Har du også lurt på hvordan du vasker ull? Vi bekrefter og avkrefter myter om ullvask, og forklarer hvor enkelt det egentlig er!
Er du som meg, ganske så nervøs når du setter på vaskemaskinen om den er fullstappet med ullplagg? Fordi det hver gang føles som om det er siste gang du ser den herlige ullgenseren eller flotte hjemmestrikkede ullsokken i sin opprinnelige størrelse? Ja, for garderoben til lekedukken til datteren min inneholder dessverre mange dyre ullpllagg fordi jeg har surret med det jeg trodde var temperaturen på ullvasken. Men visste du at det egentlig ikke er så vanskelig å vaske ull? Eller at det ikke er temperaturen som gjør at ull krymper?
Vi forteller hvordan du kan kokvaske ull, hvordvidt ull kan vaskes med andre tekstiler og om det stemmer at ull får lettere flekker enn andre tekstiler. Her er 5 myter og sannheter om ull.
1. Ull får lettere flekker
Riktig! Mens ull ikke blir enklere skittent så får det derimot raskere flekker. Eller riktigere sagt så får de raskere flekker som fester seg og ikke går bort. I hvert fall om man sammenligner flekker på ull med flekker på syntetiske tekstiler. Tipset er derfor å begynne fjerningen av flekken så fort den oppstår for å sikre at den ikke blir permanent.
Hvordan vaske ull: Håndvask, maskinvask og koking uten krymping!
2. Du må bruke vaskemiddel tilpasset ull
Riktig… til en viss grad. Vi skal forklare, men først tar vi for oss hva Thewoolchannel skriver at du i alle fall ikke må bruke.
– Ingen tøffe vaskemiddel, ingen flekkfjernere, og absolutt ingen blekemiddel, advarer de.
De fortsetter med å forklare at dette ødelegger ullfibrene ved å fjerne fibrenes naturlige oljer, noe som kan etterlate ullen tørr og sprø. De anbefaler derfor vaskemiddel som er tilpasset finere og mer delikate tekstiler.
– Ideelt sett så ser du etter en mild såpe som er så pH-nøytral som mulig. Dette kan være alt fra en fancy-ullsåpe til en baby-sjampo.
Steamery anbefaler vaskemiddel som enten er «tilpasset delikate tekstiler eller ull og silke fordi disse inneholder lanolin-olje som vil fungere som balsam og pleie ullfibrene.
– Vask av ull krever dessuten at vi har ullvaskemiddel, fordi vaskemidler med enzymer «spiser» ull, minner forskerne i artikkelen til Forskning.no om.
Dette ullundertøyet til dame er best i test!
3. Ull kan bare vaskes sammen med andre ullplagg
Myte! Det er også en ganske vanlig oppfatning om at en bare kan vaske ull med andre ullplagg. Dette fordi man er redd for både kryping og nupper, men en forskning gjennomført av norske SIFO avkrefter dette. Her ser nemlig forskerne bare en liten tendens og kun 0,5 prosent av ullen krympet ved blanding. Det var heller ingen synlige forskjeller med hensyn til nupping.
Du kan altså gjerne vaske ull sammen med andre materialer så lenge du passer på at vaskeprogram, temperatur og vaskemiddel er tilpasset nettopp ullklærne.
Bra for dem som svetter mye og renser luften? Her er 10 ting du ikke visste om ull!
4. Farger smitter lettere over ved høyere temperaturer
Myte! Jeg tenker alltid at jo høyere temperatur, jo større sjanse for at et plagg farger av på et annet, men det stemmer altså ikke. Ulike farger reagerer nemlig forskjellig ved ulike temperaturer. Det kan derfor være lurt å vaske klær sammen med lignende farger, og ikke minst vaske klær med intense farger separat første gangen de vaskes.
Dette ullundertøyet er best i test til herre.
5. Ull krymper om du vasker det på høye temperaturer
Så til selve storeslem av alle ull-myter. For det er en ganske gjengs oppfatning om at ull bare skal vaskes på 30 grader ellers krymper det, men stemmer det?
Nei, det er feil. Ull krymper nemlig ikke av varmen alene. Forskning.no skriver at det først er i kombinasjon med bevegelse at ull krymper. De siterer forskere som forklarer at temperatur ikke vil ha noen effekt så lenge ullplaggene ligger stille. Hadde du derimot økt temperaturen på vannet sammen med en hurtig sentrifuge ville både krymping og eventuelt toving være neste på listen. Du kan med andre ord kokvaske ullen din så lenge ullen får ligge helt i ro og ikke utsettes for bevegelse samtidig.