Intervalltrening: Må man løpe intervaller for å bli en god løper?

En kvinne som jogger ved sjøen. Hun har på seg en beige treningstop, svarte tights, og en svart caps. Hun har også en smartklokke på håndleddet. Bakgrunnen viser flere badehus på Nesoddens kysststi, Oslofjorden og trær. Solen skinner, og det er en lys og fin dag. Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no gir deg svaret på om du egentlig må løpe intervaller for å bli god løper, samt hvor ofte du bær løpe intervaller etter hvor mange løpeøkter du har i uken.
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no gir deg svaret på om du egentlig må løpe intervaller for å bli god løper, samt hvor ofte du bær løpe intervaller basert på hvor mange løpeøkter du har i uken. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Løpetreneren svarer på hvorfor intervaller gjør deg til en bedre løper samt hvor ofte du bør løpe intervaller – alt etter hvor ofte du løper.

Når skal du løpe intervaller og hvorfor? Å løpe fort er morsomt. Løping handler om fart, men det handler også om å bli bedre og oppleve noen solide oppturer. Intervalltrening er morsomt og det er effektivt, men hvordan skal man utføre en god intervalløkt?

Det vil være forskjell mellom alle som løper, det finnes unntak på alle anbefalinger – så pass godt på at du finner en plan og en struktur som du synes er morsom. Det skal være gøy å løpe, det er det som er morsomt du får energi og drivkraft fra.

Vi har sett nærmere på intervalltrening for deg som løper 3 til 5 løpeturer i uken. Du kan nemlig få et solid utbytte av å løpe en intervalløkt i uken. Løper du 6 eller flere økter i uka så kan du gjerne løpe 2 intervalløkter per uke.

Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!

Når skal du løpe intervaller og hvorfor?

1. Ukentlig frekvens

Det anbefales å løpe intervaller én gang i uken. Dette gir deg tid til å restituere og forberede kroppens evne til å levere solid også til neste intensive økt.

Løper du intervaller basert på pulssoner så kan du normalt avslutte siste intervallen på treningsøkten i øvre del av pulssone 3, eller så vidt inn i pulssone 4.

Løper du intervaller der du styrer etter din indre følelse, så skal det siste intervalldraget havne på en følelse mellom behagelig og krevende.

Husk at du alltid bør kunne løpe 2 til 3 intervalldrag til når du avslutter økten.

2. Variasjon i treningen

Intervaller gir et annet stimuli enn rolige korte turer, og langturer. De bidrar til å forbedre din løpsøkonomi, løpefrekvens og pusteteknikk. I tillegg gjør intervalløktene deg vant til å løpe raskere.

Vanntette, med eller uten karbonsåle, demping eller støtte? Disse løpeskoene er best i test i 2024!

3. Juster etter følelse og dagsform

Det er viktig å styre farten basert på hvordan du føler deg den aktuelle treningsdagen. Hold igjen litt, slik at du alltid har overskudd etter økten. Når du avslutter en intervalløkt, bør du kunne ha løpt 2-3 intervaller til uten å være fullstendig utmattet.

Årsaken til at du bør holde litt igjen, og ikke løpe til du «henger over knærne» handler om å gi kroppen tid til å hente seg inn igjen slik at du blir klar til en ny treningsøkt raskere.

4. Trening versus konkurranse

På trening skal du trene, ikke konkurrere. Dette betyr at du ikke skal løpe så fort at du presser deg til det ytterste. Målet er å bygge opp et overskudd som du kan bruke på konkurransedagen.

Å trene på å løpe kontrollert handler vel så mye om at du disponerer de kreftene du har på en smart måte. Løper du med overskudd har du god kontroll, da har du en bærekraftig tilnærming til trening på.

Treningsprogram intervall: Hvordan trener man intervaller for å bli en god løper?

5. Langsiktig overskudd

Tenk på intervalltrening som en investering. Hvis du hele tiden tar ut overskuddet ved å presse deg for hardt, vil du ha lite igjen når det virkelig gjelder. Som å sette inn penger i banken, gir jevnlig og kontrollert trening deg et stort overskudd å ta ut på løpsdagen.

Stol på prosessen med kontrollert og hyppig trening.

Oppsummering

  • Løp intervaller én gang i uken.
  • Variér treningen for bedre løpsøkonomi og teknikk.

Tren sammen med andre

Hent inspirasjon både fra de som er bedre enn deg, og de som har et lavere nivå. På den måten er det enklere å enkelte økter løpe med håndbrekket på og få en intervalløkt billig men med bra utbytte. Andre økter kan du løpe med de som er nivået over, og finne ut om du har tatt et nytt nivå.

Styr farten etter dagsform.

Unngå å konkurrere på trening – spar det til konkurransedagen.

Bygg opp et overskudd gradvis for best resultat.

Intervalltrening gir mange fordeler, men nøkkelen er å gjøre det med kontroll og struktur for å maksimere prestasjonen på lang sikt.

En treningsklokke gjør intervalltreningen morsommere! Disse pulsklokkene er best i test i 2024.

Les mer på våre temasider: