Intervaller og løping: Når får du mest igjen for intervalltrening?
Løpetreneren forteller når du får mest igjen for intervalltreningen! Han gir deg også noen viktige nøkkelpunkter for intervalltrening!
Intervalltrening bør ha en viktig plass i et hvert treningsprogram. Å løpe intervaller er meget effektivt på flere måter – spesielt å forbedre formen din før et mosjonsløp. Men det er flere fordeler ved å løpe intervaller.
Solid utbytte med intervalltrening
Det handler ikke bare om å løpe raskt i korte perioder, men om å finne den rette balansen som gir deg mest igjen for innsatsen. Klarer du løpe intervallene dine så «billig» som mulig gir det både godt utbytte samtidig som kroppen bruker kort tid på å hente seg inn igjen.
Når du virkelig får et godt utbytte av intervalltrening, føler du at du er i flytsonen. Det gjør noe med din følelse av både effektiv og komfortabel løping.
Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.
Nøkkelpunkter for maks gevinst på din intervalltrening
1. Følelsen av flyt siste del av intervalløkten
Et sikkert tegn på at du får meget godt utbytte av intervalltreningen er følelsen av flyt på de siste intervallene. Dette er når kroppen din har funnet en god rytme, og du føler at du kan holde farten uten å slite unødvendig. Dette innebærer at du bør starte moderat på de første intervallene.
Denne følelsen av kontroll og komfort i god fart er et resultat av at du har trent kroppen til å håndtere høyere intensitet over tid.
2. Variasjon
For å få mest mulig igjen for intervalltreningen, er det viktig å variere fart og type intervaller. Korte intervaller (f.eks. 200-600 meter) vil forbedre fart og eksplosivitet, mens lengre intervaller (f.eks. 1000 meter til 3 km) vil øke utholdenheten din på høyere intensiteter. Bakkeintervaller hjelper med å bygge styrke i bein og forbedre løpsøkonomien.
Hvordan trener man intervaller for å bli en god løper?
3. Tilpasning til målet ditt
Farten og intensiteten på intervallene vil variere avhengig av målet ditt. Hvis du trener for et mosjonsløp, kan intervallene være lengre og i et tempo som er nær konkurransefarten. Hvis du fokuserer på å forbedre generell kondisjon, kan du inkludere en miks av både korte og lange intervaller, samt bakkeøkter.
Geriljakardio: – Den eneste intervalltreningen du trenger!
4. Komfort på høyere intensitet
Det er viktig å ha en riktig tilnærming til høy intensitet. Et godt tips vil være å starte intervallene moderat, og la volumet på økten sørge for at intensiteten gradvis øker. Det kan være smart å heller legge på flere drag enn å øke farten.
Et av de viktigste aspektene ved intervalltrening er å lære seg å være komfortabel når du opplever at du blir sliten. Ved å fokusere på riktig teknikk allerede fra starten av økten, forenkler du jobben med arbeidsoppgavene og hensikten med intervalløkten – slik at du ikke bare kjenner etter om det blir slitsomt eller om det går raskt nok.
Dette betyr ikke å presse seg til utmattelse, men å kunne opprettholde en god til moderat intensitet med god teknikk og kontroll. Over tid vil dette gjøre deg mer effektiv og komfortabel i rask løping ettersom du med trening blir bedre og bedre over tid.
Oppsummering: Sørg for å variere intervalløktene
For å få mest igjen for intervalltrening, sørg for å variere øktene, tilpasse dem til dine mål og fokusere på å finne flyten og komforten i solid fart.
Når du føler at løpingen virkelig flyter bra etter siste intervall, vet du at du er på rett spor. Tren smart, og nyt fordelene av effektiv intervalltrening.