Løpetreneren tipser: Løpetrening for deg som er over 60
Hvilke muligheter har du som er passert 60 år og er glad i løping? Løpetrener forteller hvordan du kan opprettholde løpetreningen!
Hvilke muligheter har du som er passert 60 år og er glad i løping?
«Selv om du ikke er 25 lengre så er det fortsatt store muligheter
for å opprettholde en god form når du trener løping i voksen alder»
Løpeguide for deg som er over 60 år: Løping for livet
Det å være over 60 betyr ikke at du må gi opp løping eller fysisk aktivitet. Tvert imot, det kan være en tid der du nyter treningen mer enn noen gang, samtidig som du opprettholder en god helse og form.
Med riktig tilnærming kan du fortsette å løpe og trene stort sett slik du vil langt inn i 70- og 80-årene. Her er noen nøkkelpunkter som kan hjelpe deg med å holde deg skadefri og nyte løpingen i mange år fremover.
Utstyret som er best i test, løpetrenerens anbefalinger og triks, og gratis treningsprogram; Her finner du alt vi skriver om løpetrening!
1. Tren med lav risiko
Når du blir eldre, er det viktig å tilpasse treningen for å minimere risikoen for skader. Dette innebærer:
Løp oftere på mykt underlag: Velg oftere stier, skogsbunn eller tredemølle for å redusere belastningen på leddene i tillegg til turene dine på hardt underlag. Balansen her er viktig.
Vær oppmerksom på kroppen din: Kjenner du en liten smerte eller ubehag? Ta det som et tegn på å justere intensiteten og legg inn alternative treningsaktiviteter – eller ta en pause.
Oppvarming og nedtrapping: Bruk ekstra god tid på oppvarming før løpeturer og nedtrapping etterpå. Dette hjelper kroppen med å forberede seg på aktivitet og restituere etterpå.
Er det slik at alle kan få runner’s high?
2. Øk hyppigheten, senk intensiteten
Med alderen blir det viktigere å trene regelmessig, men med moderat intensitet:
Flere, men kortere økter: I stedet for å løpe lange, intense økter, prøv å løpe oftere, men med lavere intensitet. Dette bygger utholdenhet og styrke uten å overbelaste kroppen.
Blandet trening: Inkluder også rolige gåturer, sykkelturer eller svømming. Variasjon i treningen reduserer belastningen på de samme musklene og leddene, og bidrar til generell helse.
Skal du løpe et maraton?
For enkelte deler av året, eller om du skal delta på lange løp, er man likevel nødt å legge inn noen lengre og mer krevende løpeturer, men vær forsiktig.
Løpesko til asfalt: Disse er best i test til dame og herre i 2024.
3. Lær deg å Evaluere Ofte
Selvevaluering er nøkkelen til å unngå skader og tilpasse treningen din over tid:
Lytt til kroppen: Hver uke, ta en ærlig vurdering av hvordan du føler deg. Er du mer sliten enn vanlig? Har du nye smerter? Dette er signaler om å justere treningen. Forøvrig er dette noe absolutt alle kan tenke på inne i mellom – blir man skadet er det dessverre litt sent å tenke på.
Logg treningen: Før gjerne dine økter inn i en treningsdagbok for å notere øktene dine, hvordan du føler deg, og eventuelle vondter, småskader eller ubehag. Dette hjelper deg å oppdage mønstre og justere før det oppstår skader.
4. Øk fokus på restitusjon
Hvile og restitusjon blir stadig viktigere med alderen:
Søvn: Sørg for å få nok søvn hver natt, da det er avgjørende for restitusjon og generell helse. Det er når du sover kroppen reparerer seg best.
Riktig ernæring: Spis næringsrik mat som støtter muskelreparasjon og energi. Inkluder proteiner, sunne fettsyrer, og masse frukt og grønnsaker. Gjør dette til fast rutine hver dag, da er det greit å inne i mellom også spise noe som ikke er definert som sunt – god balanse er smart, uten å utelukke det som er mat man kan kose seg med fra tid til annen.
Aktiv hvile: På dager du ikke løper, kan lett stretching, yoga, eller rolig gange hjelpe med restitusjonen uten å overbelaste kroppen. Bevegelse er smart – noen velger også å trekke bildekk med en sele rundt ryggen, dette er god helhetlig styrketrening.
Det er ikke melkesyre du får når det gjør vondt!
5. Nyt løpingen med realistiske forventninger
Det er viktig å akseptere at kroppen endrer seg med alderen, men det betyr ikke at du ikke kan nyte løping:
Sett realistiske mål: Kanskje handler det ikke lenger om å sette personlige rekorder, men heller om å opprettholde en jevn treningsrutine og nyte prosessen. Startet du sent med trening så er det flere som også kan sette egne rekorder selv etter man har passert 60 år!
Husk å feire dine små og store seire: Hver løpeøkt du gjennomfører er en seier i seg selv, og ja det kan høres banalt ut men det er viktig å opprettholde positiv mentalt selvsnakk. Feir de små øyeblikkene av fremgang og nyt følelsen av å holde deg bevegelig og i god aktivitet.
Derfor mener løpetreneren at løping er livet.
Oppsummering: Løping for Livet
Selv om du ikke er 25 år lengre, betyr det ikke at du må gi opp løping. Tvert i mot, det er gode muligheter til å både opprettholde form og oppleve mye glede med løpskoene også når man er godt voksen.
Med en tilpasset tilnærming som fokuserer på lav risiko, hyppigere men roligere økter, regelmessig evaluering, og riktig restitusjon, kan du fortsette å nyte løpingen langt inn i alderdommen.
Husk, nøkkelen er å lytte til kroppen din, justere treningen etter behov, og viktigst av alt, fortsette å løpe med glede og entusiasme.