På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

6 gode råd: Slik får du matvarer til å vare lenger

Person står og vurderer hva som skal hvor i kjøleskapet.
Forhindre matsvinn: Slik får du mat til å vare lenger.

Man kan spare både penger og miljøet ved å være bevisst på forbruket sitt. Vi har samlet 6 gode råd for hvordan du får mat til å vare lenger!

Nå som inflasjonen er i høygir og matvareprisene stadig blir dyrere er det mange som har blitt litt mer bevisst på matforbruket sitt. 

Matsentralen skriver at vi kaster 450 000 tonn med spiselig mat hvert år. Det tilsvarer nesten 85 kilo mat per person. Nå som mange kjenner på prisøkningene, har dette med å spare penger der man kan blitt en del av manges hverdag.

Genialt
FoodSaver V-2860

FoodSaver V-2860

Denne øker holdbarheten på maten
Pris nå: 1 490 kroner hos NetOnNet
Her får du den til laveste pris

Man trenger ikke nødvendigvis fire så mye på levestandarden sin for å spare penger, og det finnes mange grep man kan ta for å spare litt her og der. 

Vi har derfor samlet 6 gode råd til hvordan man kan få maten til å vare lenger. Dette uten at man må gi slipp på favorittrettene og utelukkende spise havregryn og drikke vann. 

Vil du ha tips til hvordan du kan spare penger? Her kan du lese alt vi skriver om tema «økonomi».

1. Oppbevar maten riktig

En av de aller beste måtene å utvide levetiden til maten din, er, kanskje ikke overraskende, å oppbevare den riktig. Det varierer for eksempel veldig fra råvare til råvare hvordan den helst bør oppbevares. For eksempel skal ikke avokado eller løk oppbevares i kjøleskap, da kan de få frostskader. Derimot skal blant annet epler og druer i kjøleskapet. 

Les også: Dette er grønnsakene og frukten som ikke skal i kjøleskapet.

genialt
3 stk vakuumbeholdere i glass

3 stk vakuumbeholdere i glass

Beholderen sørger for at maten holder seg frisk opptil fem ganger lenger takket være det medfølgende vakuumlokket.
Sjekk prisen her

Kjøtt og fisk skal ha det kaldere i kjøleskapet enn frukt og grønt, og den optimale temperaturen på kjøleskapet ditt skal være mellom 2 til 4 varmegrader. I følge denne artikkelen fra Bergens Tidene bør du oppbevare kjøtt og fisk nederst i kjøleskapet, da varme stiger oppover. 

Samme artikkel anbefaler også å oppbevare asparges som om de var blomster, ved å sette dem i vann. Du kan også surre den nederste delen av aspargesen i et vått kjøkkenhåndkle eller lignende. 

Det er også en rekke typer mat som ikke bør oppbevares ved siden av hverandre, som løk og potet, da de slipper ut gasser som forkorter levetiden til hverandre.

2. Handle med en plan

Legg opp en plan for flere middager og andre måltider av gangen, og tenk gjennom hva du kan kjøpe som kan brukes til flere av måltidene. Om du for eksempel skal lage noe som krever en halv boks med rømme, er det lurt å planlegge et måltid som bruker opp den resterende halvparten. 

3. Frysing

En god og romslig fryser er kanskje det lureste å ha om du er opptatt av å få maten din til å vare lenger. Selvsagt har mat i fryseren også en viss holdbarhetstid, da kulden sakte men sikkert bryter ned celleveggene i maten, men likevel varer mat i fryseren ofte lenger enn tiden man bruker på å bruke den opp. 

Mitt aller beste råd er å lage store porsjoner av sauser og lignende som du spiser ofte. For eksempel er kjøttsaus til pastaretter helt ypperlig å lage en svær gryte av, for å så fryse det ned i porsjonsstørrelser. Kjøp rektangulære plastposer med lynlås, og frys sausen ned i flak. Da tar de opp minimalt med plass, og kan plukkes ut av fryseren etter behov.

Her har vi skrevet om hvilke matvarer man kan fryses og ikke fryses.

Genialt
FoodSaver V-2860

FoodSaver V-2860

Denne øker holdbarheten på maten
Pris nå: 1 490 kroner hos NetOnNet
Her får du den til laveste pris

De fleste dagligvarebutikker i dag har gjerne en datohylle med mat som er i ferd med å gå ut på dato. Har du flaks kan du gjøre et kupp, særlig om du finner kjøttvarer til halv pris. Det kan du slenge rett i fryseren når du kommer hjem, og dermed kan du hente det opp igjen senere. 

Usikker på hvordan du best tilbereder maten? Slik velger du riktig stekepanne.

4. Merk rester tydelig

Om du sitter igjen med middagsrester, er det viktig å merke det godt med innhold og tilberedingsdato. Da slipper du å havne i en situasjon hvor du er i tvil om den er spiselig, og det blir enklere å ta en vurdering på om man kan ta vare på maten eller kaste den. Vi har vel alle funnet ubestemmelige matrester bakerst i kjøleskap og fryser før, og det frister sjeldent med et slikt «mysteriemåltid».

5. Bruk sansene

Om du har oppbevart maten riktig, er det ofte slik at mat fortsatt har litt å gå på etter best før-datoen eller siste forbruksdag. Svært mange kasserer mat bare de ser at man har gått over best før-datoen, men her gjelder det å bruke hodet. I tillegg til nese og øyne. Om maten lukter og ser ut som den ellers ville gjort, er den også spiselig. 

Det er vel dette man kaller «sunt bondevett», men det er mange der ute som slavisk følger datoen på emballasjen, og som synes det er skummelt å skulle ta sjansen på om maten er holdbar eller ikke. Lukter den ikke skummelt, er det som regel ikke det heller!

Denne artikkelen fra Matvett.no gir en fin oversikt over hva man bør huske på.

6. Kok kraft på matrester

Uansett hvor flink man er til å bruke opp maten man har i kjøleskapet, ender man ofte opp med litt rester. Heldigvis er grønnsaker som begynner å se litt slappe ut helt ypperlige å koke kraft på! 

Om du I tillegg tar vare på beinrestene etter du har spist helgrillet kylling eller lignende, har du plutselig ingrediensene til en god kyllingkraft. Litt gulrot, selleri, løk og en kyllingskrott, og vipps har du nesten alt du trenger til en god kyllingsuppe. 

Når man piller og spiser reker, ender man også opp med store mengder rekeskall til overs, som de fleste hiver rett i søpla. Om du derimot putter de i fryseren, kan du hente de opp igjen og koke herlig skalldyrkraft på dem. Les mer om kraftkoking hos MatPrat.