Hva skal man velge av pass og nasjonalt ID-kort?
Hva skal man egentlig velge av pass og nasjonalt ID-kort? Vi har snakket med fungerende seksjonssjef i Politidirektoratet som forklarer forskjellene og hvem som bør ha hva.
I 2020 startet Norge å utstede nasjonale ID-kort, og i 2023 viser tall fra Politidirektoratet at rundt 400 000 ID-kort ble utstedt mot rundt 660 000 pass samme år. Men hva skal man egentlig velge av pass og nasjonalt ID-kort?
Vi har snakket med fungerende seksjonssjef i Politidirektoratet, Unni Norum, som forklarer forskjellene (og likhetene) mellom pass og ID-kort.
Vil du ha flere tips og triks til reisen? Da bør du sjekke ut samlesiden vår hvor du finner alle våre reisetips!
Pass eller nasjonalt ID-kort: Hva skal man velge?
– Både passet og ID-kortet er identitetsbevis som kan brukes for å dokumentere innehaverens identitet, sier Norum.
Forskjellene er derimot nokså enkle:
Pass
Passet er både et reisedokument og legitimasjon som kan brukes for å dokumentere hvem innehaveren er i en hver situasjon og overalt hvor hen reiser.
Nasjonalt ID-kort
Nasjonalt ID-kort med reiserett er gyldig som reisedokument ved reise til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land. Den reisende må selv sjekke hva som er gyldig reisedokumentasjon for landet hen skal reise til.
Kort forklart vil passet kunne brukes i hele verden, mens ID-kortet vil ha begrensninger og vil i all hovedsak kun gjelde i EU-/EØS-landene og Sveits. Hva man skal velge vil derfor avhenge av hvor man skal reise. Legg også merke til at et nasjonalt ID-kort også har kortere varighet med 5 år hvor pass varer i 10 år.
Hvorfor skaffe ID-kort hvis man har pass?
Tallene fra Politidirektoratet viser at blant de som søkte etter pass og ID-kort i 2023 var det 37% som søkte om begge samtidig. I teorien trenger man ikke ID-kort dersom man har pass, men mange velger likevel å skaffe seg begge.
– Nasjonalt ID-kort er et sikkert identitetsbevis og utstedes av politiet. Formålet med nasjonalt ID-kort er at innbyggerne kan få et offentlig utstedt identitetsbevis som kan brukes når innehaveren blir bedt om å dokumentere sin identitet (legitimere deg), for eksempel i banken, ved henting av pakker eller hos myndighetene, forklarer Norum og poengterer at det er frivillig å ha nasjonalt ID-kort.
Har man for eksempel sertifikat kan dette ofte brukes for å legitimere seg i Norge, men har man ikke førerkort vil man være mer avhengig å ha passet med seg. Dette er enklere med et ID-kort da det er enkelt å ha med seg i for eksempel lommeboken.
Nasjonalt ID-kort med eller uten reiserett?
Norum forklarer også at det finnes to varianter av ID-kortet; Et med– og et uten reiserett.
– Det er to utgaver av ID-kortet, ett med rød ledetekst og ett med grønn ledetekst. Begge kan brukes i situasjoner hvor innehaveren blir bedt om å legitimere deg i Norge, forteller hun og opplyser videre hva forskjellen er på de to kortene:
– Kortet med rød ledetekst oppfyller i tillegg kravene til et reisedokument og kan brukes som reisedokument til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land, noe det med grønn ledetekst ikke kan brukes til, forklarer Norum.