Trines matblogg deler sine beste middagstips til ukemenyen
Hvordan ukeplanlegger egentlig Trines Matblogg sin egen ukemeny? Hvilke middager er hennes favoritter og hva er hennes beste middagstips?
Står du også fast når det kommer til planleggingen av ukesmenyen? Uteblir inspirasjonen til middagene slik at selve ukesplanleggingen blir mer stressende enn den blir billig og effektiv? Vi spurte Trine Sandberg, som står bak bloggen Trines Matblogg, om hennes beste tips til ukesplanleggingen!
Trine har delt ukemenyer på bloggen sin helt siden høsten 2010, og til sammen mer enn 725 ukesmenyer. Nå er hun aktuell med boken Trines beste Ukemenyer og under deler hun sine beste tips til hvordan du ukeplanlegger selv, samt to av sine mest populære oppskrifter.
– Man kan også spare både tid og penger på å skrive handleliste
Hvorfor planlegge ukesmenyer?
– For de aller fleste så er hverdagen travel. Vi har gjerne også ganske forskjellige dager. Noen dager skal barna på trening og andre dager skal man kanskje ha gjester, da kan det være fint å ha en plan på middagene for uka i forkant. Man kan også spare både tid og penger på å skrive handleliste (og å holde seg til den), og ikke gå på butikken når man er sliten eller sulten, for da kan det fort ende opp med impulskjøp.
Sandberg forklarer at man kan gjør det billigere ved å sjekke hva man har hjemme fra før. Da kan man ta utgangspunkt i hva man har i for eksempel grønnsaksskuffen eller fryseren, og få brukt opp det man har, slik at man også unngår matsvinn.
Trines beste ukemenyer
Slik planlegger Trines Matblogg sin egen ukesmeny
– Selv så planlegger jeg i to runder, sier Sandberg.
Hun forteller at på torsdager så planlegger hun for fredag til mandag, og på søndager planlegger hun for de resterende dagene. Ukehandelen tar hun to ganger i uka, og da har hun ikke behov for flere handleturer.
– Mandagsmiddagen er ofte basert på rester fra helgen, eller noe vi har fra før.
Sandberg anbefaler også å ta en titt på aktivitetskalenderen og se hvilke dager man faktisk kan lager middag og hvilke dager man må ha noe kjapt eller rester av noe man har laget fra før.
– Man må jo også tenke variasjon jeg prøver å følge kostrådene til helsemyndighetene i ukemenyen. Derfor planlegger jeg 1-3 middager med fisk eller sjømat og 1-2 vegetarretter. Vil jeg lage retter som tar lengre tid, planlegger jeg disse til helgen.
Visste du at disse matvarene bremser fettforbrenningen?
Trines middagstips for billigst mulig hverdagsmiddager
Sandberg sier at du kan gjøre det billigere ved å bruke opp rester du allerede har.
– Lag potetsuppe av rester av poteter for eksempel, og spe på med rømmerester eller fløteskvetter du har igjen. Har du baconrester etter helgefrokosten kan du ha det på toppen.
Sandberg forteller at hun alltid prøver å legge opp ukene slik at det er et par billige retter i den også, og tipser om å ta utgangspunkt i billige ingredienser.
– Pasta, bønner og linser er eksempler på ingredienser som metter godt og som er rimelige i innkjøp.
Sandberg forteller at supper vanligvis er ganske rimelige retter, og sier at her er det mye man kan gjøre. Hun drar frem gulrotsuppe, søtpotetsuppe, tomatsuppe, gjerne med rester av fisk, reker, og kjøtt, som eksempler på supper som er enkle og billige.
– Har du et par bokser med hermetiske tomater og litt buljongpulver så har du en billig middag der og da. Og har du et tørt brød du ikke får spist opp, kan du ha over litt olje og godt krydder og lage hjemmelagede krutonger i ovnen. Eller du kan koke ett egg eller to og ha i suppa. Det trenger med andre ord ikke å være så dyrt å lage middag hver dag.
Visste du at dette er grunnen til at noen fryser mer enn andre?
Trines Matblogg deler sine beste tips til en billig ukemeny
– Jeg tenker at hermetiske tomater, hermetiske linser og hermetiske kikerter er ingredienser med lang holdbarhet som fort kan bli til en enkel rett sammen med litt rester, fond eller buljongterning av kylling eller grønnsaker.
Sandberg nevner også sitron som er en fin smaksforsterker, og foreslår å også ha matfløte, hvitløk, løk, paprika, chili eller chiliflak.
– Dette er holdbare ingredienser som fort blir en rett. En god olivenolje og en god olje å steke i bør man også ha.
Airfryer: Disse er best i test!
Trines oppskrift på fransk kyllingform og fiskesuppe er gjengangere
Hvor finner du inspirasjon til din egen ukesmeny? og Hva er dine go-to oppskrifter på en ukesmeny?
– Ukesmenyen min setter jeg sammen med sønnen og mannen min for å få med deres ønsker. Jeg blir også inspirert av sesong og hva jeg har i kjøleskapet.
Sandberg forteller at hos dem så er «Verdens beste fiskesuppe» er en gjenganger. Det er også en veldig populær oppskrift på bloggen hennes. I tillegg har de noen fiskeretter, curryretter og kyllingretter de ofte går for, som blant annet hennes franske kyllingform.
– Jeg bruker også ofte å eksperimentere og teste nye ting når jeg lager middager hjemme, og blir retten god så lager jeg den kanskje på bloggen noen uker etter.
Derfor er støpejernsgryten kongen av kjøkkenet.
Trines matbloggs tips til en ukemeny med mindre kjøtt
Sandberg foreslår å tenke at du fortsatt kan spise kjøtt, men heller fokusere på hvordan du kan spise litt mindre av det.
– I tacoretter eller gryteretter med kjøttdeig for eksempel, kan du erstatte noe av kjøttet med hermetiske linser. På den måten spiser du fortsatt kjøtt, men mindre av det, og sannheten er at du sannsynligvis ikke merker forskjell.
Sandberg tipser også om at man ofte kan redusere kjøtt- og kyllingmengden i gryteretter ved å erstatte kjøttet med litt mer av grønnsakene og en annen proteinkilde, og eventuelt legge til et annet tilbehør eller en salat som metter.
– Du kan også lage masse gode salater med bare litt, eller ikke noe kjøtt. Her kan du heller ha sprøsteke kikerter for litt crunch.
Hun avslutter med å legge til at man ikke trenger å kutte ut rødt kjøtt, men redusere mengden kjøtt pr. porsjon og heller legge til et ekstra tilbehør, og kanskje redusere hvor ofte man spiser det.
Kjøttfritt middagstips fra Trines matblogg: Oppskrift på Chili sin carne.