Løpetreneren forklarer: Hvordan bli veldig god med intervalltrening?
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller om intervaller samt hvordan du blir veldig god til å løpe med intervalltrening!
Intervalltrening er en viktig og effektiv måte å øke løpeformen på. For å få så godt som mulig utbytte er det viktig å følge noen grunnleggende prinsipper.
Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.
Hvordan maksimere effekten av intervalltrening?
Her er tre nøkkelpunkter for å maksimere effekten av intervalltrening:
1. Når du trener med kontroll
Kontroll er avgjørende i intervalltrening. Det betyr at du holder deg innenfor passende intensitetssoner og ikke lar deg rive med av å presse for hardt for tidlig.
Tren deg opp til å utvikle egenskapen til å lytte til kroppen, og å være bevisst på teknikken din under gjennomføring. Trening med kontroll reduserer også risikoen for skader og sikrer at du får mest mulig ut av hver økt.
Å løpe med kontroll handler om flere oppgaver, en av de viktigste er å avslutte litt før du selv kanskje ønsker. Avslutt gjerne økten når du er i toppen av pulssone 3.
Hvordan trener man intervaller for å bli en god løper?
2. Når du trener etter en plan
En godt strukturert treningsplan gir retning og formål. Planen bør inkludere ulike typer intervaller – som korte, lange, og bakkeintervaller -alle tilpasset dine mål og ditt nivå.
Å følge en plan sikrer variasjon og progresjon i treningen, og hjelper deg med å forberede deg til spesifikke løp eller konkurranser.
En treningsplan er, eller bør kanskje være, progressiv slik at du starter moderat på et program. I løpet av programmet øker intensitet og belastning, frem til målet ditt. Etter målet ditt (er nådd?) så starter du på nytt igjen, og bygger deg opp fra moderat igjen og oppover.
Gratis treningsprogram – Cardio med 4×4 intervaller.
3. Når du trener strukturert
Strukturert trening innebærer å ha faste rutiner og å gjennomføre intervalløktene regelmessig. Planlegg aller helst å gjennomføre intervalløkter på samme dag og samme tidspunkt hver uke.
Dette skaper en stabil treningshverdag, der du gradvis bygger opp kapasitet og utholdenhet. Du får etterhvert en mer robust kropp som tåler raskere økter.
En strukturert tilnærming inkluderer også tilstrekkelig hvile og restitusjon mellom øktene, slik at kroppen får tid til å tilpasse seg treningsbelastningen.
Geriljakardio: – Den eneste intervalltreningen du trenger!
Kort oppsummert om intervalltrening
Intervalltrening handler på en enkel måte om at du rundt 80% løper intervallene dine kontrollert, og de siste 20% om å spisse formen inn mot målet ditt.
Ved å trene med kontroll, følge en plan, og holde treningen strukturert, kan du maksimere effekten av intervalløktene og oppnå dine løpemål mer effektivt.