På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Myggstikk: Kjerringråd og andre tips til lindring av kløe

Bilde av nakken til en person som har flere kløende myggstikk. Her får du vite Hvorfor liker myggen noen bedre enn andre? Hva hjelper mot myggstikk? Kjerringråd for kløende myggstikk, og Hvorfor klør myggstikk?
De fleste av oss har opplevd å få et kløende, og ikke minst irriterende, myggstikk. Vi har samlet flere kjerringråd mot myggstikk samt forklarer hvorfor myggen liker noen mennesker mer enn andre. (Foto: Colourbox)

Myggstikk som klør er ikke et ukjent fenomen. Vi har samlet flere kjerringråd, samt svarer på hvorfor myggen liker noen mennesker bedre enn andre.

Lite er så irriterende som et myggstikk som klør. De små insektene surrer rundt etter sitt neste bytte, og når de først har fått deg som mål er det lite som kan gjøres enn å vente på det kløende stikket som står for tur. Heldigvis har vi ingen mygg i Norge som bærer farlige sykdommer, så i bunn og grunn er vi heldige at den eneste plagen vi får av myggen er en liten klump på huden som klør.

Det finnes dessuten flere råd som kan være med på å dempe kløen man opplever av det lille stikket. Vi har samlet både råd fra den medisinske verden, og flere kjente, og kanskje ukjente, kjerringråd på hvordan man lindrer kløen. Hvilke råd du velger å bruke er helt opp til deg.

Er du plaget av andre insekter? Her finner du alt vi skriver om tema «skadedyr.»

Hvorfor liker myggen noen bedre enn andre?

Har du noen gang følt at du blir spist opp av myggen mens andre ikke blir like mye plaget av den lille blodsugeren? Det finnes faktisk flere grunner til dette.

Karl-Martin Vagn Jensen, forskningsleder ved institutt for plantevern og skadedyr ved Aarhus Universitet i Danmark kan bekrefte at myggen liker noen mennesker bedre enn andre.

– Myggen tiltrekkes av CO₂ og varme. Det avgir alle mennesker. Men de tiltrekkes også av bestemte duftstoffer, som kan være forskjellige fra person til person, forteller Jensen til Forskning.no.

Nøyaktig hvilke duftstoffer det er snakk om har forskerne ikke funnet ut av enda.

NHI skriver om en studie publisert i Annals of Internal Medicine for noen år tilbake, som kom fram til at myggen foretrekker faktisk menn framfor kvinner. Og voksne framfor barn.

– Årsaken er trolig størrelsen på kroppen. Forfatterne bak studien skriver at større personer har en tendens til å tiltrekke seg mer mygg, kanskje på grunn av deres større relative varme eller utslipp av karbondioksid, skriver NHI.

Hva hjelper mot myggstikk?

Myggstikk som klør er et kjent fenomen, det finnes derfor flere produkter som skal lindre denne kløen. Vi har samlet tre populære produkter mot kløende myggstikk som du finner på apoteket. Selv om noen kjerringråd lindrer kløen, har nok midler fra apoteket større sjanse for å faktisk gjøre jobben.

På produkter fra apoteket vil det som regel også stå hvor lenge det er anbefalt å bruke dem før man eventuelt bør oppsøke lege. Dette kan være med på å for eksempel oppdage allergiske reaksjoner på stikk, og generelt gi en større trygghet.

Eurax 10% Krem 60 g

Eurax 10% Krem 60 g

Pris nå: 117 kroner hos Apotek For Deg
Her får du den til laveste pris

Aloe Vera er et kjent multiprodukt som kan brukes til det meste. Gelen virker svalende på for eksempel myggstikk, noe som er med på å lindre kløen. Den virker også lindrende på solbrenthet og andre utslett.

– Med unntak av aloe vera mot myggstikk, kan jeg ikke anbefale noen kjerringråd mot sommerplager, sier farmasøyt i Apotek 1, Eirik Rustan til Klikk.no.

aloe vera
AVIVIR Aloe Vera Gel Repair 98 %

AVIVIR Aloe Vera Gel Repair 98 %

Pris nå: 95 kroner hos Farmasiet
Her får du den til laveste pris

Kjerringråd mot myggstikk

Har du ikke et apotek tilgjengelig, eller av en annen grunn ikke ønsker å bruke klø-lindrende middel som Eurax, finnes det mange kjerringråd der ute på hvordan man kan lindre kløende myggstikk. Vi har tatt et dypdykk på internett for å finne alternative råd til hvordan du kan minske kløen.

