Løpetreneren svarer: Hvorfor blir jeg ikke raskere?
Løpetrener Andreas Gossner svarer på spørsmålet flere løpere stiller seg i perioder; Hvorfor blir jeg ikke raskere? Dette må du vite!
«Noe negativt kan også være noe positivt»
Opplever du at du ikke blir bedre til å løpe? Alle løpere, uansett nivå, møter på perioder hvor treningen ikke gir de ønskede resultatene. La oss være totalt transparente og ærlige her – det kan være meget frustrerende, men det er viktig å huske at dette er en del av prosessen.
Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!
Tenk positivt og stol på deg selv
Trening går aldri i en rett linje fra start, eller bare opp-opp-opp. Ofte går den litt opp, litt ned og litt til siden før progresjonen igjen peker oppover.
La oss se på noen nyttige tanker og tips for å håndtere slike perioder og for å komme sterkere tilbake.
Stol på prosessen
Løpetrening er en langsiktig prosess, og resultater kommer ikke alltid umiddelbart. Det er viktig å stole på treningsplanen din, selv når fremgangen ser ut til å stoppe opp.
Utholdenhet og tålmodighet er nøkkelfaktorer i å oppnå suksess. Treningsplatåer er vanlige, og som regel midlertidige. Ofte er det bare et spørsmål om tid før du igjen opplever at det går fremover.
Pass på å ikke trene med ekstra høy intensitet i perioder der du opplever lite eller ingen respons på treningen din.
Våg å ta ekstra hviledager
Noen ganger er det viktigere å lytte til kroppen enn å følge treningsplanen slavisk. Hvis du føler deg sliten eller overtrent, ikke vær redd for å ta én eller flere ekstra hviledager.
Kroppen trenger tid til å restituere seg for å kunne prestere på sitt beste. Selv midt i en intensiv treningsperiode kan ekstra hvile være det som trengs for å komme seg videre.
Løpeprogrammet du trenger om du vil bli flink til å løpe!
Be om hjelp fra en PT eller coach
Når treningen ikke gir ønskede resultater, kan det være nyttig å kontakte en personlig trener eller coach. De kan hjelpe deg med å kartlegge treningsrutinene dine, gi verdifulle tilbakemeldinger og justere planen etter behov.
En ekstern vurdering kan gi nye perspektiver og identifisere områder og måter du kan trene annerledes på. En endring i treningen trenger ikke være mer eller tøffere trening, flere ganger har det vist seg at en eller to endringer alene kan gi fremgang.
Praktiske tips
Analyser treningen: Se tilbake på treningsøktene dine for å identifisere eventuelle mønstre eller feil. Er det noe du kan justere?
Variasjon: Variasjon i treningen kan bryte monotoni og hjelpe deg å unngå platåer. Prøv nye treningsformer, intensiteter eller terreng.
Hvile og restitusjon: Sørg for at du får nok hvile og at restitusjonen er god nok. Dette inkluderer både fysisk og mental hvile.
Kosthold: Et helt normalt, balansert og næringsrikt kosthold er nok for å bidra til at treningen og restitusjonen gir godt utbytte. Sørg for at du får i deg riktig næring til rett tid.
Mentalt fokus: Bevar roen og hold en positiv holdning og husk hvorfor du startet. Indre motivasjon kan være en kraftig driver gjennom tøffe perioder.
Dette er årets beste løpesko til asfalt i 2024!
Sørg for å være positiv
Å oppleve uønsket fremgang i treningen kan være demotiverende, men det er en del av reisen. Slik har de aller, aller fleste det. Og husk, det er verre om du blir skadet – dette blir bedre med tålmodighet.
Husk at alle løpere møter utfordringer, og det er hvordan du håndterer disse utfordringene som bestemmer din suksess. Ved å stole på prosessen, gi kroppen tid til å hente seg inn, og å søke hjelp når det trengs, kan du overkomme platåene og fortsette å utvikle deg som løper.
Lykke til, og husk at vi heier på deg! Med riktig tilnærming og holdning, vil du snart se fremgang igjen.