Løpeeksperten svarer: Hva gjør man når man mister motivasjonen?
Hva gjør du når du har mistet motivasjonen til å løpe? Løpetrener Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hva du kan gjøre!
Jeg har mistet motivasjonen til å løpe! En av våre lesere gir uttrykk for frustrasjon men finner ikke motivasjonen på egenhånd. Kanskje kan vi belyse og legge til rette med denne ukens noe spesielle svar?!
Leserspørsmål: Hva gjør jeg når jeg har mistet motivasjonen til å løpe?
«Engang var jeg kjent som løpekvinnen blant venner og arbeidskolleger.
Joggeskoene mine var alltid innen rekkevidde, og fremgang i løpe-appen Strava, det var min daglige belønning. Men nå, med jobben, familien, venner, og stadig økende stress, har jeg knapt tid til å knytte skolissene, langt mindre å løpe. Hvor ble det av den motivasjonen? Hva skjedde med meg og mitt gode treningsmønster?
Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!
Bare en dråpe i havet av trenings-apati
Hver morgen, før solen har stått opp, er det en latterlig og evig kamp. Kampen står mellom meg og vekkerklokken. Den gamle meg ville ha vært ute på joggetur allerede, men nå? Nå vinner sengen alltid. Jeg trøster meg med tanken om at jeg ikke er alene. Alle har det vel sånn?
I Norge har over halvparten av befolkningen mistet motivasjonen til å trene. Jeg er bare en dråpe i havet av trenings-apati. Smilet av egen tolkning varer ikke lenge før den elendige samvittigheten tar overhånd. Men jeg får likevel ikke trent. Mitt nye treningsmønster er tydelig, og jeg er klar over det. Men jeg får ikke gjort noe med det.
Hvem har vell tid til sånt?
På kontoret er kaffen min nye bestevenn. Jeg ruller øynene i det kollegaen min prater om sitt siste maraton, for «hvem har vell tid til sånt?», tenker jeg mens jeg nipper til min fjerde kopp kaffe.
Ironisk nok vet jeg at trening ville redusert stresset, gitt meg mer energi og forbedret min generelle tilværelse. Jeg vet det. Jeg er klar over det. Det er ikke kunnskapen det står på. Det er bare det at nettopp den kunnskapen er begravet under en haug av jobb, og mailer som krever min «umiddelbare» oppmerksomhet. Jeg har ikke tid til å trene…
Dette tar løpingen til et nytt nivå om ambisjonen din er å løpe raskere!
Skal jeg slette Strava?
Tidligere brukte jeg trenings-appen Strava til å manøvrere treningene mine, se fremgangen og strukturere øktene mine.
Fortsatt sender Strava meg daglige påminnelser, som jeg konsekvent ignorerer. «Tid for en løpetur!», blinker den optimistisk. Jeg skroller forbi med et sukk, og minner meg selv på at jeg en gang hadde tid, energi og motivasjon. Nå er det en fjern drøm. For jeg har fortsatt er en drøm om å komme tilbake. Jeg vil bli i god form igjen, men ikke nå, jeg har ikke tid.
Jeg er klar over at min manglende motivasjon ikke bare påvirker min egen helse, kanskje ikke landets helse, eller er dette noe som kan påvirke alle? Lavere produktivitet, høyere sykefravær – det er ikke bare meg, det er et samfunnsproblem. Men akkurat nå, når jeg ser løpeskoene mine samle støv, klarer jeg ikke å finne motivasjonen. Kanskje en dag, men ikke i dag. Absolutt ikke idag.
Kan en «løpeekspert» hjelpe meg? Det tviler jeg på. Men, det er så langt jeg ønsker å dra det – jeg vipper over en mail til dere på Startsiden.no og Løpetrening.no som en siste utvei.
SÅ, kan dere trylle?
Så lite skal egentlig til før du opplever helsegevinstene ved aktivitet!
Hvordan finner man tilbake motivasjonen til å løpe?
Ja, det er klart vi kan hjelpe deg. Vi kan hjelpe absolutt alle. Det er banalt enkelt, og du kjære leser har allerede tatt det første steget ved å be oss om hjelp. Og vi har oppskriften, ja, vi har en av flere fasiter.
Hvordan komme i gang med treningen igjen?
- Definer ditt drømmemål for egen trening.
- Tidsfest målet ditt til å være om 12 måneder.
- Sørg for å sette av tid tre ganger hver uke til økter på 15 minutters løping.
Neste steg: Lag en treningsplan
- Legg de tre treningsøktene inn i kalenderen din (husk maks 15 minutters løpeturer per gang).
- Hver uke skal du løpe to av øktene dine så sakte at det blir flaut å møte naboen.
- En gang i uken skal du løpe 5 intervaller som hver varer i 60 sekunder og så skal du legge inn en gå-pause på 2 minutter mellom hver intervall.
Punkt 1 og 3 gir deg riktig struktur, men punkt 2 er det viktigste punktet.
Hvilken følelse skal jeg egentlig ha under trening?
Treningsperiode – progresjon
Når du har utført treningsplanen med tre treningsturer per uke i 4 uker, så øker du til 20-30 minutter på alle løpeturene. Intervalløkten blir på 5 intervaller á 2 minutter med 3 minutters gå-pauser mellom – og ikke glem oppvarming før intervalløktene.
Hvor er du om 12 uker?
Trening er en prosess og underveis vil du ha både gode og dårlige dager. Det er derfor svært viktig at du ikke trener for mye, og ikke mer enn treningsplanen tilsier. Om du skal løpe 15 minutter i flau fart? Ja, det skal du, men om 12 uker vil du allikevel være i meget god form.
Om 12 uker vil du ha akkumulert så mange økter, på så lav intensitet og med så god kontinuitet at du får en opplevelse av at det er hyppigheten og det at du trener, som gir deg fremgang. Det er ikke hvor fort og langt du løper, men at du faktisk møter opp på trening. Og da må du ha tid til å trene, og det starter med superkorte løpeturer helt frem til den dagen du om 12 uker kikker ned på klokken din og tenker; «oj, nå har jeg visst jogget i en time.» Det som da har skjedd er at kroppen din har adaptert og blitt sterkere, mer robust og du har trent opp hodet til et nytt mønster.
Hvordan har du fått det til? Jo, fordi du hadde et mål, en plan og du fulgte strukturen i planen din!
Lykke til – det gjelder også alle dere som kjenner dere igjen i denne historien.