Forbrukerrådet advarer mot utbredt valutafelle
Forbrukerrådet advarer: Utbredt valutafelle kan gjøre ferien dyrere. Vi forklarer hvordan du unngår tabben som lurer nordmenn for én milliard kroner.
Hvorfor betale mer enn du må? Forbrukerrådet advarer mot en utbredt valutafelle som lurer nordmenn for én milliard kroner i unødvendige gebyrer hvert år!
Vi har snakket med Gunstein Instefjord, som er leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet. Han forteller hvordan du enkelt unngår denne vanlige «fellen» som kan gjøre ferien dyrere enn nødvendig.
Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.
Hvordan unngå utbredt valutafelle i sommer?
Ofte når man betaler med kort eller tar ut penger i utlandet får man valget mellom å bruke lokal valuta eller norske kroner. Forbrukerrådet kommer med en tydelig oppfordring når du står ovenfor dette valget:
– Avvis tjenesten om å belaste i norske kroner. Velg heller den lokale valutaen. Da unngår du et påslag som ofte er på seks til sju prosent, forteller Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet har brukt en undersøkelse gjort av Sparebanken Vest i 2017 som utgangspunkt. Undersøkelsen viste at kundene som valgte å betale i norske kroner, i gjennomsnitt betalte 6,6 prosent mer enn om de hadde belastet kjøpet i lokal valuta.
En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser også at sju av ti har kjennskap til at det lønner seg å ta ut/betale i lokal valuta på ferie i utlandet. I aldersgruppen 18 til 30 år er det derimot kun halvparten som har kjennskap til hva som lønner seg.
Huskeregelen er derfor enkel: Alltid betal i lokal valuta.
Visste du forresten at du kan gjøre reisen ekstra trygg ved å bruke kredittkort? Her forklarer vi hvorfor det er anbefalt å bruke kredittkort når man reiser, samt hvilke som er best til dette formålet.
Hvorfor alltid betale i lokal valuta?
Når du betaler i norske kroner med bankkortet i utlandet er det butikken eller minibanken du gjør transaksjonen i som bestemmer valutakursen, og denne er ofte ikke i din favør. Betaler du derimot med lokal valuta er det banken din som gjør omregningen, og denne er mer riktig.
– Velger du å ta ut i den lokale valutaen, blir valutatransaksjonen omregnet i etterkant til norske kroner med et standardisert påslag på 1,75 prosent, forklarer Instefjord. Selv om dette kanskje høres dyrt ut er butikkens eller minibankens påslag nesten fire ganger så dyr.
Forbrukerrådet skriver at den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC kaller tjenesten hvor man kan velge valuta for lovlig svindel, og anbefaler derfor også alltid å betale i lokal valuta.
Dette landet er forresten kåret til årets reisefavoritt 2024!