Hvor ofte bør man egentlig skifte sengetøy? Og trenger man i det hele tatt å re opp senga? Vi har tatt en nærmere titt på hva ekspertene mener.
Lite slår følelsen av nyopredd seng med nyvasket sengetøy, men likevel vasker mange av oss ikke sengetøyet ofte nok. For det kan jo være litt styrete med klesvask og bytting av sengetøy, og da er det fort gjort å slurve.
Men hvor ofte skal man egentlig bytte sengetøy? Vel, kanskje ikke overraskende avhenger det litt av flere faktorer. Vi har prøvd å komme til bunns i hva som anbefales for de fleste, også de av oss som har mer spesielle behov som for eksempel allergier.
Sjekk ut vår samleside for masse interessante søvn-relaterte artikler!
Dette sier ekspertene
Om du ikke svetter spesielt mye i senga, og heller ikke har spesielle allergier, er det generelle rådet å skifte sengetøyet med et mellomrom på 1 til 2 uker. Det mener blant annet husholdnings-legenden Martha Stewart (eller i det minste en som skriver for nettsiden hennes), og anerkjente Good Housekeeping.
For seks år siden uttalte Rose Lyngra fra Norges astma- og allergiforbund til klikk.no at det holder å skifte sengetøyet annenhver uke, såfremt du ikke har dårlig hygiene eller svetter mye.
Om sommeren er det derimot lurt å bytte ukentlig. Amerikanske The Sleep Foundation lister opp disse årsakene for at sengetøyet trenger å vaskes regelmessig:
- Skitt
- Døde hudceller
- Oljer kroppen din skiller ut
- Svette
- Midd, inkludert døde midd og midd-avføring – noe som ifølge hussoppen.no er den viktigste årsaken til allergi mot husstøv.
Ifølge denne artikkelen fra Vi i villa bør du også vaske puten din 4 ganger i året. Dyneprodusenten Jysk anbefaler at du vasker dynen din to ganger i året. Begge skal vaskes på 60 grader i vaskemaskin.
Les også: Så ofte bør du bytte ut dunputer.
Ikke gidd midd
Så mange som 14% av norges befolkning er allergiske mot støvmidd. Norges astma- og allergiforbund skriver at fullvoksne midd blir mellom 0,2 og 0,3 millimeter «store», og dermed kan du ikke se dem med det blotte øye. Men at de er der, hersker det ingen tvil om. De lister også opp følgende symptomer på middallergi:
- Snue
- Kløe i øyne
- Tett nese
- Eksem
Ifølge Store norske leksikon er det vanlig med opp mot 500 midd per gram husstøv. Det viktigste du kan gjøre for å redusere mengden midd er å redusere luftfuktigheten hjemme, og med under 50% luftfuktighet begynner midden å tørke ut og dø.
Nei, du skal helst ikke re opp senga
Kanskje litt overraskende er det at det fra eksperthold anbefales å ikke re opp senga. I denne NRK-artikkelen sier Rose Lyngra fra Norges astma- og allergiforbund at det å dekke over madrassen med en dyne hver morgen bare skaper bedre grobunn for klekking av midd. Fuktigheten som har oppstått i løpet av natten bruker nemlig lenger tid å fordampe, når du rer senga pent opp.
Der ser du, mamma! Nå venter jeg i spenning på at ekspertene begynner å bekrefte mistankene mine om at man verken trenger å rydde rommet eller ta oppvasken.