Enkel oppskrift på klassisk bakst

Lag julekake med denne oppskriften. En tradisjonell og smakfull bakst med rosiner og sukat – perfekt til julens kaffekos!

Julekake er en elsket tradisjon som fyller huset med duften av jul og hygge. Denne myke og smakfulle gjærbaksten, fylt med rosiner og et hint av kardemomme, er perfekt til kaffekosen eller som en del av julefrokosten.

Julekake

Bilder fra Foodie.no og Stian Broch
Tid
120 min
Porsjoner
1

Finn ut hva trenger og følg instruksjonene steg for steg. Denne oppskriften er laget av Simen Vatne og Stian Broch. Publisert i samarbeid med Foodie.no

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

Smelt smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen til den er helt oppløst. Bland sukker og kardemomme inn i melet, og elt det gradvis inn i væsken til du får en blank og smidig deig som slipper bollen.

La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, omtrent 40 minutter.

Forbered en stekeplate med bakepapir, eller smør to brødformer som hver rommer ca. 2 liter.

Del deigen i to og legg på bordet. Fordel rosiner og eventuelt sukat over de to emnene, og rull dem sammen. Elt dem lett til store, runde boller. Bruk en skarp kniv til å skjære rundt kanten av kakene. Trykk godt ned på midten for å unngå at de sprekker under steking. La kakene heve igjen under plast på et lunt sted i 30–40 minutter.

Forvarm ovnen til 175 °C.

Visp sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen i 30–40 minutter, eller til de er gjennomstekte og gylne. Avkjøl kakene på rist før servering.