Psykiateren svarer: Hvorfor er jeg så sliten?
Blir hverdagens krav og oppgaver for mange, og energien på bunn? Psykiater Gunhild Melleby forteller hvorfor så mange av oss er så slitne.
– Lurer du på hvor kreftene har tatt veien, og hvorfor du så ofte kjenner deg sliten og utilstrekkelig? Opplever du at hverdagen har tatt kontroll på deg i stedet for at du selv har regien i eget liv? spør lege og psykiater Gunhild Melleby i boka si «Hvorfor er jeg så sliten?».
Vi spurte Melleby hvordan vi får tilbake energien og ikke minst, hva det er som gjør oss så slitne?
Er vi mer slitne nå enn hva vi var før?
– Jeg har litt inntrykk av det. Vi er mer sykemeldte og i tillegg mer sykemeldte på grunn av litt diffuse diagnoser, svarer Melleby.
Hun legger til at hverdagen nå gjerne består av et høyere stressnivå og færre gode pauser.
– Det kan vel også skyldes en forventning om å være veldig effektiv hele tiden. Du skal for eksempel ikke bli sett på kontoret med beina høyt. Vi er alle veldig opptatt av å være effektive og ha høy produksjon. Mange kan også tro at det er høyere forventninger til dem på jobb eller hjemme enn det egentlig er. Vi legger et press på oss selv til å skulle levere helt perfekt på alle fronter av livet, men så er det ingen som forventer det av oss, sier Melleby.
Hun legger også til at mange kanskje tror at de hviler når de sitter på telefonen og «chiller», så stemmer ikke dette.
– Sosiale medier som for eksempel TikTok er veldig stimulerende, så selv om man sitter helt i ro så er det veldig og utmattende for hjernen. I tillegg har vi har jo ikke de vanlige pusterommene i hverdagen. Før hadde vi pause når vi satt og ventet på bussen eller stod i kø på butikken. Nå har vi ikke det.
Lege: Derfor er vi tykkere, trøttere og sykere enn før.
Hvorfor er jeg så sliten?
Stress er den største energityven for de fleste
Melleby forteller at slitenheten kan skyldes flere faktorer, men at det gjerne skyldes en mismatch mellom energiomsetning og energiforbruk, og legger til hva som er den største energityven for de fleste:
– Stressbalanse, men i ordet «stress» ligger det mye og ikke bare dårlig tid og tidsklemma. Dette kan også være et dårlig kosthold, noe som også skaper stress i kroppen. Stress kan også handle om vanskelige relasjoner på jobb eller hjemme. Det kan være positivt stress, som jo er bra, men vi trenger uansett pauser innimellom for at stresset ikke skal hope seg opp og bli skadelig for oss.
Hun sier at energityvene kan være alt fra stress i livet, for lite søvn og tanker eller følelser som sliter en ut, til en lavgradig inflammasjon i kroppen, ugunstig tarmflora, ustabilt blodsukker, hormonelle ubalanser eller vitaminmangler.
– Når vi er slitne så hjelper det ofte å hvile litt slik at vi føler oss bedre, men så er det noen som er så slitne at selv med en hvil klarer de ikke helt å hente seg inn. Det er viktig å ta slitenheten på alvor, fordi over tid kan det føre til at vi blir syke dersom vi ikke tar grep. (Det kan handle om alt fra et ugunstig kosthold, til at vi står i for mye stress uten å ha gode stressmestringsteknikker.)
Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen.
7 energityver
Melleby sier at det som gjør oss slitne og det som gjør oss syke ofte henger sammen og sier at når vi skal se på hvorfor vi er så slitne så må vi se på hva som ikke fungerer av disse og om det kan finnes en underliggende årsak. Hun ramser opp 7 mulige og vanlige energityver:
- Ubalanse i tarmfloraen som kan føre til en lavgradig inflammasjon
- Negative tanker og følelser
- Usunn mat kan skape stress og stjele energi. Det skaper en ubalanse i tarmfloraen og en lavgradig inflammasjon og et ustabilt blodsukker. Næringsfattig mat kan stjele energi fordi du ikke får med viktige plantestoffer og vitaminer og da må kroppen stjele stoffer fra lagrene våre for å få ting til å gå rundt.
- For lite søvn: Folk tar ikke dette nok på alvor. Vi holder oss våkne med alle stimulantene, og vi sover i snitt to timer mindre nå enn for 100 år siden.
- For mye stress
- Stillesitting
- Hormonell ubalanse
Stillesitting er en energityv
Melleby forteller at stillesitting også er en energityv.
– Man tenker gjerne at bare man hviler nok så henter man energien tilbake, men der er det to fallgruver. Hviler man kroppen så hviler man ikke nødvendigvis hjernen, så her er det viktig å se på hvordan vi hviler og hvorvidt vi egentlig lader batteriene på en god måte.
Hun forklarer at når hvile ikke fungerer, så kan energiomsetningen i kroppen ha blitt dårlig. Dette forklarer hun med at det å bevege oss faktisk kan være noe av det som skaper mer energi og legger til at balansen mellom stress og hvile derfor er veldig viktig.
– Ved å presse seg selv litt innimellom, enten med trening eller andre stressorer, kan vi bli mer robuste og tåle å stå i mer av stresset som livet kaster i mot oss. Det mister vi om vi ikke noensinne kjenner på stress.
Eksperten svarer: Er det egentlig slik at noen legger lettere på seg enn andre?
Kvinner kan være litt mer sårbare
Melleby sier at det muligens er litt stigmatiserende, men at hun har inntrykk av at det oftere er damer som er mer utsatt for autoimmune sykdommer enn menn. Dette forteller hun at kan ha med både genetikk eller hvilket ansvar kvinner tar på hjemmebane å gjøre.
– Vi er mer utsatt for å bli påvirket negativt av stress. Dette kan også skyldes hormoner, for de påvirker også kroppen i stor grad. Kvinner kan være litt mer sårbare og det er derfor enda viktigere å ta hensyn til hvor man er i syklus og i livet. Tenker man litt smartere her kan man unngå å bli utslitt, forklarer hun.