Rådene vi har samlet er ikke garantert å fungere da disse er basert på personlige erfaringer og ikke er vitenskapelig bevist.

  • Forskning.no skriver om varme som en effektiv måte å lindre kløe på. Vi i villa har også skrevet om dette og sier en måte å bli kvitt kløen på er å varme en skje med varmt rennende vann før man presser den lett mot myggstikket.
  • KK skriver at eddik på en bommulsdott du legger på stikket kan være med på å lindre kløen.
  • De skriver også at å smøre honning på stikket kan dempe kløen da den har en betennelsesdempende effekt.
  • Australian Bodycare nevner et gammelt kjerringråd som sier at det å gni myggstikket med spytt hjelper. Om det faktisk funker kan de ikke si noe om.
  • I 2005 skrev NRK om en dansk variant som er å gni en sukkerbit fuktet med vann på myggstikket.
  • Et annet kjerringråd mange nevner når vi leter etter råd er å ta tannkrem på myggstikket.
  • Vi finner også flere som nevner det å gni en rå løk på myggstikket da dette skal ha en lindrende effekt.
  • Et annet populært tips er å kjøle ned myggstikket med en isbit.
  • Å bruke neglen for å sette et kryss på myggstikket er også noe noen sier funker for å lindre kløen.

Hvorfor klør myggstikk?

Har du noen ganger lurt på hvorfor et lite stikk fra en mygg kan bli en så stor plage?

Når en mygg stikker deg, injiserer den spytt i huden din for å forhindre at blodet koagulerer mens den suger blodet. Dette spyttet inneholder proteiner som kroppen reagerer på ved å frigjøre histaminer, som igjen forårsaker kløe og hevelse rundt bittstedet. Kløen er altså en del av kroppens immunrespons mot myggens spytt.

– Noen reagerer med allergiske reaksjoner på insektstikk, men hevelser og kløe betyr ikke nødvendigvis at du har fått en allergisk reaksjon, skriver LHL Astma og allergi.

Allergisk mot myggstikk?

Skulle du være så uheldig å få en allergisk reaksjon vil du kanskje oppleve svimmelhet, kvalme og tungpust.

– Noen kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp. Da er det viktig å kontakte lege så fort som mulig, skriver Astma- og allergiforbundet.

Hvis du lurer på om du kan være allergisk, kan du ta kontakt med legen din. Der kan du få utført en allergitest som kan bekrefte allergi mot insektstikk.

Hvordan holde myggen unna?

Myggen liker seg best der det er kjølig og fuktig, og dukker gjerne opp på kvelden. Så har du planer om å tilbringe sommerkvelden ute må du også påregne irriterende mygg.

Heldigvis finnes det produkter som kan hindre myggen i å komme i nærheten av deg. Under har vi samlet tre smarte løsninger for deg som vil holde myggen unna. Vi har også tidligere skrevet en utfyllende guide på triks som holder myggen unna.

myggjeger
Thermacell E55

Thermacell E55

Pris nå: 549 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris
myggnett
Insektsnett 1,3x1,3m

Insektsnett 1,3×1,3m

Pris nå: 218 kroner hos Globaltools
Her får du den til laveste pris
Myggspray
Autan Multi Insektspray 100ml

Autan Multi Insektspray 100ml

Pris nå: 119 kroner hos Apotera
Her får du den til laveste pris

TIPS: Bruk lyse klær

Visste du at myggen blir tiltrukket av mørke farger? Kler du deg i lyse klær vil du også bli mindre attraktiv for myggen.

– Mygg dør lett av dehydrering. Derfor kan lyse farger representere fare og få dem til å fly bort. Motsatt signaliserer mørke farger skygge det det sannsynlig vil være en mer tåelig temperatur og gjør at myggen kan bruke evnene sine til å finne et bytte, forteller entomolog Timothy Best til Vi i villa.  

Les mer på våre temasider: