Trøtt og sliten? Det kan skyldes kroppens «hemmelige» pausemodus
Er du konstant sliten til tross for flere tiltak og endringer? Da kan det hende kroppen din har satt energien din på pause, og dette er grunnen.
– Vi spiser nok kalorier, men får ikke nok energi allikevel, skriver lege og psykiater Gunhild Melleby i boken sin «Hvorfor er jeg så sliten».
Hva skyldes det at vi, til tross for at vi spiser nok, ikke ser ut til å få mer energi? Da vi snakket med Melleby om den nye boken hennes kom det frem at kroppen i enkelte tilfeller faktisk setter energien på pause, noe som kan gjøre deg trøtt og sliten. Vi spurte Melleby hvorfor og hva som skjer når kroppen setter energiproduksjonen på pause.
Hva kan bremse kroppens energiproduksjon?
– Det handler om at for at vi skal få energi som cellene kan bruke så må sukkeret og fettet i maten vi spiser gjøres om til ATP. ATP er cellenes drivstoff i mitokondriene, og mitokondriene er cellenes kraftstasjon.
Dette, forteller Melleby, betyr at selv om vi stort sett spiser nok kalorier, så er det andre årsaker til at de ikke klarer å omsettes til nok energi.
– Dette kan rett og slett handler om at energiproduksjonen settes ned dersom mitokondriene opplever at vi er utrygge.
Hun forklarer at en av mitokondrienes viktige forsvarsmekanismer er at de sjekker om vi er i et trygt miljø, ellers settes energiomdannelsen på sparebluss til vi er tryggere.
– Kommer vi ikke ut av dette så blir det dårligere energiproduksjon og da vil vi ikke lage nok energi, forklarer Melleby.
Dette er den største energityven for de fleste av oss.
Hvorfor er jeg så sliten?
Utmattelse er ofte et resultat av langvarig eller kronisk stress
Teorien, som kalles for GAS (General adaptation syndrome), var det lege og forsker Hans Selye som kom opp med. Under et forsøk på rotter oppdaget han at det dukket opp en rekke fysiologiske forandringer hos rottene etter stressende episoder. Dette mente han at ikke var en isolert tilfelle, men snarere den typiske responsen på stress. Stadiene kalte han alarm, motstand og utmattelse.
– Utmattelse er med andre ord ofte et resultat av langvarig eller kronisk stress. Å kjempe med stress over lengre tid kan tappe deg for fysiske, emosjonelle og mentale ressurser til det punktet hvor kroppen din ikke lenger har styrke til å håndtere stress. Du kan føle deg håpløs eller gi opp, skriver Healthline. De ramser opp en rekke tegn på utmattelse som inkluderer:
- Tretthet
- Utbrenthet
- Depresjon
- Angst
- Redusert toleranse for stress
Melleby forteller at dette kan skyldes alt fra for mye stress på jobb, uheldig mat, ubalanse i tarmfloraen, at man ikke trives på jobb, er i et dårlig forhold eller har det vanskelig.
Lege: Derfor er vi tykkere, trøttere og sykere enn før.
Hvordan få mer energi?
– De viktigste faktorene som påvirker hvordan ATP fungerer er trening og bevegelse. Når jeg er ute og løper og må gi på litt ekstra så merker mitokondriene at her må de skape mer bensin for å holde tritt, og da oppjusteres antallet mitokondrier og effektiviteten til hver enkelt av dem.
Melleby legger likevel til at om du er helt på felgen så skal du ikke rett ut og løpe for å øke antallet mitokondrier. Hun forteller at mens bevegelse alltid er viktig, må man også huske å legge lista der hvor man er.
– Gå for eksempel korte turer til postkassa om det er det du orker. Man kan også ende med å overtrene og mange flinke mennesker gjør nok dette. Mange trener masse, men har ikke nok tid til å restituere i mellom. Her er det derfor viktig å pushe deg litt, men så restituere. Det er ikke i styrkerommet at musklene vokser, det er mellom øktene.